Tρετινοΐνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντιγηραντική της δράση

Tρετινοΐνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντιγηραντική της δράση

Tρετινοΐνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντιγηραντική της δράση

Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, υπάρχουν πολλοί οροί, κρέμες, λοσιόν και εργαλεία υψηλής τεχνολογίας που υπόσχονται να θεραπεύσουν τις λεπτές γραμμές, τα σκοτεινά σημεία και τις ρυτίδες. Ωστόσο, οι αντιγηραντικές κρέμες και τζελ με τρετινοΐνη αυξάνονται σε δημοτικότητα και για καλό λόγο.

Η τρετινοΐνη, ένας τύπος ρετινοειδούς που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ακμής, αποκτά νέα ζωή ως αντιγηραντικό συστατικό και οι δερματολόγοι λένε ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αναστροφή των σημαδιών γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και τα μαύρα στίγματα. Για να καταλάβετε γιατί (και για να προσδιορίσετε αν θα μπορούσε να είναι για εσάς), πρέπει πρώτα να μάθετε πώς λειτουργεί. Αν και οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται τις ρετινόλες και τα ρετινοειδή εναλλακτικά, δεν είναι ακριβώς τα ίδια.

 Ρετινόλες εναντίον Ρετινοειδών

Οι ρετινόλες μπορούν να βρεθούν χωρίς ιατρική συνταγή και γενικά θεωρούνται πιο ανεκτές για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, ενώ τα ρετινοειδή συνήθως απαιτούν ιατρική συνταγή και είναι πιο ισχυρή θεραπεία.

Τόσο οι ρετινόλες όσο και τα ρετινοειδή θεωρούνται απαραίτητο συστατικό σε οποιοδήποτε σχήμα αντιγήρανσης, αφού έχουν μελετηθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για τη θεραπεία και την πρόληψη των ρυτίδων. Η τρετινοΐνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ακμής λόγω τις ικανότητές του για γρήγορη δράση και καθαρισμό πόρων, το ισχυρό συστατικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου λιπαρότητας του δέρματός σας. Ένα πλεονέκτημα της Tretinoin είναι ότι αλλάζει τη συμπεριφορά των γηρασμένων κυττάρων, ώστε να δρουν με πιο νεανικό τρόπο, επιταχύνοντας τον κυτταρικό κύκλο, βοηθώντας στην απαλότητα και τη βελτίωση της υφής του δέρματος..

Τρετινοΐνη

Η τρετινοΐνη, ένα τοπικό (διαβάστε: εφαρμόζεται στο δέρμα) παράγωγο βιταμίνης Α που εμπίπτει στην κατηγορία των ρετινοειδών, κυκλοφορεί από διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως Retin-A, Retin-A Micro, Renova, Tretin-X και Atralin, εξηγεί ο Anthony. Terrasse, MD, ιδιοκτήτης του Terrasse Aesthetic Surgery and Erase MediSpa στο Lake Forest του Ιλινόις.

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει φόρμουλες ποικίλης ισχύος του δραστικού συστατικού τρετινοΐνη, που επιτρέπει στις φαρμακευτικές και καλλυντικές εταιρείες να τις συμπεριλάβουν στις σειρές περιποίησης της επιδερμίδας τους, λέει. Έχει εμφανιστεί μια πληθώρα νέων προϊόντων τρετινοΐνης που αναφέρουν επιτυχία στη μείωση των ρυτίδων, στη μείωση της υπερμελάγχρωσης και στη δημιουργία μιας νεανικής και αναζωογονητικής επιδερμίδας.

Η χρήση τρετινοΐνης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ιδιαίτερα όταν αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων. Και η πιο συχνή εναλλαγή των κυττάρων βοηθά στη διατήρηση του συστατικού κολλαγόνου του δέρματός σας - και στην πραγματικότητα, προωθεί το σχηματισμό νέου κολλαγόνου.

Αυτό σημαίνει ότι οι κρέμες, τα τζελ και οι λοσιόν τρετινοΐνης λειτουργούν τόσο στην ακμή όσο και στις ρυτίδες για μερικούς λόγους. Πρώτον, για την ήπια έως μέτρια ακμή, τα νεότερα κύτταρα αντικαθιστούν τα κύτταρα των κηλίδων και η γρήγορη κυτταρική ανανέωση περιορίζει το σχηματισμό νέων σπυριών. Ομοίως, αυτά τα λεία νέα κύτταρα βοηθούν στην εξομάλυνση των περιοχών με ανωμαλίες και χρώμα, και επίσης μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, σημειώνει.

Επιλέγοντας τη σωστή θεραπεία

Δεδομένου ότι η τρετινοΐνη είναι ρετινοειδές, διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή (δείτε τις επωνυμίες παραπάνω), ως τζελ, λοσιόν ή κρέμα. Αυτό είναι χρήσιμο για να εξατομικεύσετε τη θεραπεία για τον τύπο του δέρματός σας, καθώς τα τζελ λειτουργούν καλύτερα για το λιπαρό δέρμα και οι κρέμες και οι λοσιόν ταιριάζουν καλύτερα στο πιο ευαίσθητο δέρμα. 

Εάν ο δερματολόγος σας πιστεύει ότι θα μπορούσε να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά. «Less is more όταν πρόκειται για ρετινόλη ή ρετινοειδή. Ξεκινήστε απλώνοντας μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού σε ολόκληρο το πρόσωπό σας και αν μόλις ξεκινάτε, χρησιμοποιήστε το δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και αυξήστε τη συχνότητα καθώς το ανέχεστε.

Ο λόγος για αυτό; Η τρετινοΐνη, όπως πολλά ρετινοειδή και ρετινόλες, είναι γνωστό ότι ξηραίνει και ερεθίζει, ειδικά στην αρχή. Το Altreno, το πρώτο σκεύασμα τρετινοΐνης σε λοσιόν, εγκρίθηκε από τον FDA τον Αύγουστο του 2018. Αναφέρεται ότι αυτή η νέα λοσιόν βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματός σας που θα κάνει αυτή τη νέα τρετινοΐνη πιο ανεκτή. σε αυτές με ευαίσθητες, ξηρές, ώριμες και αδύνατες επιδερμίδες.

Η τρετινοΐνη κάνει επίσης το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στα ηλιακά εγκαύματα, γι' αυτό φροντίστε να βάλετε SPF κάθε μέρα αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Πηγή

Zasada M, Budzisz E. Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatmentsPostepy Dermatol Alergol. 2019;36(4):392-397. doi:10.5114/ada.2019.87443

 

Διαβάστε επίσης...

Νόσος Πάρκινσον : Αντιμετώπιση στο σπίτι

Νόσος Πάρκινσον : Αντιμετώπιση στο σπίτι

Νόσος Πάρκινσον : Αντιμετώπιση στο σπίτι

Περισσότερα
Τι μπορείτε να κάνετε αντί να καπνίζετε

Τι μπορείτε να κάνετε αντί να καπνίζετε

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κλειδί για να αλλάξετε μια συνήθεια μπορεί να βρίσκεται στη σωστή επιλογή του περιβάλλοντος

Περισσότερα
8 Συνήθειες Που Έχουν Οι Ήρεμοι Άνθρωποι

8 Συνήθειες Που Έχουν Οι Ήρεμοι Άνθρωποι

8 Συνήθειες Που Έχουν Οι Ήρεμοι Άνθρωποι

Περισσότερα