Πόσο διαρκεί το αντηλιακό στο δέρμα; Συμβουλές για σωστή εφαρμογή

Πόσο διαρκεί το αντηλιακό στο δέρμα; Συμβουλές για σωστή εφαρμογή

Πόσο διαρκεί το αντηλιακό στο δέρμα; Συμβουλές για σωστή εφαρμογή

Το αντηλιακό είναι ένα προϊόν που πρέπει να έχετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Χωρίς αυτό, το δέρμα σας είναι ευαίσθητο στις βλαβερές ακτίνες UV που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος, ηλιακά εγκαύματα και πρόωρες ρυτίδες.

Αλλά η αποτελεσματικότητά του μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, επομένως πρέπει να επαναλαμβάνετε τακτικά και σωστά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πόσο καιρό το αντηλιακό είναι αποτελεσματικό στο δέρμα, πόσο συχνά πρέπει να το επαναλαμβάνετε και μύθους και γεγονότα σχετικά με την εφαρμογή του αντηλιακού.

Πόσο διαρκεί το αντηλιακό στο δέρμα;

Το πόσο διαρκεί το αντηλιακό στο δέρμα σας εξαρτάται συνήθως από τον τύπο του αντηλιακού που χρησιμοποιείτε και τις δραστηριότητες που κάνετε ενώ φοράτε το αντηλιακό. Συνήθως, μπορείτε να βασιστείτε στο αντηλιακό σας για προστασία έως και δύο ώρες, είτε έχει υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF) είτε όχι.

Το αντηλιακό λειτουργεί αντανακλώντας ή απορροφώντας τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες πριν φτάσουν στην επιφάνεια του δέρματός σας. Ωστόσο, λόγω παραγόντων όπως το κολύμπι, η εφίδρωση ή απλώς η ενεργή ζωή που προκαλεί τριβή στο δέρμα ενώ βρίσκεστε έξω, αυτές οι προστατευτικές ιδιότητες μπορεί να εξαφανιστούν με τον καιρό.

Ορισμένα αντηλιακά συστατικά σας προστατεύουν από τις ακτίνες UV απορροφώντας τις και αποσυντίθενται, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού να προσφέρει επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μετά από λίγες ώρες. Αυτό καθιστά σημαντική την επανεφαρμογή αντηλιακού κάθε δύο ώρες για να διασφαλιστεί η συνεχής προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV κατά τη διάρκεια παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια του αντηλιακού

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις προστατευτικές ιδιότητες του αντηλιακού μετά την εφαρμογή του στο δέρμα. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

Νερό και ιδρώτας

Οι σωματικές δραστηριότητες όπως η άσκηση με πολλή εφίδρωση και το κολύμπι μπορούν να ξεπλύνουν το αντηλιακό σας. Εάν τρίψετε το δέρμα σας με μια πετσέτα, μπορείτε επίσης να τρίψετε το αντηλιακό σας, οπότε θα πρέπει να το εφαρμόσετε ξανά αφού ολοκληρώσετε την άσκηση ή το κολύμπι. Όταν κολυμπάτε ή ασκείστε, χρησιμοποιήστε αδιάβροχα αντηλιακά.

Αυτές οι φόρμουλες συνήθως περιέχουν συστατικά που μπορούν να σχηματίσουν ένα υδατοαπωθητικό φράγμα στο δέρμα σας. Αυτός ο τύπος αντηλιακού παραμένει συνήθως 40-80 λεπτά σε βρεγμένο δέρμα.

Ένταση του ήλιου

Η ένταση του ήλιου είναι συνήθως ισχυρότερη κατά τις ώρες αιχμής, συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Αυτή είναι η στιγμή που οι ακτίνες του ήλιου μας χτυπούν πιο άμεσα και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι στην πιο δυνατή της. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μπορεί να εξαφανιστεί πιο γρήγορα λόγω της αυξημένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, εάν είστε έξω αυτό το διάστημα, εφαρμόστε ξανά τα αντηλιακά σας πιο συχνά.

Πόσο συχνά πρέπει να ξαναβάζετε αντηλιακό;

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει πάντα να επαναλαμβάνετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ενώ περνάτε χρόνο στο άμεσο ηλιακό φως για σταθερή προστασία. Αυτό θα κρατήσει το δέρμα σας προστατευμένο και θα επιτρέψει να περάσουν μερικές ακτίνες UV για να σας βοηθήσουν να μαυρίσετε.

