Πώς να φτιάξετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντηλιακό στο σπίτι

Πώς να φτιάξετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντηλιακό στο σπίτι

Πώς να φτιάξετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντηλιακό στο σπίτι

Το αντηλιακό είναι ένα τοπικό προϊόν υγείας και ευεξίας που προστατεύει το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Περίπου 1 στους 5 Αμερικανούς θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Το αντηλιακό είναι ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Για λόγους κόστους, ευκολίας ή ασφάλειας, μπορεί να σας ενδιαφέρει να φτιάξετε το δικό σας αντηλιακό από την αρχή.

Αλλά προτού ξεσπάσετε τα βάζα και την αλόη βέρα, θα πρέπει να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξετε το δικό σας αποτελεσματικό αντηλιακό — και πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί το αντηλιακό σας.

Θα εξερευνήσουμε μερικούς δημοφιλείς μύθους σχετικά με το αντηλιακό DIY και θα παρέχουμε συνταγές για την παρασκευή αντηλιακών που προστατεύουν πραγματικά το δέρμα σας.

Τι κάνει ένα αποτελεσματικό αντηλιακό;

Το αντηλιακό είναι ένα από εκείνα τα προϊόντα που αισθάνεται ότι πρέπει να συνοδεύεται από το δικό του λεξικό για την κατανόηση της ετικέτας. Για να κατανοήσουμε τι κάνει ένα αντηλιακό αποτελεσματικό, ας αναλύσουμε πρώτα μερικούς από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να το περιγράψουν.

Επίπεδο SPF

Το SPF σημαίνει «αντηλιακός παράγοντας». Είναι μια αριθμητική εκτίμηση του πόσο καλά ένα προϊόν προστατεύει το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB), γι' αυτό χρησιμοποιείται ένας αριθμός για να αντιπροσωπεύει το SPF.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων συνιστά τη χρήση τουλάχιστον SPF 30.

Ευρύ φάσμα

Τα αντηλιακά ευρέος φάσματος προστατεύουν το δέρμα σας από τις ακτίνες UVB του ήλιου καθώς και από τις υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA).

Ενώ οι ακτίνες UVB συνδέονται στενότερα με την πρόκληση καρκίνου του δέρματος, οι ακτίνες UVA μπορούν ακόμα να βλάψουν το δέρμα σας και να διεισδύσουν βαθιά στα στρώματα του δέρματός σας για να επιταχύνουν τις ρυτίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος είναι το καλύτερο στοίχημα για την αντηλιακή προστασία.

Αντιηλιακό

Το Sunblock είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει προϊόντα που προστατεύουν από τις ακτίνες UV με το να κάθονται πάνω από το δέρμα σας, σε αντίθεση με το να απορροφώνται. Τα περισσότερα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν ένα μείγμα αντηλιακών και αντηλιακών συστατικών.

Χημικά αντηλιακά φίλτρα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αντηλιακά προϊόντα ρυθμίζονται ως φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα αντηλιακά συστατικά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια πριν τα αγοράσετε.

Ακόμα κι έτσι, τα τελευταία χρόνια, ορισμένα συστατικά του αντηλιακού έχουν τεθεί υπό έλεγχο για επιτάχυνση της βλάβης του δέρματος και πιθανώς ακόμη και για τον κίνδυνο καρκίνου. Η οξυβενζόνη, ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας και τα parabens είναι μερικά από τα συστατικά που ανησυχούν τους καταναλωτές.

Φυσικό αντηλιακό

Τα φυσικά αντηλιακά συνήθως συνδέονται με προϊόντα και μείγματα συστατικών που δεν περιέχουν χημικό αντηλιακό φίλτρο.

Συνήθως δεν περιέχουν parabens, καθώς και τα συστατικά oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate και octinoxate.

Τα περισσότερα φυσικά αντηλιακά χρησιμοποιούν ενεργά συστατικά από φυτά για να καλύπτουν το δέρμα και να αντανακλούν τις ακτίνες UV από τα δερματικά στρώματα. Τα ενεργά συστατικά τείνουν να αποτελούνται από μέταλλα, όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου, σε αντίθεση με τα χημικά.

Τα αποτελεσματικά αντηλιακά μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UBV

Τώρα που δεν έχουμε ορισμένους ορισμούς, η κατανόηση του τι κάνει ένα αντηλιακό αποτελεσματικό ελπίζουμε να έχει πιο νόημα.

Τα αποτελεσματικά αντηλιακά και αντηλιακά αντανακλούν ή διασκορπίζουν τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB, έτσι ώστε να μην μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα σας.

Αφού διασκορπιστούν οι ακτίνες, το οργανικό υλικό - τα κρεμώδη συστατικά των αντηλιακών συνθέσεων - απορροφά την ενέργεια από τις ακτίνες και διανέμει την ενέργεια στο δέρμα σας με τη μορφή θερμότητας. (Ναι, φυσική!)

