Οι επιστήμονες λένε ότι η διατήρηση επαρκών επιπέδων μαγνησίου μπορεί να επιβραδύνει τη βλάβη του DNA που σχετίζεται με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ο καρκίνος.
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που έχει κερδίσει την προσοχή για την ικανότητά του να ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα, να μειώνει το άγχος και να μειώνει την αϋπνία. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το μέταλλο μπορεί ακόμη και να μειώσει την απώλεια όγκου του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία που σχετίζεται με τη γνωστική έκπτωση και την άνοια.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), το μαγνήσιο είναι ένας παράγοντας σε περισσότερα από 300 συστήματα του σώματος που ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, της διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης και του ελέγχου της γλυκόζης.
Παρά τα γνωστά οφέλη του, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των Αμερικανών δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου μέσω της διατροφής.
Τώρα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας αποκάλυψαν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ, καρκίνο και μια σειρά από άλλες καταστάσεις υγείας.
Οι επιστήμονες λένε ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του τοξικού αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο σώμα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του DNA.
Σε ένα δελτίο τύπου, ο Δρ Permal Deo, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, είπε: «Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου (λιγότερο από 300 mg την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, αλλά ο ρόλος του στην πρόληψη της βλάβης του DNA δεν έχει μελετηθεί πλήρως σε ανθρώπους μέχρι τώρα».
Η επίδραση του μαγνησίου στο DNA
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα 172 υγιών μεσήλικων συμμετεχόντων για να προσδιορίσουν τα επίπεδα μαγνησίου, ομοκυστεΐνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12. Η ομάδα μέτρησε επίσης βιοδείκτες που υποδεικνύουν βλάβη στο DNA, συμπεριλαμβανομένων των μικροπυρήνων (MN), των πυρηνικών γεφυρών (NPBs) και των πυρηνικών μπουμπουκιών (NBuds).
Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης είχαν σημαντικά υψηλότερη εμφάνιση δύο βιοδεικτών βλάβης του DNA - MN και NPBs - από τους συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα μαγνησίου και χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου, την οποία οι επιστήμονες θεώρησαν επίπεδα στο αίμα μικρότερα από 18 mg/L, μόνη ή σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA στον άνθρωπο.
Η ομάδα προτείνει ότι η μακροχρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου πιθανότατα διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να παράγει ενέργεια και κύτταρα ισχύος, προκαλώντας ταχύτερη γήρανση των ιστών και ευπάθεια στην πρώιμη εμφάνιση αρκετών ασθενειών. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 φαίνεται να παίζουν επίσης κάποιο ρόλο.
«Μετρήθηκαν τα επίπεδα μαγνησίου, ομοκυστεΐνης (Hcy), φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στο αίμα, δείχνοντας αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου και υδροχλωρικού οξέος και θετική συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12», εξήγησε ο Deo. «Αυτό δείχνει ότι τα αρκετά υψηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τα γονίδιά μας από την τοξικότητα που προκαλείται από την ομοκυστεΐνη, η οποία αυξάνεται όταν το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 έχουν έλλειψη».
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει πόσο μαγνήσιο πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο μέσω τροφών και συμπληρωμάτων και εάν αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα μαγνησίου
Η λήψη αρκετού μαγνησίου μέσω της διατροφής μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, η προσθήκη τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν:
- Σπόροι κολοκύθας
- Σπόροι Chia
- Αμύγδαλα
- Σπανάκι
- Κάσιους
- Φιστίκια
- Τα ενισχυμένα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου.
- Τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα αυτού του ζωτικού μετάλλου στο σώμα. Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν διαφορετικές μορφές μαγνησίου, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ποια να λάβουμε.
Σύμφωνα με το NIH, τα υγρά συμπληρώματα μπορεί να παρέχουν καλύτερη απορρόφηση και το ασπαρτικό μαγνήσιο, το κιτρικό, το γαλακτικό και το χλωριούχο μπορεί να έχουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από το οξείδιο και το θειικό μαγνήσιο.
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ενώ η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μέσω των τροφίμων δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία, οι υψηλές δόσεις του μετάλλου από τα συμπληρώματα μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια και τοξικότητα μαγνησίου.
Επιπλέον, το μαγνήσιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένα φάρμακα, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.
Πηγές
- NIH. Magnesium.
- University of South Australia. Low magnesium levels increase disease risk, new study shows.
- European Journal of Nutrition. Low magnesium in conjunction with high homocysteine increases DNA damage in healthy middle aged Australians.
Διαβάστε επίσης...
5 αποφθέγματα του Sun Tzu για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις συγκρούσεις
Tο «The Art of War» του Sun Tzu είναι μια κλασική στρατιωτική πραγματεία, οι συμβουλές του ισχύουν για κάθε σύγκρουση
ΠερισσότεραΠώς να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την υπνηλία
Πώς μπορούμε να μείνουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας με πιο φυσικούς τρόπους;
Περισσότερα