Πώς να απαλλαγείτε από τα σμηγματογόνα νήματα με ασφάλεια

Πώς να απαλλαγείτε από τα σμηγματογόνα νήματα με ασφάλεια

Πώς να απαλλαγείτε από τα σμηγματογόνα νήματα με ασφάλεια

Έχετε δει ποτέ κηλίδες στη μύτη, στην περιοχή του κάτω χείλους ή στο μέτωπό σας που φαίνονται κιτρινωπό-λευκό και βγαίνουν ως μικροσκοπικοί σωλήνες σμήγματος όταν πιέζονται; Αυτά είναι σμηγματογόνα νήματα. Τα εύκολα διαθέσιμα προϊόντα χωρίς συνταγή μπορούν να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους. Διαβάστε το άρθρο για το πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι ή επαγγελματικά για να αποκτήσετε πιο λεία και απαλή επιδερμίδα.

Τι είναι τα σμηγματογόνα νήματα;

Τα σμηγματογόνα νήματα είναι δερματικές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από μικρές, κιτρινωπό-λευκές δομές που μοιάζουν με καρφίτσες, κατανεμημένες σε περιοχές του προσώπου με υψηλή σμηγματογένεση. Η κατάσταση προκαλείται από τη συσσώρευση ελαίου και νεκρών κυττάρων που αισθάνονται πιο δύσκολο να τα αγγίξετε. Τα σμηγματογόνα νήματα περιβάλλονται από τριχοθυλάκια και έχουν ως αποτέλεσμα ορατές εκκρίσεις.

Η παραγωγή σμήγματος (ελαίου) είναι μια υγιής διαδικασία που βοηθά στην προστασία και την ενυδάτωση του δέρματος και η εμφάνιση σμηγματογόνων νηματίων θεωρείται φυσιολογική και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η θεραπεία των σμηγματογόνων νηματίων συνήθως επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους των αδένων του ελαίου, στη μείωση της παραγωγής και συσσώρευσης ελαίου και στη βελτίωση της υφής του δέρματος.

Αιτίες σμηγματογόνων νημάτων

Ο σχηματισμός σμηγματογόνων νηματίων συνήθως προκαλείται από υπερβολική παραγωγή και συσσώρευση σμήγματος, σε συνδυασμό με νεκρά κερατινοποιημένα κερατινοκύτταρα (κύτταρα τρίχας) κοντά στους πόρους ενός θύλακα της τρίχας. Το σμήγμα είναι μια συλλογή από εστέρες κεριού, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα, σκουαλένιο και διγλυκερίδια και ρυθμίζεται από ορμόνες. Επομένως, οι ορμόνες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή σμηγματογόνων νηματίων.

Πώς να απαλλαγείτε από τα σμηγματογόνα νήματα

Δεδομένου ότι τα σμηγματογόνα νήματα είναι ένα φυσικό μέρος ενός σμηγματογόνου αδένα, δεν μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς από το δέρμα. Ωστόσο, η σωστή διαχείριση του σμήγματος και η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης με στίγματα.

Πώς να απαλλαγείτε από τα σμηγματογόνα νήματα

Τακτικό καθαρισμό του δέρματος

Η κακή περιποίηση του δέρματος συμβάλλει σημαντικά στα σμηγματογόνα νήματα Ο σταθερός καθαρισμός του προσώπου σας απαλά με ένα καθαριστικό προσώπου με ισορροπημένο pH είναι ένα από τα πιο εύκολα και αποτελεσματικά βήματα που μπορείτε να κάνετε. Επιπλέον, η χρήση μικκυλιακού νερού ή καθαριστικού με βάση το λάδι πριν από τον καθαρισμό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα αφαιρώντας πιο αποτελεσματικά τις ακαθαρσίες.

Απολέπιση του δέρματος

Καθώς τα σμηγματογόνα νήματα σχηματίζονται από τη συσσώρευση νεκρών και κερατινοποιημένων κερατινοκυττάρων (κύτταρα τρίχας), η απολέπιση της πληγείσας περιοχής μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά να απαλλαγούμε από αυτά. Ωστόσο, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο απολεπιστικό για να αποτρέψετε τον ερεθισμό ή τη βλάβη στο δέρμα, που διαφορετικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγχυση βακτηρίων ή ουλές.

Χρήση προϊόντων BHA

Το σαλικυλικό οξύ ή το βήτα-υδροξυ οξύ (BHA) μπορούν να βοηθήσουν στην αποφράξεις των πόρων διαλύοντας το συσσωρευμένο σμήγμα. Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως κρέμες, καθαριστικά και τόνερ, που φέρουν BHA είναι εύκολα διαθέσιμα στην αγορά. Ωστόσο, δεδομένου ότι το BHA είναι οξύ, μπορεί να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό του δέρματος και να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο.

Για τη μείωση αυτών των επιπτώσεων, μπορεί κανείς να ξεκινήσει με τη χαμηλότερη συγκέντρωση και σταδιακά να την αυξήσει εάν χρειάζεται. Η χρήση αντηλιακού με SPF 30+ είναι απαραίτητη εάν το BHA είναι μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Χρησιμοποιώντας μάσκα πηλού

Οι μάσκες αργίλου μπορούν να είναι μια άλλη επιλογή για την ελαχιστοποίηση των σμηγματογόνων νημάτων, καθώς μπορούν να απορροφήσουν το λάδι και τη βρωμιά από το δέρμα και να το κάνουν χωρίς λιπαρότητα. Συνιστάται η εφαρμογή μιας μη φαγεσωρογόνου ενυδατικής κρέμας μετά από μάσκα αργίλου για να ενυδατωθεί πλήρως το δέρμα.
Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι μάσκες αργίλου μπορεί να μην είναι κατάλληλη επιλογή για άτομα με ξηρό δέρμα, καθώς θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάστασή τους.

