Ακμή : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ακμή : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ακμή : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ακμή είναι μια πολύ κοινή δερματική πάθηση των σμηγματογόνων αδένων στους περισσότερους ανθρώπους σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Προέρχεται από τις λιπαρές εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων που κατακάθονται στους θύλακες των τριχών. Η ακμή είναι μία πάθηση που ταλαιπωρεί κυρίως τους εφήβους. Παρόλα αυτά ένα 20% των περιπτώσεων αφορά και ενήλικες. Περισσότερο επιρρεπή στην ακμή είναι τα αγόρια, αλλά και τα κορίτσια παρουσιάζουν αρκετά μεγάλο ποσοστό. Οι γυναίκες μάλιστα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουν ροδόχρου ακμή. Εκτός από την εφηβική ακμή που είναι ο πιο κοινός τύπος ακμής και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υπάρχει και η προεμμηνορροϊκή ακμή και η ακμή μετά την εμμηνόπαυση με πιο ήπια συμπτώματα. Επίσης γνωστή είναι η νεογνική και βρεφική ακμή στην οποία είναι περισσότερο επιρρεπή τα αγόρια.

Πρόκειται για σπυράκια που εμφανίζονται μετά τη γέννηση και εξαφανίζονται σε λίγες μέρες. Άτομα επίσης που δεν εμφάνισαν ακμή στην εφηβεία τους, μπορεί να εμφανίσουν την λεγόμενη ακμή των ενηλίκων που συνήθως έχει τη βάση της είτε σε αλλεργικές αντιδράσεις από διάφορες αιτίες, είτε στην περίοδο. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή τόσο στη διατροφή όσο και τη χρήση των καλλυντικών. 

Μία άλλη περίπτωση ακμής, περισσότερο σοβαρή είναι η ροδόχρους ακμή που προσβάλλει κυρίως το γυναικείο φύλο μετά τα 30. Περισσότερο επιρρεπείς στην πάθηση είναι γυναίκες με ανοιχτό χρώμα δέρματος και εμφανίζεται με έντονο ερύθημα στα μάγουλα και τη μύτη. Την κατάλληλη θεραπεία θα υποδείξει ο γιατρός, τον οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Μαύρα στίγματα με ανοιχτό πόρο ή ανοιχτόχρωμα στίγματα χωρίς ανοιχτό πόρο
  • Κόκκινες κηλίδες στο λαιμό το πρόσωπο και την πλάτη που περιέχουν πύον
  • Εξογκώματα κάτω από το δέρμα γεμάτα υγρό
  • Κόκκινα μάγουλα και μύτη χωρίς εμφανή λόγο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…

  • Όταν η ακμή επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών
  • Όταν τα σπυράκια αφήνουν ουλές μετά την επούλωσή τους
  • Όταν υπάρχουν κύστες και φλύκταινες γιατί μπορεί να σας αφήσουν μόνιμα προβλήματα αισθητικής
  • Όταν παρατηρήσετε αφύσικα κόκκινα μάγουλα και μύτη. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ροδόχρου ακμή

ΑΙΤΙΕΣ

Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά από τι προέρχεται η ακμή αλλά σίγουρα συνδέεται με τις ορμόνες του ανθρώπινου σώματος. Η μεγάλη παραγωγή ορμονών ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας, αυξάνει την παραγωγή του σμήγματος και της κερατίνης των τριχών. Έτσι οι θύλακες των τριχών γεμίζουν από τις εκκρίσεις αυτές και σε συνδυασμό με τα μικρόβια σχηματίζουν τα μαύρα ή λευκά στίγματα που διακρίνονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Αυτή είναι η μη φλεγμονώδης ακμή η οποία όμως μπορεί να εξελιχθεί σε πιο άσχημη κατάσταση όταν από την πίεση που δημιουργείται ο θύλακας ανοίξει και το σμήγμα βγει έξω. Σε αυτήν την περίπτωση δημιουργούνται φλύκταινες που αν μολυνθούν διεισδύουν στο δέρμα και εξελίσσονται σε κύστες. Αυτή είναι η φλεγμονώδης ακμή που αν δεν θεραπευτεί κατάλληλα μπορεί να δημιουργήσει εμφανή και ακαλαίσθητα σημάδια.

Σε γενικές γραμμές όμως έχει καταρριφθεί η άποψη ότι αιτία για την ακμή αποτελεί η κατανάλωση σοκολάτας ή κακή υγιεινή του προσώπου. Βέβαια η διατροφή και η καθαριότητα είναι παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη ή την σωστή αντιμετώπιση απέναντι στην ακμή, όμως είναι γεγονός ότι η κληρονομική προδιάθεση και οι ορμονικές διακυμάνσεις αλλά και το έντονο στρες είναι τα κλειδιά για την ανάπτυξη της ακμής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συμβατική ιατρική έχει σαν πρωταρχικό στόχο την χρήση κατάλληλων φαρμάκων για την ελάττωση της παραγωγής του σμήγματος και της κερατίνης που όπως αναφέρθηκε παραπάνω ευθύνονται για την ανάπτυξη της ακμής. Έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού των μικροβίων και αποφεύγεται η δημιουργία φλεγμονών. Ο μόνος κατάλληλος για να σας προτείνει τη φαρμακευτική αγωγή ή τον τρόπο θεραπείας που ταιριάζει στην περίπτωσή σας είναι φυσικά ο δερματολόγος. Προσοχή πάντως χρειάζεται στη χρήση των καλλυντικών που θα πρέπει να ελέγχετε αν είναι υποαλλεργικά γιατί ενδέχεται να σας προκαλέσουν προβλήματα με αλλεργικές αντιδράσεις.

