Σκόρδο για την ακμή:Το Viral TikTok Trend

Σκόρδο για την ακμή:Το Viral TikTok Trend

Σκόρδο για την ακμή:Το Viral TikTok Trend

Ένα βίντεο TikTok ισχυρίζεται ότι η κατάποση ωμών σκελίδων σκόρδου θα θεραπεύσει την ακμή και αυτή η τάση εξαπλώνεται σε άλλες μορφές κοινωνικών μέσων. Τα αντιμικροβιακά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα των βιοδραστικών ενώσεων στο σκόρδο είναι καλά τεκμηριωμένα, αλλά μπορεί η κατάποση ωμού σκόρδου να σταματήσει πραγματικά τα ξεσπάσματα ακμής και είναι ασφαλής; Ας διερευνήσουμε αν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση για αυτό το φυσικό φάρμακο.

Σκόρδο για την ακμή: εξηγείται η τάση TikTok 

Τον τελευταίο χρόνο, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την κατανάλωση σκόρδου ως θεραπεία για την ακμή. Βίντεο από πολλούς δημιουργούς περιεχομένου στο TikTok έχουν εκθειάσει τα οφέλη της κατανάλωσης σκόρδου για την υγεία του δέρματος και, ως πρόσθετο όφελος, για την υγεία του εντέρου. Τα ανέκδοτα στοιχεία παρουσιάζονται σε βίντεο παρακολούθησης ως οπτική απόδειξη των αλλαγών στη σοβαρότητα και την παρουσία της ακμής.

Η πιο δημοφιλής προτεινόμενη μέθοδος είναι να καταπιείτε μια σκελίδα ωμό σκόρδο το βράδυ. Η ελκυστικότητα της κατάποσης ολόκληρης της σκελίδας αποτρέπει την αναπόφευκτη κακοσμία που σχετίζεται με την κατανάλωση σκόρδου. Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές συνιστούν το κόψιμο ή το μάσημα του σκόρδου. Συχνά συνιστάται η ανάμειξη του σκόρδου με μια κουταλιά μέλι για να ελαχιστοποιηθεί η οσμή και η γεύση.

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια κοινή φλεγμονώδης δερματική πάθηση που επηρεάζει την τριχογονική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει τον θύλακα της τρίχας και τον σμηγματογόνο αδένα. Η πυλοειδής μονάδα ανοίγει στην εξωτερική επιφάνεια ως πόρος του δέρματος. Το σμήγμα, ένα μείγμα λιπιδίων που παράγονται από τους σμηγματογόνους αδένες, προστατεύει και ενυδατώνει το δέρμα.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια συστατικά του παθομηχανισμού της ακμής που προκαλούν τα χαρακτηριστικά σπυράκια, μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και κύστεις:

 • Υπερπαραγωγή σμήγματος
 • Νεκρά κύτταρα του δέρματος (κερατινοκύτταρα) που φράζουν τους πόρους
 • Η παρουσία και συχνά υπερανάπτυξη των βακτηρίων Cutibacterium acnes
 • Φλεγμονή του δέρματος
 • Ενώ η ακμή είναι πιο συχνή στους εφήβους λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στην εφηβεία, η ακμή μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Κοινοί παράγοντες που επηρεάζουν την παρουσία ακμής στην ενήλικη ζωή περιλαμβάνουν:
 • Γενεσιολογία
 • Ορμονικές ανισορροπίες
 • Ευσαρκία
 • Αυξημένο άγχος
 • Δίαιτες πλούσιες σε λιπίδια και υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
 • Φάρμακα, όπως στεροειδή και αντισπασμωδικά φάρμακα
 • Καλλυντικά που έχουν βάση το λάδι ή άλλα συστατικά που φράζουν τους πόρους

Βοηθά η κατάποση σκόρδου στην ακμή;

Η εύρεση μιας προσβάσιμης, φυσικής θεραπείας ήταν πάντα ελκυστική για πολλούς που αντιμετωπίζουν ακμή, και οι λύσεις που βασίζονται στην κουζίνα DIY συχνά γίνονται δημοφιλείς. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε πώς και γιατί εμφανίζεται οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση για να αναπτυχθούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες.

Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική σε πολλούς πολιτισμούς εδώ και δεκαετίες. Το σκόρδο περιέχει περισσότερες από 200 ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων οργανοθειικών ενώσεων, αμινοξέων, βιταμινών Α, Β1, Β2 και Ε και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος. Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι η συμπερίληψη πολλών βιοδραστικών ενώσεων που βρίσκονται στο σκόρδο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, κανένα τρέχον επιστημονικό στοιχείο δεν υποστηρίζει την κατάποση σκόρδου για τη θεραπεία της ακμής.