Χρησιμοποιώντας ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την παραγωγή σμήγματος και το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων αναστέλλοντας τη δραστηριότητά τους. Τα ρετινοειδή είναι επίσης γνωστά για την αύξηση του κύκλου εργασιών των κυττάρων, λόγω του οποίου νέα κύτταρα του δέρματος αντικαθιστούν νωρίς τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Προερχόμενα από τη βιταμίνη Α, τα ρετινοειδή είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως ρετινόλη, αμφιβληστροειδές, αδαπαλένιο και ισοτρετινοΐνη.

Τοπικά ή από του στόματος ρετινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ισοτρετινοΐνης, συνταγογραφούνται για τη βελτίωση της εμφάνισης των σμηγματογόνων νηματίων σε άτομα με σοβαρή ακμή. Ωστόσο, η ισοτρετινοΐνη δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή και δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Ενυδατικές κρέμες

Η ενυδάτωση του δέρματός σας πρέπει να είναι ένα σημαντικό βήμα στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης. Εάν δεν ενυδατώνετε σωστά το δέρμα σας, οι σμηγματογόνοι αδένες σας θα αρχίσουν να παράγουν περισσότερο λάδι για να το αντισταθμίσουν. Θα πρέπει πάντα να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα που δεν φράζει τους πόρους ή δεν φροντίζει τους πόρους μετά το πλύσιμο του προσώπου.

Στην πραγματικότητα, όλα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, τα αντηλιακά, οι οροί και τα προϊόντα μακιγιάζ θα πρέπει ιδανικά να περιέχουν συστατικά που δεν φράζουν τους πόρους. Ωστόσο, η ετικέτα «μη φαγεσωρογόνο» δεν εγγυάται ότι το προϊόν θα είναι 100% αποτελεσματικό για το δέρμα σας. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιώντας ταινίες πόρων

Οι λωρίδες πόρων που περιέχουν καθαριστικούς και καθαριστικούς παράγοντες όπως ο άνθρακας ή το σαλικυλικό οξύ είναι εύκολα διαθέσιμες στην αγορά. Έρχονται σε διαφορετικά σχήματα σχεδιασμένα για τις πιο συχνά πληγείσες περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο.

Λωρίδα πόρων

Εφαρμόζεται σε υγρή περιοχή μετά από απαλή απολέπιση για τουλάχιστον 10-15 λεπτά, η οποία σκληραίνει τη λωρίδα και εξάγει τις αιχμές του σμήγματος στους πόρους. Αν και αυτή δεν είναι μόνιμη λύση, θα μπορούσε να προσφέρει ομαλή εμφάνιση αμέσως μετά τη χρήση.

Οι ταινίες πόρων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά καθώς θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα και να αφαιρέσουν τα αιθέρια έλαια.

Επαγγελματική θεραπεία για σμηγματογόνα νήματα

Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν έχουν αποτέλεσμα, μπορείτε να εξετάσετε πιο επαγγελματικά εργαλεία. Οι θεραπείες που συνιστώνται από τους δερματολόγους μπορούν να προσφέρουν μακροχρόνια ανακούφιση από την εμφάνιση σμηγματογόνων νηματίων. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία με λέιζερ. Οι θεραπείες με λέιζερ και οι θεραπείες φωτός μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελαχιστοποίηση του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ελαίου. Αυτές οι θεραπείες εκτελούνται από δερματολόγους για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των σμηγματογόνων νημάτων, των λευκών στιγμάτων και της ακμής. Ο αντίκτυπος των θεραπειών με λέιζερ διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα αποτελέσματά του δεν θα διαρκέσουν πολύ και μπορεί να είναι ορατά μόνο μετά από μερικές εβδομάδες μετά τη θεραπεία.
  • Χημικά πίλινγκ. Ήπιες θεραπείες όπως το peeling με γλυκολικό οξύ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της επίδρασης των σμηγματογόνων νηματίων. Το γλυκολικό οξύ είναι ο μικρότερος τύπος μορίου του άλφα υδροξυ οξέος (AHA). άλλα μόρια που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το γαλακτικό οξύ, το αμυγδαλικό οξύ και το κιτρικό οξύ. Λόγω του μικρότερου μεγέθους μορίου του γλυκολικού οξέος, μπορεί να διεισδύσει στα βαθιά στρώματα του δέρματος. Σπάει τον δεσμό μεταξύ των επιδερμιδικών στοιβάδων του δέρματος και αυξάνει τον κύκλο του κυτταρικού κύκλου. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν εφαρμόσετε χημικό πίλινγκ.

Πηγές

 

Διαβάστε επίσης...

Σκανδιναβική Δίαιτα: Μια Άκρως Οικολογική Δίαιτα!

Σκανδιναβική Δίαιτα: Μια Άκρως Οικολογική Δίαιτα!

Σκανδιναβική Δίαιτα: Μια Άκρως Οικολογική Δίαιτα!

Περισσότερα
Πώς διατηρείται το σέλινο;

Πώς διατηρείται το σέλινο;

Πώς διατηρείται το σέλινο;

Περισσότερα
Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε την κούραση;

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε την κούραση;

Η έλλειψη ύπνου και η χρόνια κούραση είναι σχεδόν επιδημία.

Περισσότερα