Η εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας τείνουν στο να ελαττώσουν παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για την ακμή. Γενικά συνιστάται η αποφυγή σκληρών σαπουνιών για τον καθαρισμό, καθώς και καλλυντικών με ελαιώδη βάση που μπορεί να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Ο συνδυασμός των φυσικών τρόπων αντιμετώπισης με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αποφυγή ή την αποθεραπεία του προβλήματος.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Οι διάφορες θεραπείες που προτείνονται από τους δερματολόγους εξαρτώνται πάντα από τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αν το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό μπορεί να σας συμβουλέψει απλά φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή. Αν όμως το πρόβλημα είναι περισσότερο σοβαρό, η θεραπεία διαρκεί περισσότερο και μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και αντιβίωση ή ενέσεις επί τόπου στα σημεία των κυστών. Άλλες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η χημική απολέπιση και η δερμοαπόξεση.

Ένα σημείο που πρέπει να προσέχει ο πάσχοντας, είναι να αποφεύγει να πειράζει μόνος του τα σπυριά γιατί τις περισσότερες φορές θα τα μολύνει και υπάρχει και ο κίνδυνος μόνιμων ουλών. Η θεραπείες που προτείνουν οι δερματολόγοι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα αλλά συνιστάται στους πάσχοντες υπομονή και σωστή εφαρμογή της θεραπείας γιατί πολλές φορές η αποθεραπεία μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • Η διατροφή και η φυσική περιποίηση είναι μέσα στο πνεύμα της εναλλακτικής θεραπευτικής αντιμετώπισης καθώς και διάφορες μέθοδοι καταπολέμησης του στρες. > Η αγιουρβέδα προτείνει την αποφυγή πικάντικων φαγητών, τηγανιτών καθώς και εσπεριδοειδών. Αντίθετα ο χυλός βρώμης σε συνδυασμό με τον πολτό από βρασμένα μήλα και ρύζι μπασμάτι είναι μια καλή διατροφική συνήθεια που πρέπει να προσθέσετε στις προτιμήσεις σας. Σε μερικά καταστήματα με τα ανάλογα είδη υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξετε μόνοι σας κρέμες και μάσκες όπως σκόνη από αλεσμένα ρεβίθια ή αμύγδαλα, χρυσόριζα, σανταλόξυλο κ.λ.π.
  • Το αιθέριο έλαιο από tea tree μπορεί να λειτουργήσει σαν αντισηπτικό. Αιθέρια έλαια από φραγκοστάφυλο ή νυχτολούλουδο λειτουργούν επίσης θετικά στη θεραπεία της ακμής.
  • Πολλά βότανα  μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα όπως το χαμομήλι και η λεβάντα που εκτός από χαλαρωτικά μπορούν και να χρησιμοποιηθούν σαν φυσική σάουνα στο πρόσωπο αλλά και άλλα βότανα όπως εχινάκεια, τσουκνίδα, ίριδα κ.ά.
  • Η ομοιοπαθητική προτείνει μια σειρά από φάρμακα που διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Η χρήση τους είναι καλό να γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον ομοιοπαθητικό σας. Κάποιοι θεραπευτές συνιστούν σαν χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής ψευδάργυρο και χρώμιο καθώς και συμπληρώματα βιταμινών Α, Ε, και Β6. Θα πρέπει όμως κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός στη χρήση και τη δοσολογία τους καθώς μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες.
  • Γενικά συστήνεται από διατροφολόγους η αποφυγή κάποιων τροφών που ανάλογα με την περίσταση μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση. Είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε τις παραπάνω εναλλακτικές μεθόδους σε νεογνά χωρίς την άδεια του γιατρού μας.
  • Μια σειρά ειδικών στάσεων γιόγκα θα βοηθήσει την αύξηση της ροής αίματος του προσώπου ώστε να αποβάλλει τις τοξίνες.
  • Η ρεφλεξολογία αντίστοιχα, δίνει προσοχή στα ανακλαστικά σημεία του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών καθώς και του θυρεοειδούς. 

Από την επιστημονική ομάδα του υγεία και ευεξία


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Γλυκόριζα Για Τα Συμπτώματα Του Κρυολογήματος Και Όχι Μόνο
Τα Στάδια Της Εφηβείας. Γνωρίστε Τα Και Αντιμετωπίστε Τα Προβλήματα

Τα Στάδια Της Εφηβείας. Γνωρίστε Τα Και Αντιμετωπίστε Τα Προβλήματα

Γνωρίστε Και Αντιμετωπίστε Τα Προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφηβεία

Περισσότερα
Τάι Τσι:  μειώνει δυνητικά τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Τάι Τσι: μειώνει δυνητικά τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Νέα κινεζική έρευνα δείχνει ότι το Τάι Τσι μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον

Περισσότερα