Τα μανικιούρ με gel καταστρέφουν τα νύχια σας; Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Τα μανικιούρ με gel καταστρέφουν τα νύχια σας; Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Τα μανικιούρ με gel καταστρέφουν τα νύχια σας; Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Τα μανικιούρ με gel έχουν γίνει απίστευτα δημοφιλή, καθώς είναι η κορυφαία επιλογή σε πολλά σαλόνια ομορφιάς. Από glittery nail art μέχρι κλασικά γαλλικά μανικιούρ, τα νύχια σας μπορούν σίγουρα να κάνουν μια δήλωση.

Επιπλέον, τα τζελ μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες και να προσφέρουν ένα ωραίο, γυαλιστερό φινίρισμα χωρίς ξεφλούδισμα ή θρυμματισμό. Θα μπορούσαν όμως τα μανικιούρ με gel να καταστρέφουν τα φυσικά σας νύχια; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι το μανικιούρ με gel;

Τα μανικιούρ με gel είναι ένα είδος μανικιούρ που χρησιμοποιεί βερνίκι με βάση το gel και συνήθως απαιτεί μια λάμπα νυχιών LED ή UV για να στερεώσει το βερνίκι. Το βερνίκι gel είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το κανονικό βερνίκι. Ενώ ένα μανικιούρ με gel φαίνεται παρόμοιο με ένα παραδοσιακό μανικιούρ, τα πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής, ενισχυμένη λάμψη και πιο στιβαρή αίσθηση στα νύχια σας. Επιπλέον, η ομορφιά των τζελ μανικιούρ έγκειται στην περιεκτικότητά τους — ο καθένας μπορεί να τα απολαύσει, ανεξάρτητα από το αν τα νύχια του είναι κοντά ή μακριά.

Είναι ασφαλές το τζελ μανικιούρ;

Αφού τα νύχια σας πάρουν μια στρώση τζελ, τοποθετούνται σε μια λάμπα νυχιών UV (υπεριώδης) ή LED (δίοδος εκπομπής φωτός) για να σταθεροποιηθούν. Αυτές οι λάμπες νυχιών συνήθως εκπέμπουν ακτινοβολία UV. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι μια λάμπα νυχιών LED εκπέμπει πιο εστιασμένο, πιο συγκεντρωμένο μήκος κύματος και μέσο χρόνο σκλήρυνσης περίπου 60 δευτερόλεπτα. Μια λάμπα νυχιών UV εκπέμπει ένα ευρύτερο φάσμα μηκών κύματος και συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ωριμάσει το gel, με μέσο χρόνο σκλήρυνσης δύο λεπτών.

Μια κοινή ανησυχία με το βερνίκι gel είναι η έκθεση στις ακτίνες UV. Ωστόσο, ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης ή καρκίνου του δέρματος είναι χαμηλός λόγω του μικρού χρόνου έκθεσης.

Μια ανασκόπηση του 2020 ανέφερε ότι τα μανικιούρ με τζελ UV συνήθως ενέχουν ελάχιστο έως καθόλου κίνδυνο καρκίνου σε νεαρούς ενήλικες. Παρόλα αυτά, η τρέχουσα έρευνα εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη και δεν βλάπτει τη λήψη προφυλάξεων ασφαλείας.

Παρενέργειες του μανικιούρ με gel στην υγεία των νυχιών

Σύμφωνα με έρευνα σε 2.118 άτομα που χρησιμοποίησαν μανικιούρ με gel, ορισμένα άτομα παρουσίασαν πρήξιμο, κνησμό και κάψιμο κατά τη διαδικασία εφαρμογής. Ωστόσο, η βλάβη των νυχιών είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διαδικασία αφαίρεσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι 3 στα 4 άτομα παρουσίασαν παρενέργειες μετά την αφαίρεση του τζελ τους. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν εξασθενημένα νύχια, σκάσιμο, σχίσιμο και αλλαγές στην πλάκα των νυχιών.

Τα τζελ περιέχουν επίσης αρκετές χημικές ουσίες, όπως ακρυλικά και μεθακρυλικά, τα οποία ενέχουν κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων όπως η δερματίτιδα εξ επαφής.

Πόσο καιρό μπορείτε να φοράτε περιποιημένα νύχια με τζελ;

Τα νύχια με gel συνήθως διαρκούν περίπου τέσσερις εβδομάδες. Ενώ μπορείτε με ασφάλεια να κάνετε μανικιούρ με gel κάθε λίγες εβδομάδες, οι δερματολόγοι συχνά συνιστούν να κρατάτε τα νύχια σας γυμνά για τουλάχιστον 1 έως 2 εβδομάδες μεταξύ των μανικιούρ. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση, την επανόρθωση και την ενυδάτωση των νυχιών.