Αλλά εδώ είναι το θέμα των αντηλιακών που φτιάχνετε μόνοι σας με φυτικά συστατικά όπως το έλαιο από σπόρους κόκκινου βατόμουρου: Αν και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες ακτίνες UV, δεν περιέχουν ισχυρό φίλτρο UV.

Χωρίς το φίλτρο διοξειδίου του τιτανίου, οξειδίου του ψευδαργύρου ή άλλου χημικού συστατικού που έχει αποδειχθεί ότι διαχέει ή αντανακλά τις ακτίνες UV, κανένα αντηλιακό που θα φτιάξετε δεν θα λειτουργήσει για την προστασία του δέρματός σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο νωρίτερα φέτος, ο FDA ενημέρωσε τις απαιτήσεις του για αντηλιακά προϊόντα. Για να θεωρηθούν γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή και αποτελεσματικά (GRASE), τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνουν διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου.

DIY αντηλιακές συνταγές

Υπάρχουν πολλές συνταγές για σπιτικά αντηλιακά στο διαδίκτυο, αλλά λίγες από αυτές θα προστατεύσουν πραγματικά το δέρμα σας από τις ακτίνες UVB και UVA που προκαλούν καρκίνο.

Αναζητήσαμε τις αντηλιακές λύσεις DIY που φαίνεται πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικές και καταλήξαμε στις παρακάτω συνταγές.

Σπιτικό αντηλιακό με αλόη βέρα και λάδι καρύδας

Η αλόη βέρα είναι ένα καλό ενεργό συστατικό που πρέπει να προσεγγίσετε στο σπιτικό αντηλιακό σας οπλοστάσιο. Έχει αποδειχθεί ότι τόσο αντιμετωπίζει όσο και προλαμβάνει τα εγκαύματα στο δέρμα σας.

Σημείωση: Αυτή η συνταγή δεν είναι αδιάβροχη και θα είναι

πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά.

Συστατικά

  • 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας (έχει SPF 7)
  • 2 (ή περισσότερες) κ.σ. κονιοποιημένο οξείδιο του ψευδαργύρου
  • 1/4 φλιτζάνι καθαρό τζελ αλόης βέρα (πρέπει να είναι 50 τοις εκατό ή υψηλότερη καθαρή αλόη αξιόπιστης πηγής)
  • 25 σταγόνες έλαιο από εκχύλισμα καρυδιού για άρωμα και πρόσθετο ενισχυτικό SPF Αξιόπιστη πηγή
  • 1 φλιτζάνι (ή λιγότερο) βούτυρο καριτέ για επάλειψη

Οδηγίες

  • Συνδυάστε όλα τα συστατικά, εκτός από το οξείδιο του ψευδαργύρου και το τζελ αλόης βέρα, σε μια μέτρια κατσαρόλα. Αφήνουμε το βούτυρο καριτέ και τα λάδια να λιώσουν μαζί σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήστε να κρυώσει για αρκετά λεπτά πριν ανακατέψετε με τζελ αλόης βέρα.
  • Ψύξτε τελείως πριν προσθέσετε οξείδιο ψευδαργύρου. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι το οξείδιο του ψευδαργύρου κατανέμεται παντού. Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγο κερί μέλισσας ή άλλη κηρώδη ουσία για πιο κολλώδη υφή.
  • Φυλάξτε το σε γυάλινο βάζο και φυλάξτε το σε δροσερό και στεγνό μέρος μέχρι να είστε έτοιμοι για χρήση.
  • Βρείτε αυτά τα συστατικά στο διαδίκτυο: σκόνη οξειδίου του ψευδαργύρου, τζελ αλόης βέρα, λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ, κερί μέλισσας, γυάλινα βάζα.

Σπιτικό αντηλιακό σπρέι

Για να φτιάξετε ένα σπιτικό αντηλιακό σπρέι, συνδυάστε τα συστατικά όπως περιγράφηκαν παραπάνω, μείον το βούτυρο καριτέ.

Μόλις το μείγμα κρυώσει τελείως, μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο τζελ αλόης βέρα και ένα λάδι μεταφοράς, όπως το αμυγδαλέλαιο, το οποίο έχει τις δικές του ιδιότητες SPF, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει σύσταση που μπορεί να ψεκαστεί. Φυλάσσεται σε γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού και διατηρείται στο ψυγείο για καλύτερα αποτελέσματα.

Βρείτε αμυγδαλέλαιο και ένα γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού στο διαδίκτυο.

Σπιτικό αντηλιακό για λιπαρό δέρμα

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, μπορεί να διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό DIY που είναι βαρύ σε συστατικά λιπαρών. Αλλά μερικά αιθέρια έλαια μπορούν πραγματικά να διορθώσουν την υπερπαραγωγή σμήγματος (ελαίου) στο δέρμα σας.