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής αντηλιακού

Για να προστατεύει αποτελεσματικά το αντηλιακό το δέρμα σας, πρέπει να το εφαρμόζετε σωστά. Λοιπόν, πώς διασφαλίζετε ότι εφαρμόζετε το αντηλιακό με τον σωστό τρόπο; Ακολουθούν μερικά εύκολα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

1. Επιλέξτε το σωστό SPF

Αρχικά, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι το SPF που εφαρμόζετε είναι καλό. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε SPF 30 ή υψηλότερο εάν θα περάσετε εκτεταμένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ο δείκτης SPF 30 συνήθως μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB του ήλιου. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι το αντηλιακό έχει ευρέως φάσματος SPF, που σημαίνει ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.

2. Εφαρμόστε τη σωστή ποσότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν αρκετό αντηλιακό. Η εφαρμογή λιγότερων από αυτό που χρειάζεστε μπορεί ενδεχομένως να σας αφήσει σε κίνδυνο. Χρειάζεται περίπου 1 ουγγιά αντηλιακού για να καλύψει σωστά τα περισσότερα σώματα ενηλίκων. Αφού εφαρμόσετε το αντηλιακό, φροντίστε να το τρίψετε καλά και ομοιόμορφα στο δέρμα.

3. Καλύψτε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές

Φροντίστε πάντα να καλύπτετε πλήρως όλες τις περιοχές του εκτεθειμένου δέρματος. Αυτό περιλαμβάνει συχνά παραμελημένες περιοχές όπως τα αυτιά σας, πίσω από τα γόνατά σας και τα πόδια και την πλάτη σας. Για δυσπρόσιτα σημεία όπως η πλάτη σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό σπρέι.

4. Εφαρμόστε πριν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους

Είναι καλύτερο να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας πριν βγείτε έξω, τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αντηλιακό χρειάζεται λίγο χρόνο για να απορροφηθεί για να είναι το πιο αποτελεσματικό. Εάν περιμένετε μέχρι να βγείτε σε εξωτερικό χώρο για να το εφαρμόσετε, κινδυνεύετε να καείτε.

5. Εφαρμόστε ξανά τακτικά

Η επαναχρησιμοποίηση αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη εφαρμογή. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε το αντηλιακό σας τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, καθώς και αμέσως μετά το ξέσπασμα του ιδρώτα ή το κολύμπι, καθώς και τα δύο θα μειώσουν την ποσότητα του αντηλιακού στο δέρμα σας που εφαρμόσατε πριν.

6. Μην ξεχνάτε τα χείλη και το τριχωτό της κεφαλής

Υπάρχουν μερικές σημαντικές περιοχές του σώματος που συνήθως όπως τα χείλη και το τριχωτό της κεφαλής. Ένα lip balm με SPF 30 θα προστατεύσει τα χείλη σας από τον ήλιο. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε τακτικά. Για να προστατέψετε το τριχωτό της κεφαλής σας, φορέστε καπέλο. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε αντηλιακό αφρό για τις περιοχές των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής γιατί απλώνονται εύκολα.

7. Στρώστε σωστά

Η εφαρμογή προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς με τη σωστή σειρά είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της προστασίας από τον ήλιο. Είναι καλύτερο να βάζετε αντηλιακό μετά τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του προσώπου σας. Δώστε στο αντηλιακό λίγα λεπτά να βυθιστεί στο δέρμα σας πριν ξεκινήσετε να βάζετε οποιοδήποτε μακιγιάζ.

8. Ελέγξτε για ημερομηνία λήξης

Όπως όλα τα προϊόντα περιποίησης, έτσι και το αντηλιακό έρχεται με ημερομηνία λήξης. Με την πάροδο του χρόνου, τα ενεργά συστατικά που σας προστατεύουν από τις ακτίνες UV μπορεί να διασπαστούν και να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά. Το αντηλιακό συνήθως χαλάει σε 2-3 χρόνια. Ο FDA συνιστά να θεωρείτε ότι το αντηλιακό έχει λήξει τρία χρόνια μετά την αγορά, εκτός εάν η ετικέτα του προϊόντος αναφέρει διαφορετικά.

9. Ελέγξτε τον δείκτη UV

Ο δείκτης UV είναι ένας αριθμός που σας λέει την ένταση του ήλιου σε μια δεδομένη ημέρα. Βοηθά να κατανοήσετε πόσο ισχυρές είναι οι ακτίνες UV και πόσο γρήγορα μπορεί να καεί το δέρμα σας. Μπορείτε να βρείτε τον δείκτη UV για την περιοχή σας μέσω εφαρμογών καιρού ή ιστοτόπων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο ισχυρότερες είναι οι ακτίνες UV και τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος, επομένως απαιτείται συχνότερη επαναχρησιμοποίηση του αντηλιακού.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Η μη σωστή εφαρμογή και επανεφαρμογή αντηλιακού μπορεί να είναι επικίνδυνη και ενέχει αρκετούς κινδύνους. Εάν δεν εφαρμόσετε αντηλιακό ή δεν εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό σωστά, το δέρμα σας δεν θα είναι τόσο προστατευμένο όσο θα έπρεπε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα.