Πώς να αφαιρέσετε το μανικιούρ με gel με ασφάλεια

Η καλύτερη επιλογή σας για την ασφαλή αφαίρεση του τζελ μανικιούρ είναι να επισκεφτείτε ένα ινστιτούτο νυχιών και να το αφαιρέσετε επαγγελματικά. Ένας τεχνικός νυχιών θα χρησιμοποιήσει ασετόν για να αφαιρέσει το τζελ μανικιούρ. Θα χρησιμοποιήσουν πρώτα μια χοντρή λίμα για να αφαιρέσουν το γυαλιστερό επάνω στρώμα.

Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουν βαμβακερά μπαλάκια εμποτισμένα με ασετόν σε κάθε νύχι και θα τα τυλίξουν με αλουμινόχαρτο για να αφήσει το ασετόν να μουλιάσει. Μετά από περίπου 15–20 λεπτά, το βερνίκι γέλης θα πρέπει να ξεκολλήσει αμέσως. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν ένα ρυθμιστικό για τα νύχια και θα εξομαλύνουν απαλά την επιφάνεια του νυχιού, τελειώνοντας με λάδι επιδερμίδας, επειδή η ακετόνη μπορεί να στεγνώσει πολύ τις πλάκες των νυχιών σας.

Ένας επαγγελματίας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρικό τρυπάνι για να αφαιρέσει το τζελ μανικιούρ, καθώς μια ηλεκτρική λίμα νυχιών μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό τρυπάνι, καθώς ο ακατάλληλος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η ακατάλληλη χρήση μπορεί να βλάψει την πλάκα των νυχιών σας και να αυξήσει την ευαισθησία στο κρεβάτι των νυχιών σας.
Συμβουλές ασφαλείας για το επόμενο μανικιούρ σας

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν το μανικιούρ με τζελ για να το κάνετε όσο πιο ασφαλές γίνεται.

 • Εφαρμόστε αντηλιακό. Τα περισσότερα κομμωτήρια δεν παρέχουν αντηλιακό ως μέρος των υπηρεσιών τους με gel, επομένως πρέπει να φέρετε το δικό σας και να το εφαρμόσετε πριν ξεκινήσει η διαδικασία βαφής νυχιών.
 • Αφήστε τα πετσάκια σας ήσυχα. Τα πετσάκια σας είναι ο φυσικός φραγμός του σώματός σας για την προστασία του νυχιού από μολύνσεις, επομένως μην τα αφαιρείτε.
 • Καθαρίζετε τακτικά τα νύχια σας. Επίσης, προσπαθήστε να κρατάτε τα νύχια σας κοντά για να μειώσετε τη συσσώρευση βακτηρίων και βρωμιάς.
 • Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα νυχιών και επιδερμίδας, όπως βαζελίνη για να διατηρήσετε τα χέρια σας ενυδατωμένα.

Συμβουλές για να κάνετε μανικιούρ με gel στο σπίτι

Το να κάνετε gel nails στο σπίτι δεν διαφέρει τόσο από τα ινστιτούτα νυχιών. Εφόσον έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό και την υπομονή να μάθετε, μπορείτε να το κάνετε. Ακολουθούν συμβουλές και κόλπα για το τέλειο τζελ μανικιούρ στο σπίτι.

 • Επενδύστε στα σωστά εργαλεία. Αυτό που χρειάζεστε για ένα βερνίκι χωρίς ραφές είναι ένα κιτ μανικιούρ με τζελ για το σπίτι. Το κιτ περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για ένα μανικιούρ gel, συμπεριλαμβανομένης μιας λάμπας νυχιών LED ή υπεριώδους ακτινοβολίας, ρυθμιστικό για τα νύχια, λάδι επιδερμίδας, οινόπνευμα εντριβής, βασική επίστρωση, τελική επίστρωση, χρώματα βερνικιού gel και αφαίρεση gel.
 • Επιλέξτε βερνίκια gel με πιο ήπια συστατικά. Να ψάχνετε πάντα για βερνίκια που είναι "χωρίς 3" ή "χωρίς 7". Αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχουν φορμαλδεΰδη, τολουόλιο και άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.
 • Προετοιμασία νυχιών σωστά. Η προετοιμασία των νυχιών σας είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει να πλένεις τα χέρια σου, καθαρίζοντας τα πετσάκια σας, καθώς και λιμάροντας και διαμορφώνοντας τα νύχια σας.
 • Πάντα να εφαρμόζετε λεπτές στρώσεις. Εάν ξεκινήσετε με πολύ τζελ, θα αντιμετωπίσετε πλημμύρες. Η χρήση λεπτών στρώσεων του τζελ θα σας επιτρέψει να ελέγξετε την τοποθέτηση του τζελ.
 • Μην παραλείψετε τόσο τη βάση όσο και το top coat. Η βασική στρώση συνήθως κρατά το σχέδιό σας και η επάνω στρώση το σφραγίζει όμορφα για να προστατεύσει το τζελ σας από το ξεθώριασμα.
 • Η μετέπειτα φροντίδα με τζελ είναι σημαντική. Καθώς η εφαρμογή βερνικιού gel συνήθως απαιτεί ασετόν, το οποίο μπορεί να στεγνώσει τα νύχια σας, είναι σημαντικό να προσθέσετε λίγη υγρασία πίσω στα νύχια σας.