Εάν ανησυχείτε για τη συσσώρευση λιπαρότητας στο δέρμα σας, ακολουθήστε την παραπάνω συνταγή, αλλά αντικαταστήστε το λάδι καρύδας - το οποίο είναι γνωστό ότι είναι φαγεσωρογόνο - με άλλο λάδι φορέα, όπως λάδι jojoba ή λάδι γλυκού αμυγδάλου.

Βρείτε λάδι jojoba στο διαδίκτυο.

Σπιτικό αδιάβροχο αντηλιακό

Ενώ ορισμένες συνταγές μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι αδιάβροχες, δεν υπάρχει πραγματικά καμία επιστήμη που να υποστηρίζει την ιδέα ενός σπιτικού αδιάβροχου αντηλιακού.

Τα συστατικά που κάνουν το αντηλιακό αδιάβροχο είναι τα ίδια εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά που θέλουν να αποφύγουν οι περισσότεροι φυσικοί καταναλωτές και οι κατασκευαστές αντηλιακών DIY.

Αυτά τα συστατικά επιτρέπουν στο δέρμα σας να απορροφήσει τα αντηλιακά συστατικά του αντηλιακού και μπορούν να παρασκευαστούν μόνο σε εργαστήριο.

Η σημασία του αντηλιακού

Είναι έγκυρο να ανησυχείτε για ορισμένα από τα συστατικά των δημοφιλών αντηλιακών του εμπορίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε τελείως το αντηλιακό.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ερευνών Αξιόπιστη πηγή που δείχνει ότι το αντηλιακό μειώνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο των βλαβών που μπορεί να οδηγήσουν σε μελάνωμα.

Φυσικά, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σχετικά με τα όρια του τι μπορεί να κάνει το αντηλιακό. Ακόμη και το αδιάβροχο αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται ξανά κάθε δύο ώρες για καλύτερα αποτελέσματα.

Το να κάθεστε στη σκιά, να φοράτε αντηλιακά ρούχα και καπέλο και να περιορίσετε τον συνολικό χρόνο έκθεσης στον ήλιο θα πρέπει να αποτελούν πρόσθετα μέρη του σχεδίου αντηλιακής προστασίας σας.

Συμπέρασμα

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω που να υποστηρίζουν την ιδέα του σπιτικού αντηλιακού.

Χωρίς πτυχίο χημείας ή φαρμακευτικό υπόβαθρο, είναι δύσκολο για κανέναν να υπολογίσει πόση ποσότητα οξειδίου ψευδαργύρου ή διοξειδίου του τιτανίου πρέπει να έχει μια συνταγή αντηλιακού για επαρκή αντηλιακή προστασία.

Χρειάζονται ολόκληρες ομάδες χημικών χρόνια ή και δεκαετίες για να τροποποιήσουν και να τελειοποιήσουν αντηλιακά προϊόντα που η FDA θεωρεί ασφαλή και αποδεκτά. Οι πιθανότητες να τελειοποιήσετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντηλιακό για σύγκριση με τα προϊόντα της αγοράς είναι ελάχιστες.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να συμβιβαστείτε με τα άσχημα πράγματα, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε DIY αντηλιακό.

Υπάρχουν πολλά αντηλιακά που δεν περιέχουν το ανησυχητικό συστατικό oxybenzone, το οποίο μπορεί να αλλάξει τις ανθρώπινες αναπαραγωγικές ορμόνες - για να μην αναφέρουμε τη ζημιά που προκαλεί στους κοραλλιογενείς υφάλους.

Νέα φυσικά προϊόντα βγαίνουν κάθε χρόνο και η FDA έχει δείξει ανησυχία για πιθανώς επιβλαβή συστατικά στα αντηλιακά, ενημερώνοντας τις οδηγίες τους.

Με μια προληπτική, μορφωμένη βάση καταναλωτών και τη δύναμη των τάσεων ευεξίας και φυσικών προϊόντων, μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες επιλογές αντηλιακών να βγουν στα ράφια τα επόμενα καλοκαίρια.

Στο μεταξύ, προσπαθήστε να βρείτε την καλύτερη επιλογή αντηλιακού που αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιείτε — είτε αυτό είναι DIY, ένα πιο φυσικό προϊόν ή ένα προϊόν που προτείνει ο δερματολόγος σας.

Πηγές

 

Διαβάστε επίσης...

Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι πέφτουν στη λατρεία της ευεξίας;

Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι πέφτουν στη λατρεία της ευεξίας;

Η ψευδοεπιστήμη είναι μπερδεμένη με αρκετή πραγματική επιστήμη για να κάνει οτιδήποτε πιστευτό

Περισσότερα
Πώς να εμπιστευτώ ξανά;

Πώς να εμπιστευτώ ξανά;

Με ποιον τρόπο ανακτάς την εμπιστοσύνη που έχασες, ειδικά όταν φαίνεται να μην μπορείς να την βρεις πουθενά;

Περισσότερα
10 συμβουλές για να μακρύνουν τα μαλλιά σας φυσικά