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ρυτίδες και να γεράσει το δέρμα σας πιο γρήγορα. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Το αντηλιακό βοηθά στο μπλοκάρισμα αυτών των επιβλαβών ακτίνων, επομένως η τακτική επανεφαρμογή είναι σαν να δίνεις στο δέρμα σου μια προστατευτική ασπίδα όλη την ημέρα.
Μύθοι και γεγονότα για την εφαρμογή αντηλιακού

Υπάρχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα αντηλιακά που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε το επόμενο μπουκάλι σας. Εδώ είναι κοινοί μύθοι και γεγονότα για το αντηλιακό.

Δεν χρειάζεται να ξαναβάλετε αντηλιακό εάν είναι ανθεκτικό στο νερό

Δυστυχώς, αυτό είναι εντελώς ψευδές. Κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να είναι 100% αδιάβροχο. Επομένως, πρέπει πάντα να εφαρμόζετε ξανά για αδιάβροχα αντηλιακά μετά την έκθεση στο νερό. Επίσης, αφήστε το αντηλιακό να καθίσει στο δέρμα σας για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν μπείτε στο νερό.

Ένας υψηλότερος δείκτης προστασίας σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε ξανά αίτηση τόσο συχνά

Όλα τα αντηλιακά, ανεξαρτήτως βαθμολογίας SPF, φθείρονται με τον καιρό λόγω της έκθεσης στον ήλιο, τον ιδρώτα ή το νερό. Επομένως, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε. Αυτό ισχύει και αν χρησιμοποιείτε αδιάβροχα αντηλιακά.

Δεν χρειάζεστε αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες

Τόσοι πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι δεν απαιτείται αντηλιακή προστασία τις συννεφιασμένες μέρες. Ενώ τα σύννεφα μπορεί να μειώσουν τις ακτίνες UV του ήλιου που φτάνουν στο δέρμα σας, δεν αρκούν για να τις εμποδίσουν εντελώς. Πάνω από το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί ακόμα να περάσει μέσα από τα σύννεφα. Είναι καλύτερο να βάζετε αντηλιακό, ακόμα κι αν έχει συννεφιά.

Η χρήση μακιγιάζ με SPF είναι εξίσου αποτελεσματική με το αντηλιακό

Δυστυχώς όχι. Η χρήση προϊόντων μακιγιάζ με SPF είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερη αντηλιακή προστασία στο δέρμα σας. Το μακιγιάζ με SPF συχνά έχει χαμηλότερο δείκτη SPF, ο οποίος δεν αρκεί για να παρέχει επαρκή προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV. Φροντίστε λοιπόν πάντα να εφαρμόζετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος πριν κάνετε μακιγιάζ.

Μόλις εφαρμοστεί, το αντηλιακό διαρκεί όλη μέρα

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους για το αντηλιακό. Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι το αντηλιακό μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα μετά από μία μόνο εφαρμογή. Αλλά, στην πραγματικότητα, το αντηλιακό συνήθως αποσυντίθεται ενώ σας προστατεύει από τον ήλιο και χάνει την αποτελεσματικότητά του μετά από μερικές ώρες.

Εφαρμόστε αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.

Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για την προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες UV που μπορεί να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα, ρυτίδες, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Αλλά το αντηλιακό δεν διαρκεί για πάντα. Λοιπόν, πόσο καιρό είναι αποτελεσματικό το αντηλιακό στο δέρμα σας; Μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες, επομένως εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες και πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

Επίσης, ο τύπος του αντηλιακού που χρησιμοποιείτε, ο τύπος του δέρματός σας και η ποσότητα που εφαρμόζεται μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια του. Επομένως, απλώνετε πάντα γενναιόδωρα το αντηλιακό για να εξασφαλίσετε ότι το δέρμα σας προστατεύεται σωστά όλη την ημέρα.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Γιατί ξεφλουδίζουν τα νύχια μας;

Γιατί ξεφλουδίζουν τα νύχια μας;

Η αφυδάτωση και η ταλαιπωρία μπορεί να κάνει την εξωτερική πλάκα να λεπτύνει, να διαχωριστεί και τέλος να αποκολληθεί.

Περισσότερα
Τα μανικιούρ με gel καταστρέφουν τα νύχια σας; Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Τα μανικιούρ με gel καταστρέφουν τα νύχια σας; Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Τα μανικιούρ με gel έχουν γίνει απίστευτα δημοφιλή, καθώς είναι η κορυφαία επιλογή σε πολλά σαλόνια ομορφιάς

Περισσότερα
Πως Θα Καταλάβετε Οτι Παθαίνετε Εγκεφαλικό !