Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά σχεδόν 20%

Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά σχεδόν 20%

Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά σχεδόν 20%

Μια νέα μελέτη συνδέει τους ατμούς που περιέχουν νικοτίνη με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Τα άτομα που χρησιμοποίησαν ατμούς ή ηλεκτρονικά τσιγάρα σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής τους έχουν 19% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ατμιστές.

Οι ερευνητές παρουσίασαν μια νέα μελέτη στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας την Τρίτη, η οποία συσχετίζει τον αυξημένο κίνδυνο ατμίσματος και έναν τύπο καρδιακής ανεπάρκειας που αλλιώς ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF).

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 175.667 άτομα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), το 60% των οποίων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 52, άνω των 45 μηνών. Από αυτούς τους συμμετέχοντες, 3.242 εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια μέσα σε 45 μήνες. Οι ερευνητές δεν βρήκαν άλλους λόγους για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η ηλικία, το φύλο ή το κανονικό κάπνισμα τσιγάρων.

Το HFpEF κάνει τους καρδιακούς μυς να σκληραίνουν, κάτι που εμποδίζει το αίμα να γεμίσει τους μύες μεταξύ κάθε παλμού. Τα συμπτώματα από μόνα τους δεν μπορούν να διαγνώσουν HFpEF. Οι γιατροί θα παραγγείλουν εξετάσεις όπως υπερηχοκαρδιογράφημα, πυρηνικό stress test, καρδιακό καθετηριασμό ή αξονική τομογραφία για τη διάγνωση ενός ασθενούς.

Τα συμπτώματα του HFpEF περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια με καταπόνηση
  • Δύσπνοια κατά την ανάπαυση
  • Μειωμένη ανοχή στην άσκηση
  • Κούραση
  • Δυσφορία στο στήθος
  • Πρήξιμο στα πόδια ή τα πόδια

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο American Family Physician διαπίστωσε ότι τα άτομα με HFpEF που νοσηλεύτηκαν επιβίωσαν, κατά μέσο όρο, 2,1 χρόνια. Περίπου το 75% των ατόμων με HFpEF πέθανε μέσα σε πέντε χρόνια.

Το 2020, 6,7 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 20 ετών παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Journal of Cardiac Failure. Οι μισοί Αμερικανοί με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν HFpEF, σύμφωνα με το Nature Reviews Cardiology. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι έως το 2030, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα είναι 8,5 εκατομμύρια.

Και με τους Αμερικανούς να παίρνουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο καθημερινά, πιστεύοντας ότι είναι μια πιο ασφαλής επιλογή, αυτός ο αριθμός μπορεί κάλλιστα να συνδέεται με την προφορική καθήλωση που έχει καταιγίσει τις πολιτείες.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα vapes βγαίνουν στις ειδήσεις. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν συνδεθεί με επιδείνωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, προβλήματα που σχετίζονται με τους πνεύμονες, βλάβη του DNA και ξαφνικό θάνατο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ανακάλυψαν 2.000 χημικές ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιελάμβαναν βιομηχανικές χημικές ουσίες, ένα φυτοφάρμακο και δύο αρωματικές ουσίες που συνδέονται με ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος. Το 2020, υπήρξαν 68 θάνατοι, κυρίως έφηβοι και νέοι, που σχετίζονταν με το άτμισμα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 14,1% των μαθητών γυμνασίου και το 3,3% των μαθητών γυμνασίου χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών το 2022. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (85,5%) χρησιμοποίησαν φρούτα και ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση ζαχαρωτών, που απευθύνονται σε νεότερο κοινό.

«Όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με επιβλαβείς επιπτώσεις και διαπιστώνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές όσο πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Yakubu Bene-Alhasan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γιατρός στο MedStar Health στη Βαλτιμόρη σε δήλωση.

Ωστόσο, τα vapes είναι ακόμα κάπως νέα στην αγορά και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εξακολουθούν να μελετώνται από τους ερευνητές. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις στην επιστήμη. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Therapeutic Advances in Chronic Disease από το NIH δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ του ατμίσματος και της καρδιακής νόσου.

Σε τελική ανάλυση, απαιτείται περισσότερη έρευνα και εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το άτμισμα και οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα όταν αναζητούν την επόμενη κασέτα τους.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

4 σπόροι που θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

4 σπόροι που θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

4 σπόροι που θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Περισσότερα
Ο ρόλος της σωστής αναπνοής για την υγεία

Ο ρόλος της σωστής αναπνοής για την υγεία

Γνωρίστε τα μυστικά της σωστής αναπνοής και ανακουφιστείτε από ημικρανίες, στρες, πονοκεφάλους.

Περισσότερα
Τενοντίτιδα : Θεραπεία και πρόληψη

Τενοντίτιδα : Θεραπεία και πρόληψη

Τενοντίτιδα : Θεραπεία και πρόληψη

Περισσότερα