Καρκίνος νεφρού: Σημεία και συμπτώματα

Καρκίνος νεφρού: Σημεία και συμπτώματα

Καρκίνος νεφρού: Σημεία και συμπτώματα

Τα νεφρά σας απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα σας και αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα σας μέσω των ούρων σας. Αυτά τα εσωτερικά όργανα ελέγχουν επίσης τους ηλεκτρολύτες του σώματός σας και στέλνουν σήματα στον μυελό των οστών σας για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα κύτταρα στο νεφρό σας αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του νεφρού.

Ο καρκίνος του νεφρού είναι σπάνιος και αποτελεί περίπου το 2% όλων των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του νεφρού δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Δυστυχώς, τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μόνο όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει ή όταν οι όγκοι γίνονται μεγαλύτεροι. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσετε αίμα στα ούρα σας, πόνο στη μέση και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Κοινά Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο των νεφρών δεν παρουσιάζουν σημεία. στα αρχικά στάδια. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του νεφρού εντοπίζεται συχνά κατά λάθος κατά τη διάρκεια μιας συνήθους φυσικής ή απεικονιστικής εξέτασης, όπως μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνων των νεφρών: το νεφρικό καρκίνωμα, το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα και οι όγκοι Wilms. Καθώς ο καρκίνος σας μεγαλώνει, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα που είναι κοινά και στους τρεις τύπους καρκίνου του νεφρού:

 • Αίμα στα ούρα σας
 • Πόνος στη μέση που δεν προκαλείται από τραυματισμό
 • Ένα εξόγκωμα στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο πλάι της κοιλιάς σας
 • Απώλεια όρεξης
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Πυρετός
 • Αναιμία

Συμπτώματα νεφρικού καρκινώματος

Το νεφρικό καρκίνωμα, γνωστό και ως νεφρικό αδενοκαρκίνωμα ή υπερνέφρωμα, είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των νεφρών. Αυτός ο τύπος αποτελεί περίπου το 85% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του νεφρού. Τα άτομα στα οποία έχει οριστεί αρσενικό κατά τη γέννηση είναι πιο πιθανό να έχουν νεφρικό καρκίνωμα σε σχέση με τα θηλυκά, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτή τη διαφορά.

Αυτός ο τύπος καρκίνου των νεφρών σχηματίζεται στο κύριο μέρος των νεφρών σας. Στα αρχικά στάδια, η καρκινική μάζα (όγκος) είναι μικρή και δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Περίπου το 25% των ατόμων με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, ένα εξόγκωμα στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο πλάι ή πόνο στη μέση. Ωστόσο, όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί συμβαίνει μόνο στο 10% περίπου των ατόμων με νεφρικό καρκίνωμα.

Συμπτώματα μεταβατικού κυτταρικού καρκινώματος

Το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί περίπου το 7% όλων των καρκίνων των νεφρών. Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν ξεκινά στο κύριο μέρος του νεφρού σας. Αντίθετα, το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα ξεκινά στη νεφρική λεκάνη σας, το πάνω μέρος του ουρητήρα σας. Ο ουρητήρας σας είναι ο σωλήνας που συνδέει το νεφρό σας με την ουροδόχο κύστη σας. Ο καρκίνος μπορεί να παραμείνει στη νεφρική πύελο ή να εξαπλωθεί στο νεφρό ή την ουροδόχο κύστη καθώς τα επιβλαβή κύτταρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Τα κύτταρα που επενδύουν τον ουρητήρα σας ονομάζονται μεταβατικά κύτταρα επειδή έχουν χαρακτηριστικά κυττάρων που βρίσκονται στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη σας και μπορούν να αλλάξουν σχήμα και να τεντωθούν. Μεταβατικά κυτταρικά καρκινώματα εντοπίζονται επίσης σε περίπου 4% των ατόμων με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Πιθανότατα δεν θα έχετε συμπτώματα όταν το μεταβατικό κυτταρικό σας καρκίνωμα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο. Καθώς ο καρκίνος σας μεγαλώνει, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου των νεφρών παράλληλα με την υπερβολική κόπωση και την επώδυνη ή συχνή ούρηση.

