Τα οφέλη του κολλαγόνου βάσει των ειδικών

Τα οφέλη του κολλαγόνου βάσει των ειδικών

Τα οφέλη του κολλαγόνου βάσει των ειδικών

Τρόφιμα και συμπληρώματα πλούσια σε κολλαγόνο έχουν κερδίσει την προσοχή σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το TikTok για τα υποτιθέμενα οφέλη περιποίησης της επιδερμίδας τους. Οι ειδικοί εξηγούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τάσης του viral.

Το κολλαγόνο είναι η πιο βαθιά πρωτεΐνη στο σώμα, αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών πρωτεϊνών του σώματος. Τα βίντεο TikTok υπό το #collagenbenefits έχουν συγκεντρώσει πάνω από 21 εκατομμύρια προβολές για την καταπολέμηση της γήρανσης. Είναι η νέα τάση του viral όντως το μόνο που πρέπει να είναι;

Το κολλαγόνο μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος.

Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι υψηλότερες δόσεις και μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το κολλαγόνο, αν και είναι πολύ σημαντικό μέρος της υφής του δέρματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του δέρματος, παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες, η ενυδάτωση, η σωματική άσκηση, η χρήση αντηλιακού, η σωστή φροντίδα του δέρματος, Ο ύπνος, το μη κάπνισμα/η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ έχουν πολύ πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματος.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά το σώμα να διατηρήσει τη δομή, τη δύναμη και την υποστήριξη. Παίζει ρόλο στην αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, παρέχει προστασία στα όργανα και υποστηρίζει το δέρμα. Το κολλαγόνο είναι το κλειδί για την υποστήριξη των μυών, των οστών, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων συνδετικών ιστών του σώματος.

Με την ηλικία, το σώμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο και το υπάρχον κολλαγόνο διασπάται γρήγορα. Η Cleveland Clinic σημειώνει ότι οι γυναίκες και εκείνες που έχουν οριστεί γυναίκες κατά τη γέννηση βιώνουν υψηλά ποσοστά μείωσης του κολλαγόνου μετά την εμμηνόπαυση. Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών είναι πιθανό να παρουσιάσουν μείωση της παραγωγής κολλαγόνου.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να παίξουν ρόλο στα επίπεδα κολλαγόνου. Τα άτομα με ιστορικό καπνίσματος, υψηλή έκθεση στο ηλιακό φως, καθώς και κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά απώλειας κολλαγόνου.

Τα σημάδια ότι τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται περιλαμβάνουν:

  • Ζαρωμένο ή χαλαρό δέρμα.
  • Εξασθένηση των μυών ή μυϊκοί πόνοι.
  • Κακή ευλυγισία στους τένοντες και τους συνδέσμους.
  • Πρόβλημα με το εύρος κινητικότητας.
  • Πόνος στις αρθρώσεις λόγω φθαρμένου χόνδρου.

Βελτίωση των επιπέδων κολλαγόνου

Ένας από τους δημοφιλείς τρόπους με τους οποίους τα άτομα προσπαθούν να αυξήσουν τα επίπεδα κολλαγόνου είναι μέσω συμπληρωμάτων. Είναι σημαντικό για τους αγοραστές συμπληρωμάτων κολλαγόνου να κάνουν την έρευνά τους πριν αγοράσουν ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι είναι συμπλήρωμα κολλαγόνου.

Ορισμένα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να μην έχουν τα συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα ή να μην έχουν τις ποσότητες που αναφέρονται στην ετικέτα, καθώς και να είναι μολυσμένα με επιβλαβείς ουσίες. Ως εκ τούτου, για τα άτομα που σκέφτονται να συμπεριλάβουν συμπληρώματα κολλαγόνου στη διατροφή τους, είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στις αξιόπιστες μάρκες, παρέχοντας πιστοποιητικά εργαστηριακών δοκιμών τρίτων και ακολουθώντας καλές πρακτικές παραγωγής.

Για όσους αναρωτιούνται εάν η υπερβολική ποσότητα κολλαγόνου μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να είναι αρνητική, στις περισσότερες περιπτώσεις η κατανάλωση κολλαγόνου είναι ασφαλής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι απαιτείται μακροχρόνια συμπλήρωση για να λάβετε οφέλη.

Το κολλαγόνο που λαμβάνεται από το στόμα θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση για υγιή άτομα και οι μελέτες τις περισσότερες φορές δεν αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, για ορισμένα άτομα με κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου υψηλής δόσης/παρατεταμένου χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά λόγω αύξησης των επιπέδων οξαλικού στα ούρα. Επίσης, ορισμένες προφυλάξεις μπορεί να συνιστώνται για άτομα που πάσχουν από ηπατική νόσο.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν συσχετιστεί με την ανακούφιση από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο, δεν έχει παραχθεί αρκετή έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό ως γεγονός. Μια ιρανική συστηματική ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι δεν είχε γίνει αρκετή έρευνα για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό.

Σε αντίθεση με τα συμπληρώματα, υπάρχουν πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο. Για παράδειγμα, ο ζωμός των οστών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και είναι πηγή κολλαγόνου/ζελατίνης που παρέχει ευεργετικά αμινοξέα και βοηθά στην υγεία του εντέρου.

Το κοτόπουλο είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή κολλαγόνου λόγω του υψηλού αριθμού πρωτεϊνών του. Επίσης, το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή του θαλάσσιου κολάζ του, το οποίο απορροφά έως και μιάμιση φορά περισσότερο από το κολλαγόνο που προέρχεται από αγελάδα.

Πώς οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες λαμβάνουν κολλαγόνο

Πολλές πηγές τροφής κολλαγόνου δεν είναι φιλικές για χορτοφάγους ή για vegan, ωστόσο, εάν τρώτε μια δίαιτα χωρίς κρέας και ψάρι, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ικανότητα του σώματός σας να παράγει φυσικά περισσότερο κολλαγόνο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως τα μούρα, το σκόρδο, τα φυλλώδη πράσινα, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί είναι βασικά για να βοηθήσουν το σώμα να παράγει καλύτερα κολλαγόνο.

Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου καθώς η βιταμίνη C προωθεί τη σύνθεση κολλαγόνου.

Πριν κάνετε διατροφικές αλλαγές ή συμπληρώσετε συμπληρώματα, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν μικρότερο όγκο σε ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου τους..

Περισσότερα
Οικογένεια που περπατά στα τέσσερα μπερδεύει τους επιστήμονες

Οικογένεια που περπατά στα τέσσερα μπερδεύει τους επιστήμονες

Μια οικογένεια στην Τουρκία περπατάει στα τέσσερα, κάτι που δεν έχει αναφερθεί ποτέ πριν στους σύγχρονους ανθρώπους.

Περισσότερα
Προβλήματα Δυσκοιλιότητας;

Προβλήματα Δυσκοιλιότητας;

Οι κυριότεροι παράγοντες Δυσκοιλιότητας;

Περισσότερα