Γιατί οι γυναίκες πονάνε διαφορετικά από τους άντρες;

Γιατί οι γυναίκες πονάνε διαφορετικά από τους άντρες;

Γιατί οι γυναίκες πονάνε διαφορετικά από τους άντρες;

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν ως προς την εμπειρία πόνου. Ενώ οι γυναίκες γενικά πιστεύεται ότι έχουν υψηλότερο κατώφλι πόνου επειδή έχουν εξελιχθεί ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο του τοκετού, μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να έχουν υψηλότερους ουδούς πόνου και ανοχής.

Επιπλέον, τα διαφορετικά φύλα φαίνεται να ανταποκρίνονται διαφορετικά στις φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις πόνου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BRAIN είναι η πρώτη που εξηγεί τους μηχανισμούς πίσω από τις διαφορές στην αντίληψη του πόνου. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Υγείας επικεντρώθηκαν στη διεγερσιμότητα των αλγοϋποδοχέων, των εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων που παράγουν πόνο και βρίσκονται κοντά στο νωτιαίο μυελό.

Όταν ενεργοποιούνται από βλάβη ή τραυματισμό, οι υποδοχείς πόνου στέλνουν ένα σήμα μέσω του νωτιαίου μυελού στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αντίληψη του πόνου. Οι υποδοχείς πόνου είναι επίσης προσαρμόσιμοι στην απόκρισή τους στον τραυματισμό.

Όταν ένα άτομο τραυματίζεται, τα παυσίπονα, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, λειτουργούν ομαλοποιώντας το όριο για την ενεργοποίηση των αλγοϋποδοχέων, εμποδίζοντας έτσι τον πόνο που παράγεται από ερεθίσματα χαμηλής έντασης.

Στη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν δύο ουσίες, την προλακτίνη και την ορεξίνη Β. Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη υπεύθυνη για τη γαλουχία και την ανάπτυξη του ιστού του μαστού, ενώ η ορεξίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προάγει την εγρήγορση. Ωστόσο, και οι δύο ουσίες έχουν πολλές άλλες λειτουργίες που μόλις τώρα ανακαλύπτονται.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα ιστού από αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, μη ανθρώπινα πρωτεύοντα και ανθρώπους για να δοκιμάσουν την επίδραση της προλακτίνης και της ορεξίνης Β στα κατώφλια ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων που μπορούν να επιτρέψουν σε ερεθίσματα χαμηλής έντασης να παράγουν πόνο.

Διαπίστωσαν ότι διαφορετικά πράγματα αλλάζουν τα κατώφλια των αλγοϋποδοχέων σε αρσενικά και θηλυκά τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.
"Όταν προσθέσαμε τις ευαισθητοποιητικές ουσίες που μειώνουν αυτά τα όρια για ενεργοποίηση, διαπιστώσαμε ότι η προλακτίνη ευαισθητοποιεί μόνο τα θηλυκά και όχι τα αρσενικά κύτταρα και η ορεξίνη Β ευαισθητοποιεί μόνο τα αρσενικά και όχι τα γυναικεία κύτταρα. Το εκπληκτικό συμπέρασμα από αυτές τις μελέτες είναι ότι υπάρχουν αρσενικά κύτταρα υποδοχείς πόνου και θηλυκοί υποδοχείς πόνου, κάτι που δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο Frank Porreca, Ph.D., ερευνητικός διευθυντής του Comprehensive Center for Pain and Addiction στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ο αποκλεισμός της σηματοδότησης της προλακτίνης μείωσε την ενεργοποίηση των αλγοϋποδοχέων στις γυναίκες και δεν είχε καμία επίδραση στους άνδρες, ενώ ο αποκλεισμός της σηματοδότησης της ορεξίνης Β ήταν αποτελεσματικός στους άνδρες και όχι στις γυναίκες.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη σημασία μιας προσέγγισης που βασίζεται σε φάρμακα ακριβείας που θεωρεί το φύλο του ασθενούς ως θεμελιώδες κατά την επιλογή θεραπειών για τη διαχείριση του πόνου.

Πολλές καταστάσεις πόνου, όπως η ημικρανία και η ινομυαλγία, είναι πολύ πιο διαδεδομένες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν με την πρόληψη της επαγόμενης από την προλακτίνη ευαισθητοποίησης των αλγοϋποδοχέων.

Στους άνδρες, η στόχευση της ευαισθητοποίησης που προκαλείται από την ορεξίνη Β μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία των καταστάσεων πόνου που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των αλγοϋποδοχέων.

Πόνος σε άνδρες εναντίον γυναικών

Η έρευνα για την αντίληψη του πόνου μπορεί να είναι περίπλοκη, καθώς οι μελέτες βασίζονται συχνά στο ότι οι συμμετέχοντες αναφέρουν μόνοι τους τις εμπειρίες τους. Οι κοινωνικοπολιτισμικές και ψυχολογικές επιρροές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Για παράδειγμα, οι άνδρες μαθαίνουν σε νεαρή ηλικία να είναι «σκληροί», κάτι που μπορεί να τους κάνει να μην «παραπονιούνται» για τον πόνο. Σε ένα πείραμα του 1991, οι άνδρες που εκτέθηκαν στον πόνο της ψυχρής πίεσης ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο μπροστά σε μια γυναίκα πειραματίστρια από έναν άνδρα πειραματιστή.
Ταυτόχρονα, ο πόνος των γυναικών συχνά θεωρείται υπερβολικός. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, μία στις τέσσερις γυναίκες με χρόνιες παθήσεις είπε ότι ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης δεν πήρε στα σοβαρά τον πόνο της.

Ακόμη και κάποια επιστημονική βιβλιογραφία ορίζει τον πόνο ως «φυσικό χαρακτηριστικό του γυναικείου σώματος», ενώ οι γυναίκες που πονάνε μπορεί να εκληφθούν ως υστερικές ή συναισθηματικές.

Η καλύτερη κατανόηση των διαφορών στην εμπειρία του πόνου μπορεί να βελτιώσει τις θεραπείες για καταστάσεις χρόνιου πόνου.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Κρίσεις πανικού : Πώς να τις αντιμετωπίσετε εναλλακτικά

Κρίσεις πανικού : Πώς να τις αντιμετωπίσετε εναλλακτικά

Κρίσεις πανικού : Πώς να τις αντιμετωπίσετε εναλλακτικά

Περισσότερα
Πώς μπορώ να αποκτήσω αυτοπεποίθηση ;

Πώς μπορώ να αποκτήσω αυτοπεποίθηση ;

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι μια μάστιγα που στοιχειώνει όλους μας..

Περισσότερα
Κρυφτό, το αγαπημένο διαχρονικό παιχνίδι που ψυχαγωγεί και συναρπάζει!

Κρυφτό, το αγαπημένο διαχρονικό παιχνίδι που ψυχαγωγεί και συναρπάζει!

Το κρυφτό είναι το αγαπημένο παιχνίδι που βρίσκεται πάντα στη μόδα και στις προτιμήσεις των παιδιών

Περισσότερα