Εναλλακτικές λύσεις μανικιούρ με gel

Εάν είστε έτοιμοι να κάνετε ένα διάλειμμα από τη θεραπεία των λαμπτήρων νυχιών UV, υπάρχουν καλά νέα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εναλλακτικές εκεί έξω.

 • Νύχια σε σκόνη. Ένα μανικιούρ σε πούδρα ντιπ περιλαμβάνει τη χρήση πούδρας αντί γυαλίσματος. Η σκόνη συνήθως σφραγίζεται με στρώματα κόλλας και δεν απαιτείται χρόνος στεγνώματος ή λάμπες νυχιών UV/LED. Τα νύχια σε σκόνη μπορούν να διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
 • Νύχια BIAB. Γνωστό και ως οικοδόμος σε μπουκάλι, πρόκειται για τζελ απορρόφησης, που είναι εξαιρετικά για τη δημιουργία ισχυρών επικαλύψεων και ως ενισχυτικό φράγμα για τα φυσικά σας νύχια. Τα νύχια BIAB μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες.
 • Κανονικό βερνίκι νυχιών. Αυτά είναι τυπικά διαλύματα με βάση την ακετόνη που στεγνώνουν όταν εκτίθενται στον αέρα. Το κανονικό γυαλιστικό είναι πολύ πιο εύκολο να θρυμματιστεί και θα διαρκέσει μόνο μία ή δύο εβδομάδες.
 • Νύχια Polygel. Το Polygel είναι μια νέα μορφή gel νυχιών, ένας συνδυασμός gel και ακρυλικού. Θα χρειαστεί ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια λάμπα νυχιών UV για να τα θεραπεύσετε και θα διαρκέσουν δύο έως τρεις εβδομάδες.
 • Πρεσαριστά νύχια. Πρόκειται για ψεύτικα νύχια που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και μπορούν να κολληθούν απευθείας στα φυσικά σας νύχια. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι τα νύχια με πίεση και η κόλλα νυχιών. Μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες.

Συνολικά, τα μανικιούρ με gel είναι μια ανθεκτική και μακροχρόνια επιλογή. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες στο τζελ και στη διαδικασία αφαίρεσης μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα νύχια για μερικούς ανθρώπους. Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις τζελ που μπορείτε να δοκιμάσετε που δεν χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία, όπως κανονικό βερνίκι νυχιών ή νύχια με πίεση, μεταξύ άλλων.

Αλλά αν σας αρέσουν πραγματικά τα μανικιούρ με gel, φροντίστε πάντα να εφαρμόζετε αντηλιακό στα χέρια σας πριν πάτε κάτω από το φωτιστικό και να ενυδατώνεστε καλά μετά. Και όταν έρθει η ώρα να αφαιρέσετε το τζελ σας, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία για να τα αφαιρέσει με ασφάλεια.

Πηγές

 1. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Ultraviolet light gel manicures: is there a risk of skin cancer on the hands and nails of young adults?
 2. ActaDV. Side-effects associated with gel nail polish: a self-questionnaire study of 2,118 respondents.
 3. Annals of Work Exposures and Health. Skin exposure to acrylates in nail salons.
 4. American Academy of Dermatology. Gel manicures: tips for healthy nails.

Διαβάστε επίσης...

Φυσικό σπιτικό σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες

Φυσικό σπιτικό σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες

Τα σαπούνια του εμπορίου δεν είναι βλαβερά,απλώς συχνά περιέχουν ουσίες επιθετικές για τους ευαίσθητους τύπους.

Περισσότερα
Πώς θα αποφύγετε τις κιτρινίλες όταν πλένετε τα ρούχα σας στη χλωρίνη;

Πώς θα αποφύγετε τις κιτρινίλες όταν πλένετε τα ρούχα σας στη χλωρίνη;

Πώς θα αποφύγετε τις κιτρινίλες όταν πλένετε τα ρούχα σας στη χλωρίνη;

Περισσότερα
Μπορώ να έχω μια συναισθηματικά υγιή σχέση;

Μπορώ να έχω μια συναισθηματικά υγιή σχέση;

Ποιοι είναι οι πυλώνες μιας υγιούς συναισθηματικής σχέσης;

Περισσότερα