Κίνδυνοι από το Τεχνητό γλυκαντικό ξυλιτόλη

Κίνδυνοι από το Τεχνητό γλυκαντικό ξυλιτόλη

Κίνδυνοι από το Τεχνητό γλυκαντικό ξυλιτόλη

Μια νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου, υποδηλώνει ότι η ξυλιτόλη μπορεί να βλάψει τις ικανότητες πήξης του σώματος.

Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη διατίθενται συχνά στο εμπόριο ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη φυσική ζάχαρη, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βλάψουν πολλά συστήματα του σώματος. Η ξυλιτόλη βρίσκεται σε είδη όπως τσίχλες, φυστικοβούτυρο και ορισμένα αρτοσκευάσματα.

Η ξυλιτόλη, το υποκατάστατο ζάχαρης χαμηλών θερμίδων που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το φυστικοβούτυρο, οι τσίχλες, τα αρτοσκευάσματα και οι καραμέλες, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal την Πέμπτη, υποδηλώνει ότι το γλυκαντικό μπορεί να βλάψει τις ικανότητες πήξης του σώματος.

Η ξυλιτόλη έχει λάβει σφραγίδα έγκρισης — το καθεστώς Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές (GRAS) — από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, το οποίο υποδεικνύει ότι μια ουσία θεωρείται αβλαβής.

Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη φυσική ζάχαρη, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βλάψουν πολλά συστήματα του σώματος.

«Ελπίζω ότι αυτό χρησιμεύει ως έκκληση για νέες ρυθμιστικές κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των εντολών επισήμανσης και την αφαίρεση υποκατάστατων ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη από το καθεστώς GRAS», ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Stanley Hazen, MD, PhD, Πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic και Ο επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιάς, Αγγείων & Θώρακος 

Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα της πήξης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος περισσότερων από 3.000 ατόμων που αξιολογούνταν για καρδιακές παθήσεις.

Διαπίστωσαν ότι, σε μια περίοδο 3 ετών, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης πειράματα in vivo, παρεμβατικά και τρωκτικά για να κατανοήσουν πώς η ξυλιτόλη επηρεάζει την καρδιαγγειακή λειτουργία και διαπίστωσαν ότι η γλυκαντική ουσία φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Τα τρέχοντα στοιχεία εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ ξυλιτόλης και καρδιαγγειακών συμβάντων, μπορεί να υπάρχει μια αιτιώδης σχέση. Μπορεί να υπάρχει ένας υποδοχέας στα αιμοπετάλια μας που ανταποκρίνεται και αλληλεπιδρά με αλκοόλες σακχάρου όπως η ξυλιτόλη.

Τα αιμοπετάλια, ένας τύπος κυττάρου αίματος, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη. Συσσωματώνονται «μαζί για να σχηματίσουν βύσματα που σφραγίζουν τις πληγές και αποτρέπουν την υπερβολική αιμορραγία.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η ξυλιτόλη μπορεί να αυξήσει την κολλητικότητα των αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο και την καρδιά και να προκαλέσει καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Ο αυξανόμενος όγκος της βιβλιογραφίας δείχνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου γλυκαντικού με αλκοόλη ζάχαρης που ονομάζεται ερυθριτόλη, συνδέονται με χειρότερα καρδιαγγειακά αποτελέσματα.

Η ξυλιτόλη δεν είχε αποδειχθεί προηγουμένως ότι έχει αυτή τη συσχέτιση, αλλά αυτή η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης που έχει η κατανάλωση ξυλιτόλης, ειδικά σε διάφορες δόσεις, στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν αποδεικνύει οριστικά ότι η ξυλιτόλη προκαλεί άμεσα καρδιαγγειακά προβλήματα..

Οι γιατροί συνιστούν περιορισμό της χρήσης υποκατάστατων ζάχαρης

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια δυνητικά σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Οι ίδιοι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να στοχοποιηθούν για τη λήψη υποκατάστατων ζάχαρης - αυτοί με παχυσαρκία, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο - είναι οι πιο ευάλωτοι.. Προσεγγίζοντας αυτό που φαίνεται να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, λέει, οι άνθρωποι καταλήγουν να αυξάνουν τους καρδιαγγειακούς τους κινδύνους.

Περιορίστε την ποσότητα ξυλιτόλης που χρησιμοποιείτε. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ξυλιτόλης έως ότου γίνουν κατανοητά περισσότερα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της..

Τα ευρήματα θα παρακινήσουν τους κλινικούς γιατρούς να έχουν ολοκληρωμένες συνομιλίες με τους ασθενείς τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της ξυλιτόλης. Αυτή η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή διατροφικών συστάσεων για μεμονωμένους ασθενείς.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση πολλής ξυλιτόλης, του υποκατάστατου ζάχαρης μηδενικών θερμίδων που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το φυστικοβούτυρο, τα τσίχλα, τα αρτοσκευάσματα και οι καραμέλες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η νέα μελέτη προτείνει το γλυκόΤο ener μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων και να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Πηγήhttps://academic.oup.com/eurheartj/advance-article-abstract/doi/10.1093/...

Διαβάστε επίσης...

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: Ο 1 Στους 2 Δε Γνωρίζει Την Επικινδυνότητά Τους, υγεία και διατροφή

Περισσότερα
Οι θαυματουργές ιδιότητες του Δενδρολίβανου

Οι θαυματουργές ιδιότητες του Δενδρολίβανου

Χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη μνήμη, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά κι ως τονωτικό

Περισσότερα
Νεφρολιθίαση : Ομοιοπαθητική και εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης

Νεφρολιθίαση : Ομοιοπαθητική και εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης

Νεφρολιθίαση : Ομοιοπαθητική και εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης

Περισσότερα