Διώξτε Την Πιτυρίδα!

Διώξτε Την Πιτυρίδα!

Διώξτε Την Πιτυρίδα!

Πρόκειται για τις λευκές, ξηρές νιφάδες που εμφανίζονται στο τριχωτό του κεφαλιού και που συχνά συνοδεύονται από κνησμό. Η πιτυρίδα είναι ουσιαστικά η αποβολή των νεκρών κυττάρων που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, με τη διαφορά ότι σε κάποιους αποβάλλεται μεγαλύτερη ποσότητα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
•Λέπια στο τριχωτό του κεφαλιού, τα οποία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να είναι μικρά, μεγάλα, λιπαρά, λευκά ή κίτρινα.

•Κνησμός στο τριχωτό του κεφαλιού ή στα φρύδια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ:
•Τα λέπια είναι κίτρινα ή λιπαρά και δεν ανταποκρίνονται στο λούσιμο με κοινά σαμπουάν αντιμετώπισης πιτυρίδας.

•Η πιτυρίδα εμφανίζεται σε λίγα σημεία και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μπορεί να πρόκειται για λοίμωξη από μύκητες.

ΑΙΤΙΕΣ:
Η πιτυρίδα οφείλεται σε κύτταρα του δέρματος, τα οποία αναπτύσσονται και πεθαίνουν πολύ γρήγορα. Υπάρχουν κάποιοι αδένες που έχουν την ιδιότητα να λιπαίνουν το δέρμα. Στα άτομα που έχουν πιτυρίδα οι αδένες αυτοί βρίσκονται στο ανώτερο στάδιο ενεργοποίησής τους. Σ’ αυτά τα άτομα είναι επίσης πολύ έντονη και η παρουσία του μύκητα Pityrosporum ovale. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πιτυρίδας είναι οι τροφικές αλλεργίες, το οικογενειακό ιστορικό, η εφίδρωση, το έντονο στρες, η χρησιμοποίηση αλκαλικών σαπουνιών και οι λοιμώξεις από μύκητες. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και οι εποχικές αλλαγές. Για παράδειγμα, οι κρύοι, ξεροί χειμώνες συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση και μάλιστα στην επιδείνωση της πιτυρίδας. Υπάρχουν διάφορες μορφές πιτυρίδας, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα με κύριο χαρακτηριστικό τις λιπαρές και κίτρινες νιφάδες ή σε ψωρίαση με κύριο χαρακτηριστικό τα πλατιά λέπια με ασημί χρώμα. Η πιτυρίδα δεν είναι γενικά επικίνδυνη. Ωστόσο, μπορεί να γίνει όταν συνοδεύεται από πολύ έντονο κνησμό, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ανοίγματα στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η πιτυρίδα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο χάρη στη χρήση συγκεκριμένων σαμπουάν. Ωστόσο, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, απαιτείται επίσκεψη σε δερματολόγο. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν κάποια φυτικά σκευάσματα, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κνησμού και της ξηρότητας, καθώς επίσης και κάποια προϊόντα με βάση την πίσσα, τα οποία συντελούν στη μείωση των λιπαρών λεπιών. Γενικότερα, τα πιο ασφαλή σκευάσματα με βάση τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων είναι τα σκευάσματα που περιέχουν λιθανθρακόπισσα, ψευδαργυρούχο πυριθειόνη, σαλικυλικό οξύ, θείο και θειώδες σελήνιο.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ:
Εάν η απολέπιση και ο κνησμός δεν ανταποκριθεί στη χρήση των ειδικών σαμπουάν για καταπολέμηση της πιτυρίδας, καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον δερματολόγο, ο οποίος είναι πιθανό να σας συστήσει κάποια λοσιόν με στεροειδή.

Αυτό που απαιτείται είναι η καθημερινή χρήση του φαρμακευτικού σαμπουάν, η παραμονή του αφρού για 10 τουλάχιστον λεπτά στο τριχωτό του κεφαλιού και το καλό ξέβγαλμά του. Μετά την υποχώρηση της πιτυρίδας, το σαμπουάν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνότερα από 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ παράλληλα καλό είναι να αποφεύγεται το στέγνωμα των μαλλιών με σεσουάρ. Τέλος, μπορείτε να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας από τις ρίζες προς τα έξω χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με σκληρή φυσική τρίχα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ:
Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας μπορούν εξίσου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας και περιλαμβάνουν διάφορες ψυχοσωματικές ασκήσεις για μείωση του στρες, φυτοθεραπεία και κατάλληλη διατροφή. Ειδικότερα:

Ψυχοσωματική ιατρική: εντάξτε στη ζωή σας την τακτική σωματική άσκηση, καθώς επίσης και τη γιόγκα, που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το έντονο στρες της καθημερινότητας.

Φυτοθεραπεία: δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών με έλαιο tea-tree ή ξεβγάλτε με κάποιο υγρό φτιαγμένο με ξερό θυμάρι, δενδρολίβανο ή φασκόμηλο.

Διατροφή: επειδή οι διατροφικές αλλεργίες αποτελούν παράγοντα εμφάνισης πιτυρίδας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη διατροφή σας. Εάν ακολουθήσατε συγκεκριμένη θεραπεία κι αυτή δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δοκιμάστε να περιορίσετε την κατανάλωση των λιπαρών τροφών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, της ζάχαρης και των θαλασσινών και προτιμήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ:
•Χρησιμοποιήστε ειδικά σαμπουάν κατά της πιτυρίδας κάντε μασάζ με έλαιο tea-tree.

•Φροντίστε να καταναλώνετε τις τροφές εκείνες που δρουν ενάντια στην πιτυρίδα.

•Χρησιμοποιείτε φαρμακευτικό σαμπουάν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, έτσι ώστε να προλάβετε τις ενδεχόμενες υποτροπές.

 

Διαβάστε επίσης...

Πικραλίδα Για Υγιές Δέρμα Και Για Τις Χρόνιες Παθήσεις

Πικραλίδα Για Υγιές Δέρμα Και Για Τις Χρόνιες Παθήσεις

Πικραλίδα Για Υγιές Δέρμα Και Για Τις Χρόνιες Παθήσεις

Περισσότερα
"ΠΡΟΤΥΠΟ" BARBIE - Τι είναι το Barbiecore;

"ΠΡΟΤΥΠΟ" BARBIE - Τι είναι το Barbiecore;

Η αισθητική αγκαλιάζει θηλυκά και «κοριτσίστικα» στυλ, προάγοντας την αυτοέκφραση και τη θετικότητα του σώματος

Περισσότερα
Γιόγκα Και Ψυχοθεραπεία Κατά Του Άγχους