Πώς μπορεί η γήρανση να επηρεάσει τα μαλλιά σας; Τι να κάνετε;

Πώς μπορεί η γήρανση να επηρεάσει τα μαλλιά σας; Τι να κάνετε;

Πώς μπορεί η γήρανση να επηρεάσει τα μαλλιά σας; Τι να κάνετε;

Τα μαλλιά να μπορούν να αλλάξουν καθώς γερνάτε με διάφορους τρόπους:

Αραίωση μαλλιών: Καθώς μεγαλώνετε, μια μεταμόρφωση που μπορεί να υποστούν τα μαλλιά σας είναι η αλλαγή στην υφή. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας φαίνονται πιο θαμπά και πιο λεπτά από το συνηθισμένο, ή μπορεί ακόμη και να παρουσιάσετε απώλεια μαλλιών.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή των κύκλων ανάπτυξης των μαλλιών. Η φάση ανάπτυξης του αναγόνου, ή η περίοδος κατά την οποία ο άξονας της τρίχας δημιουργείται και εκτείνεται ενεργά, γίνεται μικρότερη. Επιπλέον, ορισμένα θυλάκια μπορούν να σταματήσουν να παράγουν νέες τρίχες εντελώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μείωση της πυκνότητας των μαλλιών. Η διάμετρος των μαλλιών γίνεται μικρότερη. Το σμήγμα, η φυσική παραγωγή ελαίου του σώματός σας, μειώνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μην είναι τόσο λαμπερά, απαλά ή λεία. Εν ολίγοις, η φάση αναγέννησης μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική και να παραγάγει λεπτά μαλλιά.

Απώλεια μαλλιών: Η γήρανση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης, γνωστή και ως γυροειδής αλωπεκία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε. Είναι φυσιολογικό να χάνετε μεταξύ 50 και 100 τρίχες την ημέρα επειδή το σώμα σας βγάζει συνεχώς νέες τρίχες και ρίχνει τα παλιά μαλλιά. Αυτός ο ρυθμός παραμένει σταθερός καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, αν και η τριχοφυΐα μειώνεται.

Η τριχόπτωση σε άτομα στους οποίους έχει ανατεθεί αρσενικό κατά τη γέννηση (AMAB) είναι γνωστή ως φαλάκρα ανδρών προτύπων, ενώ η τριχόπτωση σε άτομα που έχουν οριστεί ως γυναίκα κατά τη γέννηση (AFAB). ) είναι γνωστή ως γυναικεία φαλάκρα. . Και τα δύο είναι παρόμοια, εκτός από το ότι η τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως με διαφορετικό μοτίβο.

Το άγχος μπορεί επίσης να συμβάλει στην τριχόπτωση, είτε είναι συναισθηματικό, είτε αποτέλεσμα ενός γεγονότος που αλλάζει τη ζωή. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να στοχεύσουν και να βλάψουν τους θύλακες των τριχών με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί οι πτυχές μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια μαλλιών καθώς μεγαλώνουμε. Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν τριχόπτωση ή φαλακρά μπαλώματα.

Γκρίζα μαλλιά: Καθώς μεγαλώνετε, τα μαλλιά σας μπορούν επίσης να γκριζάρουν καθώς χάνουν τη μελανίνη. Η μελανίνη είναι ένα συστατικό που παράγει χρωστική ουσία που παράγει κύτταρα μελανοκυττάρων. Αυτά τα κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο χρώμα των μαλλιών σας. Τα γκρίζα μαλλιά πιστεύεται ότι είναι μειωμένου αριθμού μελανοκυττάρων. Καθώς γερνάμε, τα κύτταρά μας δεν παράγουν τόση μελανίνη που οδηγεί σε γκρίζα μαλλιά – ή λευκά μαλλιά όταν απουσιάζει η μελανίνη. Η υφή των μαλλιών σας συνδέεται επίσης με φυσική μπούκλα, λάμψη, απαλότητα και απαλότητα – όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν καθώς μεγαλώνετε. Η αλλαγή σας στην υφή καθορίζεται από τον τύπο των μαλλιών.

Η επιστήμη πίσω από τα μαλλιά που αλλάζουν

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλες τις αλλαγές των μαλλιών ως αποτέλεσμα της γήρανσης, αλλά η κατανόηση του γιατί τις αντιμετωπίζετε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση προβλημάτων όπως η αραίωση των μαλλιών.Οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στο πώς αλλάζουν τα μαλλιά σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • φλεγμονή
 • υπεριώδες φως
 • καπνίζοντας τσιγάρα
 • γενετικούς παράγοντες
 • οξειδωτικό στρες
 • η κακή πεπτική υγεία και οι παθήσεις του εντέρου όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), να συμβάλουν στη γήρανση της τριχόπτωσης.

Στην πραγματικότητα, ένα άρθρο του 2017 υποδηλώνει ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την απώλεια μαλλιών, αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, οι περισσότερες σχετικές μελέτες είναι ασαφές ως προς το εάν τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ανάπτυξης των μαλλιών ή στην πρόληψη περαιτέρω τριχόπτωσης.

Το μακροχρόνιο στρες λόγω εργασιακών ή οικογενειακών συνθηκών μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου. Το σχήμα του ωοθυλακίου σας καθορίζει τον τύπο των μαλλιών σας. 

Πώς να ανανεώσετε το σχήμα των μαλλιών σας

Η πυκνότητα των μαλλιών αναφέρεται στον αριθμό των τριχών στο κεφάλι σας. Εάν μπορείτε να δείτε το τριχωτό της κεφαλής σας ακόμη και χωρίς να χωρίσετε τα μαλλιά σας, πιθανότατα έχετε χαμηλή πυκνότητα μαλλιών. Η τριχόπτωση ή η χαμηλή πυκνότητα μαλλιών μπορούν να βελτιωθούν με ένα νέο σχήμα περιποίησης μαλλιών ή συνταγογραφούμενα φάρμακα. Με λίγη βοήθεια, μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα και ένα σχήμα περιποίησης μαλλιών που λειτουργεί καλύτερα για τα μαλλιά σας.