Το πιο μελετημένο συστατικό του σκόρδου, η αλισίνη, μια οργανική ένωση θείου, έχει επιδείξει σημαντικές αντιμικροβιακές επιδράσεις κατά πολλών βακτηρίων σε εργαστηριακές δοκιμές. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων που σχετίζονται με την ακμή. Επιπλέον, η αλισίνη έχει επίσης επιδείξει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ακμής.

Ωστόσο, τα αντιμικροβιακά αποτελέσματα έχουν μελετηθεί μόνο μέσω τοπικής εφαρμογής. Επιπλέον, η αλισίνη παράγεται μέσω της αλληλεπίδρασης του ενζύμου αλλιινάση και αλλιίνης όταν το σκόρδο συνθλίβεται. Η αλλισίνη δεν είναι πολύ σταθερή ένωση και πιστεύεται ότι απορροφάται στο αίμα όταν έρχεται σε επαφή με τον στοματικό βλεννογόνο καθώς θα μεταβολιζόταν περαιτέρω από το οξύ του στομάχου. Έτσι, είναι απίθανο να επιτευχθεί το πλήρες δυνητικό όφελος της αλισίνης όταν καταπίνονται ολόκληρα γαρίφαλα.

Η επεξεργασία του ωμού σκόρδου με το μαγείρεμα, τη γήρανση ή την ξήρανση μειώνει την περιεκτικότητα σε αλισίνη. Ωστόσο, τα προϊόντα διάσπασης το διαλλυλοσουλφίδιο (DAS), το διαλλυλοδισουλφίδιο (DADS) και το διαλλυλ τρισουλφίδιο (DATS) έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να αυξάνονται όταν το σκόρδο μαγειρεύεται και μπορεί να απορροφηθεί από το έντερο. Η βιταμίνη Β, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος στο σκόρδο μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές για τη διατήρηση ενός υγιούς δερματικού φραγμού.

Αν και οι βιοδραστικές ενώσεις στο σκόρδο έχουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής, η έρευνα είναι ανεπαρκής για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό.

Τι λένε οι ειδικοί;

Δεν έχουν υπάρξει μελέτες ή επίσημες δημοσιεύσεις σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης σκόρδου στην ακμή. Ωστόσο, η συναίνεση είναι ότι η κατάποση μιας σκελίδας σκόρδου μπορεί να είναι μια γενικά καλοήθης πρακτική και είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την ακμή. Συνιστάται όσοι έχουν δύσκολα ελεγχόμενη ακμή να συμβουλεύονται έναν δερματολόγο για ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα, χρησιμοποιώντας προϊόντα που έχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το σκόρδο για την ακμή

Δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία για την από του στόματος κατανάλωση ωμού σκόρδου για την ακμή. Ενώ τα ανέκδοτα στοιχεία που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν μια σκελίδα σκόρδο, τα τρέχοντα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες για τον προσδιορισμό μιας πιθανής δόσης. Επιπλέον, η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να επιδεινώσει τις πιθανές παρενέργειές του, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Κακοσμία αναπνοή και μυρωδιά σώματος
 • Αλλεργική αντίδραση
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
 • Φούσκωμα
 • Κοιλιακό άλγος

Το σκόρδο έχει επίσης βρεθεί ότι παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος και όσοι λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή έχουν διαγνωστεί με διαταραχές πήξης θα πρέπει να το χρησιμοποιούν με προσοχή. Υπήρξε περίπτωση υπερβολικής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε ασθενή που έπαιρνε συμπληρώματα σκόρδου, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι μεγάλες ποσότητες σκόρδου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Το προτεινόμενο όριο κατανάλωσης ωμού σκόρδου είναι 1–2 σκελίδες την ημέρα.

Εάν έχετε παρουσιάσει οποιεσδήποτε παρενέργειες μετά την κατανάλωση σκόρδου, σταματήστε τη χρήση και συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν σοβαρά συμπτώματα.
Αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για την ακμή

Η θεραπεία της ακμής έχει εξελιχθεί σημαντικά με την καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού της πάθησης και των παραγόντων κινδύνου. Καθώς οι παράγοντες κινδύνου είναι πολυπαραγοντικοί, απαιτείται μια πολυτροπική στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής. Η στόχευση τροποποιήσιμων παραγόντων μέσω αλλαγών υγιεινού τρόπου ζωής με τη χρήση επιστημονικά υποστηριζόμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ορατών αποτελεσμάτων και να βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της ακμής.

Σωστή ρουτίνα περιποίησης

Η ανάπτυξη μιας ρουτίνας περιποίησης που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να στοχεύσετε τις κύριες αιτίες της ακμής, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των πόρων από το υπερβολικό σμήγμα και των νεκρών κυττάρων του δέρματος και τη μείωση του κινδύνου φλεγμονής.

