ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η κολπική μαρμαρυγή (AF) είναι μια κατάσταση που προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Συνηθέστερα, ο καρδιακός ρυθμός θα είναι ασυνήθιστα γρήγορος με αυτήν την κατάσταση. αλλά είναι πιθανό ο καρδιακός ρυθμός να είναι εντός αποδεκτών ορίων ή πιο αργός και να εξακολουθεί να βρίσκεται σε κολπική μαρμαρυγή.

Μπορείτε να μετρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό αισθάνοντας τον παλμό στον καρπό ή το λαιμό σας. Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, όταν ξεκουράζεστε, θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό. Στην κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να είναι πάνω από 140 παλμούς το λεπτό.

Πώς ορίζεται η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή ορίζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το πώς σας επηρεάζει:

 • παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή – έρχεται και φεύγει, συνήθως σταματά μέσα σε 48 ώρες χωρίς καμία θεραπεία.
 • επίμονη κολπική μαρμαρυγή – διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες ή λιγότερο όταν αντιμετωπίζεται.
 • μακροχρόνια επίμονη κολπική μαρμαρυγή – αυτό σημαίνει ότι είχατε συνεχή κολπική μαρμαρυγή για ένα χρόνο ή περισσότερο.
 • μόνιμη κολπική μαρμαρυγή - αυτή είναι όταν η κολπική μαρμαρυγή είναι παρούσα όλη την ώρα και δεν θα γίνουν άλλες προσπάθειες για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού

Τι συμβαίνει στην κολπική μαρμαρυγή;

Όταν η καρδιά χτυπά κανονικά, τα μυϊκά της τοιχώματα συστέλλονται (σφίγγονται και συμπιέζονται) για να αναγκάσουν το αίμα να βγει έξω και γύρω από το σώμα. Στη συνέχεια χαλαρώνουν, ώστε η καρδιά να γεμίσει ξανά με αίμα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η καρδιά χτυπά.

Η κολπική μαρμαρυγή συμβαίνει όταν οι μη φυσιολογικές ηλεκτρικές ώσεις αρχίζουν ξαφνικά να εκτοξεύονται στους κόλπους (άνω κοιλότητες της καρδιάς). Αυτές οι παρορμήσεις υπερισχύουν του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό. Οι κόλποι συστέλλονται τυχαία και μερικές φορές τόσο γρήγορα που ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να χαλαρώσει σωστά μεταξύ των συσπάσεων. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα και την απόδοση της καρδιάς και προκαλεί έναν εξαιρετικά ακανόνιστο παλμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής;

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως:

 • ζάλη
 • αίσθημα λιποθυμίας
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αίσθημα παλμών)
 • νιώθοντας πολύ κουρασμένος

Μερικοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν συμπτώματα και αγνοούν εντελώς ότι ο καρδιακός τους ρυθμός είναι ακανόνιστος.

Γιατί συμβαίνει η κολπική μαρμαρυγή και πόσο συχνή είναι;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και επηρεάζει έως και 800.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αιτία της κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά τείνει να εμφανίζεται σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων και μπορεί να προκληθεί από ορισμένες καταστάσεις, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα.

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου αλλά:

 • είναι πιο συνηθισμένο σε μεγαλύτερες ηλικίες
 • επηρεάζει περίπου το 10% των ατόμων άνω των 75 ετών
 • πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες

Η κολπική μαρμαρυγή είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με άλλες παθήσεις, όπως:

 • άτομα με υψηλή πίεση του αίματος
 • διαβητικοί
 • πάσχοντες με στεφανιαία νόσο

Ποια είναι η προοπτική για την κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή γενικά δεν είναι απειλητική για τη ζωή, πολλοί άνθρωποι ζουν φυσιολογική υγιή ζωή με αυτήν την πάθηση, αλλά μπορεί να είναι άβολη και συχνά χρειάζεται θεραπεία.Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (ΤΙΑ) ή εγκεφαλικού κατά περίπου τέσσερις έως πέντε φορές.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι κόλποι στην καρδιά δεν συστέλλονται σωστά υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων αίματος. Οι θρόμβοι από τους κόλπους μπορεί να σπάσουν και να πάνε σε άλλα μέρη του σώματος. Ένας θρόμβος αίματος που περνά μέχρι τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό.

Για το λόγο αυτό, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού ή του ρυθμού και φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΥΨΗΛΗ ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΛΗ;

ΥΨΗΛΗ ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΛΗ;

Όταν πρόκειται για την HDL χοληστερόλη, τα υψηλά νούμερα είναι συνήθως ο στόχος.

Περισσότερα
ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ;
Προβιοτικά Εναντίον Αντιβιοτικών

Προβιοτικά Εναντίον Αντιβιοτικών

Πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πόσο κινδυνεύει από την ασύστολη κατανάλωση των αντιβιοτικών;

Περισσότερα