ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ;

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ;

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ;

Το θαλάσσιο κολλαγόνο χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα για την υποστήριξη της διαδικασίας γήρανσης, συνοδευόμενο από μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα σας. Το κολλαγόνο είναι το δομικό στοιχείο του δέρματος, των οργάνων, των μαλλιών και των οστών.

Τι είναι το θαλάσσιο κολλαγόνο;

Το θαλάσσιο κολλαγόνο είναι ένα συμπλήρωμα που προέρχεται από λέπια, δέρμα και οστά ψαριών. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το κολλαγόνο που προέρχεται από τη θάλασσα από το κολλαγόνο βοοειδούς, επειδή είναι πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο υποστηρίζει υγιές δέρμα και μαλλιά καθώς γερνάτε, και υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Πρέπει να δοκιμάσετε θαλάσσιο κολλαγόνο;

Παράγοντες όπως η έκθεση στις ακτίνες UV, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επομένως, είναι καλή ιδέα να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων κολλαγόνου για να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης και να συμβαδίσετε με τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα σας. Το θαλάσσιο κολλαγόνο είναι απολύτως ασφαλές να ενσωματωθεί ως συμπλήρωμα εάν θέλετε να βοηθήσετε στην πρόληψη των ρυτίδων και να υποστηρίξετε το σώμα σας καθώς γερνάτε. Τα συμπληρώματα συχνά έρχονται σε μια άγευστη σκόνη για να αναμιχθούν σε νερό, τσάι, καφέ ή smoothies. Διατίθενται επίσης κάψουλες. Εάν έχετε αλλεργία στα ψάρια, μην πάρετε θαλάσσιο κολλαγόνο. Αντ 'αυτού, ψάξτε για κολλαγόνο βοοειδούς.

Οφέλη για την υγεία του θαλάσσιου κολλαγόνου

Το θαλάσσιο κολλαγόνο έχει προταθεί ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, δουλεύοντας στο δέρμα, τα μαλλιά, τα οστά και τη μυϊκή μάζα. Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από προκλινικές in vitro μελέτες ή μελέτες σε ποντίκια, ενώ τα στοιχεία σε ανθρώπους περιορίζονται σε λίγες μελέτες μικρών μεγεθών δείγματος και μικρής διάρκειας.

Αντι γήρανση: Το κολλαγόνο είναι ένα αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της ζωής στον κόσμο. Για παράδειγμα, η περιβαλλοντική ρύπανση, οι βιομηχανικές χημικές ουσίες, ο καπνός και το αλκοόλ μπορούν όλα να αυξήσουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας, προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντάς τες να επηρεάσουν το δέρμα σας ή να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου ενυδατώνουν το δέρμα, βελτιώνουν την ελαστικότητα και μειώνουν τις ρυτίδες και την τραχύτητα στο δέρμα. Επιπλέον, το θαλάσσιο κολλαγόνο βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να προσκολληθούν μεταξύ τους, ενισχύοντας την πλαστικότητα και διασπώνται σε αμινοξέα απαραίτητα για την επούλωση των πληγών. Μια ανασκόπηση 11 μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα θαλάσσιου κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος, αλλά σημείωσε ότι η ποιότητα των στοιχείων ήταν χαμηλή και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών: Ακριβώς όπως οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το δέρμα σας, παρεμποδίζουν επίσης τους θύλακες των τριχών. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ κολλαγόνου και μαλλιών, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχει να κάνει με την πρωτεΐνη κερατίνη. Η κερατίνη αποτελεί την πλειοψηφία των μαλλιών σας. Το κολλαγόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα γλυκίνης και προλίνης, τα οποία είναι και τα δύο κύρια συστατικά της κερατίνης. Με την ενσωμάτωση της προλίνης στη διατροφή σας, μπορεί να διεγείρετε τους θύλακες των τριχών, προάγοντας την ανάπτυξη των μαλλιών και αποτρέποντας την αραίωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Υποστηρίζει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κολλαγόνο αυξάνει την οστική πυκνότητα, υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων και αποτρέπει τον εκφυλισμό των οστών. Μια μελέτη που ακολούθησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κίνδυνο για μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου διαπίστωσε ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου αύξησαν σημαντικά την οστική πυκνότητα. Το κολλαγόνο συσσωρεύεται στον χόνδρο, τον ελαστικό ιστό μεταξύ των αρθρώσεων σας. Όταν το κολλαγόνο μειώνεται, ο χόνδρος φθείρεται και οι αρθρώσεις τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και μερικές φορές οστεοαρθρίτιδα.

