Tα μαλλιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο αρχικό τους χρώμα αφού γίνουν λευκά

Tα μαλλιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο αρχικό τους χρώμα αφού γίνουν λευκά

Tα μαλλιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο αρχικό τους χρώμα αφού γίνουν λευκά

Ορισμένα ελλείμματα θρεπτικών συστατικών και καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο γκρίζο τρίχωμα, αλλά είναι αδύνατο να αποκατασταθεί το φυσικό χρώμα εάν αυτό προκαλείται από γενετική ή γήρανση. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του γκριζαρίσματος εάν οι ελλείψεις είναι η βασική αιτία.

Τα μαλλιά σας γίνονται γκρίζα ή λευκά από την απώλεια μελανίνης, ενός συστατικού που παράγει χρωστική ουσία που παράγει κύτταρα μελανοκυττάρων. Αυτά συνθέτουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών και του δέρματός σας. Όσο λιγότερη μελανίνη έχετε, τόσο πιο ανοιχτό το χρώμα των μαλλιών σας. Τα γκρίζα μαλλιά έχουν ελάχιστη μελανίνη, ενώ τα λευκά δεν έχουν καθόλου.

Καθώς μεγαλώνετε, είναι φυσικό να χάνετε τη μελανίνη στα μαλλιά σας. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να γκριζάρουν τα μαλλιά σας αυξάνονται έως και 20 τοις εκατό κάθε δεκαετία μετά τα 30 σας. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τα γκρίζα λίγο νωρίτερα λόγω υγείας και γενετικής.

Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με το να αποκτήσετε ξανά το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας μόλις αρχίσουν να γίνονται γκρίζα ή λευκά.

Εδώ, αναλύουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με τη θεραπεία των γκρίζων μαλλιών και εξερευνούμε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε να διαχειριστείτε το χρώμα των μαλλιών σας.

Γιατί δεν μπορείτε να αλλάξετε μόνιμα το χρώμα των μαλλιών σας εάν η αιτία είναι γενετική

Στον πυρήνα τους, τα μαλλιά είναι φυσικά λευκά. Η μελανίνη είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών που γεννιέσαι, το οποίο βασίζεται στη γενετική. Οι θύλακες των τριχών σας περιέχουν τα κύτταρα που χρησιμοποιεί η μελανίνη για να δημιουργήσει τις χρωστικές, οι οποίες συνδυάζονται με πρωτεϊνικές κερατίνες.

Η απώλεια μελανίνης στα μαλλιά εμφανίζεται φυσικά, ειδικά μετά τα 30 σας. Ωστόσο, ο ακριβής ρυθμός απώλειας χρώματος των μαλλιών υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά σας. Εάν οι γονείς σας αντιμετώπισαν πρόωρο γκριζάρισμα, το πιθανότερο είναι να δείτε και εσείς το ίδιο.

Παρά τους ισχυρισμούς που γίνονται στο Διαδίκτυο και από τους εμπόρους προϊόντων, δεν είναι δυνατό να αντιστραφούν τα λευκά μαλλιά εάν η αιτία είναι γενετική.

Μόλις οι θύλακες των τριχών σας χάσουν μελανίνη, δεν μπορούν να την παράγουν μόνοι τους. Καθώς η παραγωγή μελανίνης επιβραδύνεται, τα μαλλιά σας γίνονται γκρίζα και μετά λευκά όταν η παραγωγή μελανίνης σταματά εντελώς.

Όταν είναι δυνατό να θεραπεύσετε τα γκρίζα μαλλιά

Τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά (πριν από τα 20 και τα 30 σας) είναι συνήθως κληρονομικά. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι ορισμένες διατροφικές ελλείψεις και υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν. Μιλήστε με έναν γιατρό για τις ακόλουθες πιθανότητες.

Διατροφικές ελλείψεις

Εάν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, οι πιθανότητες είναι ότι οι γκρίζες τρίχες σας δεν συνδέονται με τυχόν διατροφικές ελλείψεις.

Εάν η διατροφή σας στερείται ορισμένων θρεπτικών συστατικών, θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει την παραγωγή μελανίνης στους θύλακες των τριχών σας. Η βιταμίνη Β-12 είναι ο πιο κοινός ένοχος, καθώς οι ανεπάρκειες φολικού οξέος, χαλκού και σιδήρου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν αυτές τις ελλείψεις και μπορεί να δείτε το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας να αρχίζει να ξαναβγαίνει μετά από αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αγοράσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Θα κάνουν εξετάσεις αίματος για να δουν αν τα χρειάζεστε πραγματικά.

Η λήψη συμπληρωμάτων για τη θεραπεία των γκρίζων μαλλιών δεν θα λειτουργήσει εκτός εάν έχετε διαγνωσμένη ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Υποκείμενες καταστάσεις υγείας

Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί επίσης να συνδέεται με ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως:

  • λεύκη
  • νόσο του θυρεοειδούς
  • γυροειδής αλωπεκία
  • Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Η διαχείριση τέτοιων ιατρικών καταστάσεων θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μελανίνης και του φυσικού χρώματος των μαλλιών σας με την πάροδο του χρόνου.

Μύθοι για την αποκατάσταση του χρώματος των μαλλιών

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια φυσική διαδικασία που επηρεάζεται από τη γήρανση, τους γενετικούς παράγοντες, τις διατροφικές ελλείψεις και τις ιατρικές καταστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ιστότοποι που συνεχίζουν να διαφημίζουν φυσικές θεραπείες και να εμπορεύονται προϊόντα που υπόσχονται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού χρώματος των μαλλιών σας.

