Ποιες Βιταμίνες Μας Βοηθάνε Στη Γυμναστική;

Ποιες Βιταμίνες Μας Βοηθάνε Στη Γυμναστική;

Ποιες Βιταμίνες Μας Βοηθάνε Στη Γυμναστική;

Οι πιο πολλές βιταμίνες δρουν καταλυτικά στον οργανισμό λαμβάνοντας μέρος σε αντιδράσεις κατά τις οποίες παράγεται ενέργεια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των βιταμινών καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες, που έχει η πλειοψηφία του πληθυσμού. Έτσι, εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν π.χ. οι αθλητές που έχουν μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα, έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνες.
Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αθλούνται και ακολουθούν παράλληλα μια ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή δε χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής. Εξαιρούνται κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλής ή χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης που εμφανίζουν ορισμένες ομάδες αθλητών και οι οποίες έχουν κατά συνέπεια ανάγκη από κάποιο συμπλήρωμα προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις τους.

Οι αθλητές παρουσιάζουν συνήθως έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων εξαιτίας της κακής διατροφής τους και των αυξημένων αναγκών λόγω της σωματικής τους άσκησης.
Σε γενικές γραμμές, όσοι από ‘σας αθλείστε χρειάζεστε:
•βιταμίνη Α, Ε και C, επειδή η έντονη αεροβική άσκηση αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου και κατά συνέπεια ο οργανισμός χρειάζεται μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
•βιταμίνη Β, η οποία έχει βρεθεί ότι αυξάνει την απόδοση σε θερμά κλίματα
•βιταμίνη Ε, η οποία έχει βρεθεί ότι αυξάνει την αντοχή σε μεγάλο υψόμετρο

Όσον αφορά στα ιχνοστοιχεία έχετε ανάγκη από:
•ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τον υγιή σχηματισμό των οστών. Η ανεπαρκής πρόσληψή του, που παρουσιάζεται κυρίως σε αθλήτριες μικρής ηλικίας λόγω χαμηλού σωματικού βάρους καθιστά απαραίτητη τη συμπλήρωσή του μέσω κάποιου διατροφικού συμπληρώματος, έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.
•σίδηρο, που έχει μεγάλη διατροφική αξία για κάποιον αθλητή, καθώς η έλλειψή του μειώνει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση. Η απόδοση, ωστόσο, μειώνεται μόνο όταν συνδυάζεται με χαμηλό αιματοκρίτη. Έλλειψη σιδήρου παρουσιάζεται συχνότερα σε αθλήτριες μικρής ηλικίας εξαιτίας της ανεπαρκούς διατροφής και της έμμηνου ρύσεως. Επιπλέον, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να έχει επίδραση στο μεταβολισμό του σιδήρου. Στην περίπτωση εκείνη που οι αυξημένες ανάγκες δεν καλύπτονται από τη διατροφή, μπορεί να χορηγηθεί κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπερβολική δόση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην απορρόφηση κάποιων ιχνοστοιχείων (π.χ., ψευδαργύρου).

Διαβάστε επίσης...

Σπυράκια; Πως να τα διώξετε ;

Σπυράκια; Πως να τα διώξετε ;

Σπυράκια; Πως να τα διώξετε;

Περισσότερα
Το πάθος της τελειότητας

Το πάθος της τελειότητας

Ο τέλειος άνθρωπος δεν υπάρχει.

Περισσότερα
Βιταμίνη Β3 Για Την Καλή Κυκλοφορία Των Ποδιών Σας!

Βιταμίνη Β3 Για Την Καλή Κυκλοφορία Των Ποδιών Σας!

Βιταμίνη Β3 Για Την Καλή Κυκλοφορία Των Ποδιών Σας!

Περισσότερα