Βοηθά στη δημιουργία μυϊκής μάζας: Η σαρκοπενία είναι η απώλεια μυϊκής μάζας και μυϊκής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία. Μια μελέτη έδωσε πεπτίδια κολλαγόνου σε ένα δείγμα ηλικιωμένων ανδρών καθώς υποβλήθηκαν σε τρίμηνη προπόνηση με αντιστάσεις. Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, τα άτομα που έλαβαν κολλαγόνο είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη και υψηλότερα ποσοστά απώλειας λίπους.
Καλό για το έντερο σας

Το κολλαγόνο είναι αντιφλεγμονώδες: Επομένως, όταν εισέρχεται στο αίμα σας, μειώνει τη φλεγμονώδη απόκρισή σας στα κύτταρα. Ωστόσο, όταν το έντερο σας έχει φλεγμονή, μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο φλεγμονής σε όλο το σώμα. Το κολλαγόνο περιέχει αμινοξέα που αναπληρώνουν την επένδυση του πεπτικού σας συστήματος, το οποίο αποτρέπει τη φλεγμονή. Η λήψη πεπτιδίων θαλάσσιου κολλαγόνου μπορεί να καταπραΰνει τα προβλήματα του στομάχου και να οδηγήσει σε καλύτερη πέψη και λιγότερο φούσκωμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κολλαγόνου και θαλάσσιου κολλαγόνου;

Όταν αγοράζετε συμπληρώματα κολλαγόνου, μπορεί να δείτε πολλούς περιγραφικούς όρους, όπως πεπτίδια κολλαγόνου, υδρολυμένο κολλαγόνο, υδρόλυση θαλάσσιου κολλαγόνου και απλώς κολλαγόνο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι και μπερδεμένοι σχετικά με το ποιο προϊόν θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που οι ιστοί μας δεν μπορούν να απορροφήσουν άμεσα. Επομένως, πρέπει να αναλυθεί σε μικρότερες μορφές. Τα πεπτίδια κολλαγόνου περνούν από μια διαδικασία που ονομάζεται υδρόλυση, όπου το κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα, τα οποία το σώμα μας μπορεί εύκολα να απορροφήσει. Μπορεί επίσης να δείτε "υδρολύμα θαλάσσιου κολλαγόνου" ή "υδρολυμένο θαλάσσιο κολλαγόνο" στην ετικέτα.

Το κολλαγόνο προέρχεται παραδοσιακά από βοοειδή (αγελάδα). Από την άλλη πλευρά, το θαλάσσιο κολλαγόνο προέρχεται από ψάρια. Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο, αλλά πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν θαλάσσιο κολλαγόνο για θρησκευτικούς ή διατροφικούς λόγους. Επιπλέον, είναι επίσης πιο φιλικό προς το περιβάλλον η αγορά θαλάσσιου κολλαγόνου, το οποίο παρασκευάζεται από μέρη των ψαριών που διαφορετικά θα απορρίπτονταν.

Παρενέργειες του θαλάσσιου κολλαγόνου

Το θαλάσσιο κολλαγόνο είναι ασφαλές στη χρήση, με σπάνιες περιπτώσεις αναφερόμενων παρενεργειών. Εάν είστε αλλεργικοί στα ψάρια, θα έχετε μια αλλεργική αντίδραση στο θαλάσσιο κολλαγόνο - το οποίο προέρχεται από τα ψάρια. Άλλες αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Φούσκωμα
  • Καούρα
  • Αυξημένα επίπεδα ασβεστίου
  • Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας
  • Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα όπως αραιωτικά αίματος

Τα πεπτίδια θαλάσσιου κολλαγόνου δείχνουν πολλά υποσχόμενα για την υποστήριξη της διαδικασίας γήρανσης και την αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν οι επιπτώσεις που παρατηρούνται στα ζώα θα μεταφραστούν σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία των ανθρώπων.

Μελέτες

  1. Harvard T.H. Chan School of Public Health. Collagen.
  2. Nutrients. Diet and Skin Aging—From The Perspective of Food Nutrition.
  3. ScienceDirect. Keratin.
  4. JMIR Formative Research. Effect of a Daily Collagen Peptide Supplement on Digestive Symptoms in Health Women: 2-Phase Mixed Methods Study.

Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...