Καθώς ένας εξασθενημένος φραγμός του δέρματος μπορεί να προδιαθέσει σε φλεγμονή, η χρήση ενυδατικής κρέμας και αντηλιακού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό για να αφαιρέσετε όλα τα καλλυντικά και αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ με βάση το λάδι ή φαγεσωρογόνο που μπορεί να φράσσει τους πόρους σας.

Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας.

Υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή παρέχει στο δέρμα τα συστατικά, όπως βιταμίνες και αμινοξέα, για να χτίσει τα συστατικά του και να το προστατεύσει από βλάβες. Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε την απαραίτητη δίαιτα, μπορεί να είναι δυνατή η χρήση συμπληρωμάτων για την ακμή. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Η ελαχιστοποίηση των ανθυγιεινών λιπαρών και της περίσσειας σακχάρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έξαρσης της ακμής, καθώς η περίσσεια οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή σμήγματος. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει ακμή σε ορισμένα άτομα, με το γάλα να είναι η πιο κοινή αιτία σε άτομα που ακολουθούν δυτική διατροφή.

Η διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος μέσω της επαρκής πρόσληψης υγρών βοηθά επίσης στην προστασία του δερματικού φραγμού.

Οι τροφικές αλλεργίες και η δυσανεξία μπορούν να προκαλέσουν εκρήξεις ακμής ως απάντηση σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής. Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξία έχουν συχνά άλλες ατοπικές ασθένειες, όπως εποχιακές αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα. Εάν εμφανίζετε σταθερά ακμή μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να απομονώσετε το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

Διαχείριση του άγχους

Το χρόνιο στρες πιστεύεται ότι επιδεινώνει την ακμή μέσω αρκετών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών. Ως εκ τούτου, η εκμάθηση διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας ή της παρουσίας της ακμής.

Τοπικές θεραπείες

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας για την ακμή περιλαμβάνουν ρετινοειδή, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, αζελαϊκό οξύ, κλασκοτερόνη και σαλικυλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου μέσω διαφορετικών μηχανισμών. Τοπικές αντιβιοτικές κρέμες ή τζελ χρησιμοποιούνται επίσης για τη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Φάρμακα από το στόμα

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για από του στόματος φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής με βάση την αιτία που προκαλεί και τη σοβαρότητα. Για παράδειγμα, τα από του στόματος αντισυλληπτικά και η σπιρονολακτόνη μπορεί να συνταγογραφηθούν για την ακμή που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές σε καταστάσεις όπως το PCOS.

Η ισοτρετινοΐνη, μια από του στόματος μορφή ρετινοειδούς και αντιβιοτικά από το στόμα συνιστώνται από τους δερματολόγους για άτομα με μέτρια έως σοβαρή ακμή.

Συμπέρασμα

Η τρέχουσα έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη του σκόρδου δείχνει ότι έχει αντιμικροβιακάal, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η έρευνα βασίζεται σε εργαστήριο και περιλαμβάνει κυρίως την αξιολόγηση της τοπικής χρήσης χυμού σκόρδου ή εκχυλίσματος αλισίνης. Ενώ το σκόρδο μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία συνολικά, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με την επίδρασή του στην ακμή. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πιθανών παρενεργειών, ειδικά στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ΓΟΠΝ, κοιλιακό άλγος και μετεωρισμός.

Αρκετοί γενετικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τα διάφορα μέρη του μηχανισμού με τον οποίο αναπτύσσεται η ακμή. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα που στοχεύουν τα μεμονωμένα συστατικά που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της ακμής με ασφάλεια και επιτυχία. Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας.

Εάν έχετε ακμή, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τους παράγοντες κινδύνου και να λάβετε την καλύτερη θεραπεία για τις ανάγκες σας. Εάν σκέφτεστε να φάτε σκόρδο ή να ακολουθήσετε μια άλλη τάση για τη θεραπεία της ακμής σας, μιλήστε πάντα με το γιατρό σας πρώτα για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για παρενέργειες.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Κρυφτό, το αγαπημένο διαχρονικό παιχνίδι που ψυχαγωγεί και συναρπάζει!

Κρυφτό, το αγαπημένο διαχρονικό παιχνίδι που ψυχαγωγεί και συναρπάζει!

Το κρυφτό είναι το αγαπημένο παιχνίδι που βρίσκεται πάντα στη μόδα και στις προτιμήσεις των παιδιών

Περισσότερα
ENAΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

ENAΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Οι καλύτερες φθινοπωρινές αποδράσεις

Περισσότερα
Κρέμες ομορφιάς

Κρέμες ομορφιάς

Σε ποια συστατικά να ποντάρω;

Περισσότερα