Συμπληρώματα για γκρίζα μαλλιά

Δεδομένου του ρόλου ορισμένων θρεπτικών συστατικών στη συνολική παραγωγή μελανίνης, ορισμένοι κατασκευαστές προωθούν συμπληρώματα για γκρίζα μαλλιά. Τα δημοφιλή συστατικά περιλαμβάνουν βιοτίνη, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και βιταμίνες Β-12 και D-3.

Ωστόσο, ο ίδιος κανόνας ισχύει εδώ: Αν δεν έχετε διαγνωσμένη διατροφική ανεπάρκεια, αυτά τα συμπληρώματα δεν θα ανατρέψουν την έλλειψη παραγωγής μελανίνης που συμβάλλει στα γκρίζα μαλλιά σας.

Μάσκες μαλλιών

Υπάρχει μια ποικιλία από συνταγές για σπιτικές μάσκες μαλλιών που διαφημίζονται ως ικανές να σκουρύνουν τις γκρίζες τρίχες. Τα κοινά συστατικά περιλαμβάνουν λάδι καρύδας, χυμό λεμονιού και αιθέρια έλαια - όλα με στόχο τη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Ενώ τα μαλλιά σας μπορεί να αισθάνονται απαλά και να δείχνουν λαμπερά μετά, η πιθανότητα οι μάσκες μαλλιών να ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης είναι μικρή.

Απαλλαγείτε από τα γκρίζα μαλλιά με τη φλούδα της πατάτας

Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί είναι η χρήση φλοιών πατάτας στα μαλλιά σας για να απαλλαγείτε από τα γκρίζα. Η ιδέα είναι ότι τα φυσικά άμυλα στη φλούδα της πατάτας μπορούν να βοηθήσουν να σκουρύνουν τις ρίζες σας σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Όχι μόνο αυτή η μέθοδος στερείται επιστημονικής υποστήριξης, αλλά τυχόν αποτελέσματα πιθανότατα θα εξαφανιστούν μόλις σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις πατάτες στα μαλλιά σας.

Πώς να επιβραδύνετε την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών

Εκτός εάν έχετε υποκείμενη διατροφική ανεπάρκεια ή ιατρική πάθηση, δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος για να αποτρέψετε το γκριζάρισμα των μαλλιών, από μόνο του. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να επιβραδύνετε την έναρξη:

  • διαχείριση του στρες, καθώς οι ορμόνες του στρες μπορούν να διακόψουν την παραγωγή μελανίνης στους θύλακες των τριχών
  • διακοπή του καπνίσματος, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ένας γιατρός μπορεί να βρει ένα σχέδιο διακοπής που λειτουργεί για εσάς
  • διατήρηση του βάρους σας
  • μειώνοντας την έκθεσή σας σε χημικές ουσίες και τη ρύπανση
  • προστατεύοντας τα μαλλιά σας από τον ήλιο φορώντας καπέλα και κασκόλ

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν σας αρέσουν τα γκρίζα μαλλιά σας

Εάν οι απώλειες μελανίνης στα μαλλιά σας οφείλονται σε γενετική, δεν υπάρχει τρόπος να τις ανατρέψετε.

Εάν δεν θέλετε να γκριζάρουν τα μαλλιά σας, μπορείτε να μιλήσετε με έναν κομμωτή σχετικά με επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων και ημιμόνιμων βαφών. Οι πούδρες και οι κρέμες για την αφαίρεση ρίζας μπορεί επίσης να λειτουργήσουν εάν προσπαθείτε να καλύψετε μερικά γκρίζα.

Οι φυσικές βαφές μαλλιών είναι άλλες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε εάν θέλετε να αποφύγετε πιθανή ζημιά στα μαλλιά που προκαλούνται από εμπορικά προϊόντα. Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν χέννα και ινδικό φραγκοστάφυλο.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να αγκαλιάσετε τα γκρίζα μαλλιά σας χάρη στα προϊόντα περιποίησης γκρι μαλλιών. Όχι μόνο βελτιώνουν το χρώμα των μαλλιών σας, αλλά εμποδίζουν επίσης τις γκρίζες τρίχες σας να κιτρινίζουν και να είναι εύθραυστες.

Συμπέρασμα

Οι πιθανότητες πρόωρου γκριζαρίσματος εξαρτώνται από το πώς οι θύλακες των τριχών σας παράγουν μελανίνη. Μερικές φορές, το άγχος, οι διατροφικές ελλείψεις και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή μελανίνης. Μόλις αντιστραφούν αυτά τα ζητήματα, η μελανίνη μπορεί να αποκατασταθεί.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ηλικία κατά την οποία αρχίζετε να βλέπετε γκρι - και η έκτασή τους - ελέγχονται από τα γονίδιά σας. Τα γκρίζα μαλλιά που προέρχονται από γενετική αιτία δεν μπορούν να αντιστραφούν.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προϊόντα και βαφές μαλλιών από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε, είτε επιλέξετε να καλύψετε τα γκρίζα σας είτε να τα αγκαλιάσετε.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Περισσότερα
Η Ποδηλασία Σώζει Ζωές

Η Ποδηλασία Σώζει Ζωές

Τα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία μας

Περισσότερα
Σούπα με κολοκυθάκια

Σούπα με κολοκυθάκια

Για την καταπολέμηση του λίπους

Περισσότερα