Σαμπουάν και conditioner: Ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής είναι το θεμέλιο για υγιή μαλλιά. Είναι σημαντικό να διατηρείτε καλά το τριχωτό της κεφαλής σας. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά να πλένετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν συχνά, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας.

Μια ανασκόπηση έρευνας του 2015 διαπίστωσε ότι η χρήση σαμπουάν και μαλακτικών μπορεί να βοηθήσει στον αισθητικό όγκο των μαλλιών και να βελτιώσει το πάχος της τρίχας, ιδιαίτερα σε περίπτωση αραίωσης μαλλιών ή τριχόπτωσης.

Λιπαρότητα: Εάν ο τύπος μαλλιών σας είναι ίσιο ή κυματιστό, τα μαλλιά σας μπορεί να έχουν την τάση να γίνονται λιπαρά. Ωστόσο, το πολύ συχνά πλύσιμο των μαλλιών σας μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής. Πολλοί στυλίστες συνιστούν επίσης να αποφεύγετε προϊόντα όπως βαριά σέρουμ ή βούτυρα. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2015, αν έχετε ίσια ή σπαστά μαλλιά, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα πιο ήπιο σχήμα περιποίησης μαλλιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • απαλά σαμπουάν ή ξηρά σαμπουάν
 • στεγνώνοντας απαλά τα μαλλιά σας με μια πετσέτα
 • χρησιμοποιώντας σπρέι υφής για να δώσετε όγκο στα μαλλιά σας

Καθώς τα μαλλιά σας γερνούν, μπορεί να διαπιστώσετε ότι γίνονται φυσικά πιο ξηρά στην υφή τους. Αποφύγετε να χτενίζετε ή να βουρτσίζετε τα κυματιστά ή ίσια μαλλιά σας όταν είναι στεγνά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχισμένες άκρες, κάνοντας τα μαλλιά σας να φαίνονται εύθραυστα.

Σγουρά μαλλιά: Σε αντίθεση με τα ίσια και κυματιστά μαλλιά, οι σγουροί τύποι μαλλιών τείνουν να στερούνται υγρασίας και να στεγνώνουν εύκολα. Τα σγουρά μαλλιά τείνουν να γίνονται πιο λεπτά και αδύναμα καθώς μεγαλώνετε, επομένως είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο και την ξηρότητα από άλλους τύπους μαλλιών.

Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη αναπήδηση και λάμψη στις φυσικές σας μπούκλες, τα σωστά προϊόντα ρουτίνας και περιποίησης μαλλιών μπορούν να κρατήσουν τις μπούκλες σας υγιείς και να δείχνουν όμορφες. Όταν αγοράζετε προϊόντα, εστιάστε σε σαμπουάν και μαλακτικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για σγουρά μαλλιά. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην προσθήκη υγρασίας στα μαλλιά σας.

 • Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προϊόντα μαλλιών που θα στεγνώσουν ή θα βαρύνουν τα μαλλιά σας
 • Πλένετε τα μαλλιά σας μόνο όταν χρειάζεται.
 • Διατηρήστε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα.
 • Φροντίστε το τριχωτό της κεφαλής σας.
 • Ξεμπερδέψτε τα μαλλιά σας.
 • Προστατέψτε τις μπούκλες σας από τον ήλιο.
 • Φροντίστε τα μαλλιά σας ενώ κοιμάστε.

Βαμμένα μαλλιά: Ενώ μερικοί άνθρωποι γιορτάζουν τα γκρίζα μαλλιά ως σημάδι της ωριμότητας και της σοφίας τους, άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι η νεανική τους εμφάνιση εξαφανίζεται. Εάν ανησυχείτε επειδή έχετε εντοπίσει μερικές γκρίζες τρίχες, το βάψιμο των μαλλιών σας μπορεί να είναι μια λύση. Οι άνθρωποι μπορούν να καμουφλάρουν τα γκρίζα μαλλιά αναδιατάσσοντας το μέρος των μαλλιών τους ή χρησιμοποιώντας προϊόντα που στοχεύουν τις ρίζες τους. Αν κάποιος επιλέξει να βάψει τα μαλλιά του, να το κάνει με έναν επαγγελματία στιλίστα και να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τις θεραπείες που θα βοηθήσουν στη μείωση της σωρευτικής ζημιάς με την πάροδο του χρόνου.

Συμπέρασμα

Καθώς μεγαλώνετε, η υφή των μαλλιών σας πιθανότατα θα αλλάξει. Μπορεί να φαίνεται πιο γκρι και λιγότερο ογκώδες και η πυκνότητα των μαλλιών σας μπορεί επίσης να μειωθεί. Μπορεί να χρειαστεί να συνηθίσετε, αλλά μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αρχίσετε να αγκαλιάζετε την μεταβαλλόμενη υφή των μαλλιών σας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Το πετιμέζι και οι θρεπτικές του ιδιότητες

Το πετιμέζι και οι θρεπτικές του ιδιότητες

Το πετιμέζι και οι θρεπτικές του ιδιότητες

Περισσότερα
Η κατάλληλη δίαιτα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης
Σύνδρομο άρρωστου κτιρίου: Ποιες οι επιπτώσεις για την υγεία μας

Σύνδρομο άρρωστου κτιρίου: Ποιες οι επιπτώσεις για την υγεία μας

Το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου οδηγεί σε χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλα συμπτώματα.

Περισσότερα