Συμπτώματα όγκου Wilms

Ο όγκος Wilms, που ονομάζεται επίσης νεφροβλάστωμα, είναι ένας καρκίνος των νεφρών που εμφανίζεται σε παιδιά, συνήθως μεταξύ 3-5 ετών. Οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν σε έναν ή και στους δύο νεφρούς. Αυτή η πάθηση είναι ο πιο συχνός παιδικός καρκίνος των νεφρών και της κοιλιάς και είναι ο τέταρτος πιο συχνός τύπος οποιουδήποτε παιδικού (παιδικού) καρκίνου.

Τα παιδιά με όγκο Wilms συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα έως ότου ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση (εξάπλωση). Αυτό εξηγεί γιατί μια πρησμένη ή μεγάλη κοιλιά είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρεί ένας φροντιστής. Ο κοιλιακός πόνος, που συμβαίνει στο 30-40% των παιδιών με όγκους Wilms, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα.

Μερικά άλλα συμπτώματα αυτού του τύπου περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και ναυτία. Περίπου το 25% των παιδιών με όγκο Wilms έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ευτυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η αφαίρεση του όγκου μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό υγείας

Οι καρκίνοι του νεφρού εντοπίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα κύρια συμπτώματα όπως αίμα στα ούρα σας, ένα εξόγκωμα ή πόνο στην περιοχή των νεφρών σας ή ξαφνική απώλεια βάρους, επισκεφθείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης το συντομότερο δυνατό.

Εάν ο ειδικός υγείας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε καρκίνο του νεφρού, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ουρολόγο (γιατρό που ειδικεύεται στο ουροποιητικό σύστημα) ή έναν ογκολόγο (γιατρό που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου). Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να παραγγείλουν εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να καθοδηγήσουν το σχέδιο θεραπείας σας.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον ιατρό σας

Εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου του νεφρού και επισκέπτεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, το να έχετε ερωτήσεις έτοιμες για το ραντεβού σας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τις ανησυχίες σας και να μάθετε περισσότερα για αυτήν την πάθηση. Σκέψου τα ακόλουθα:

 • Μπορεί το αίμα στα ούρα μου να είναι σημάδι οποιασδήποτε άλλης πάθησης;
 • Πώς μοιάζει η διαδικασία εξέτασης για τον καρκίνο του νεφρού;
 • Εάν λάβω διάγνωση καρκίνου του νεφρού, ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες;
 • Ποια συμπτώματα θα σήμαιναν ότι ο καρκίνος μου επιδεινώνεται;
 • Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για κάποιον με καρκίνο του νεφρού;

Συμπέρασμα

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας σπάνιος καρκίνος που δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν αυτήν την πάθηση, εκτός εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης τη βρει κατά λάθος μετά από μια επίσκεψη ρουτίνας σε γιατρό.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του νεφρού: το νεφρικό καρκίνωμα, το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα και ο όγκος Wilms. Μοιράζονται πολλά κοινά συμπτώματα, όπως αίμα στα ούρα, πόνο ή εξόγκωμα στο κάτω μέρος της πλάτης, ανεξήγητη απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης και αναιμία. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα ή μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως τον παροχέα σας για να αντιληφθείτε έγκαιρα την πάθηση και να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Το σέλινο βοηθά στην άμυνα του οργανισμού;

Το σέλινο βοηθά στην άμυνα του οργανισμού;

Το σέλινο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι καλή πηγή βιταμίνης C,η οποία κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα!

Περισσότερα
Η δυσάρεστη αναπνοή σημαίνει μόνο κακή στοματική υγιεινή;

Η δυσάρεστη αναπνοή σημαίνει μόνο κακή στοματική υγιεινή;

Ακολουθείτε τους κανόνες της στοματικής υγιεινής και ακόμα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής;

Περισσότερα
Τι να τρώτε και τι να μην πριν κοιμηθείτε;

Τι να τρώτε και τι να μην πριν κοιμηθείτε;

Ένας από τους βασικούς κανόνες για καλό ύπνο είναι να τρώμε ελαφριά γεύματα το βράδυ.

Περισσότερα