ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΕΝΟ ΜΑΤΙ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ

ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΕΝΟ ΜΑΤΙ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ

ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΕΝΟ ΜΑΤΙ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ

Μια μελανιά στο μάτι δεν είναι λόγος για να ανησυχεί κάποιος για την υγεία του, καθώς γιατρεύεται μόνο του μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να υποδηλώνει ύπαρξη σοβαρότερης κάκωσης στο μάτι ή το κρανίο και για το λόγο αυτό πρέπει να εξετάζεται από κάποιον οφθαλμίατρο.  Μπορεί, επίσης να συνδέεται με αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή γλαύκωμα.

Τι είναι το μελανιασμένο μάτι;

Το μελανιασμένο μάτι είναι μια μελανιά στους ιστούς γύρω από το μάτι. Ανάλογα με το πώς συνέβη, μπορεί να είναι καλή ιδέα να το ελέγξει ένας γιατρός σε περίπτωση που έχετε πιο σοβαρό τραυματισμό. Το μαύρο μάτι είναι επίσης γνωστό ως περικογχικό αιμάτωμα.

Ένα μελανιασμένο μάτι αναπτύσσεται όταν τα υγρά συγκεντρώνονται στους ιστούς γύρω από το μάτι. Οι μώλωπες και ο μπλε και μοβ αποχρωματισμός προκαλούνται από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα. Αυτοί οι ιστοί συνήθως θα είναι επίσης πρησμένοι. Το ίδιο το μάτι συνήθως δεν είναι κατεστραμμένο.

Ένα μελανιασμένο μάτι μπορεί συχνά να φαίνεται χειρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα γύρω από το μάτι είναι αρκετά χαλαρό, λεπτό και διαφανές, που σημαίνει ότι φουσκώνει εύκολα και ακόμη και μια μικρή συγκέντρωση αίματος μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό.

Μερικές φορές μπορεί επίσης να έχετε αιμορραγία μέσα στο μάτι σας και αυτό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία. Εναλλακτικά, το λευκό του ματιού σας μπορεί να είναι έντονο κόκκινο επειδή υπάρχει αιμορραγία στην επιφάνεια του ματιού. Αυτό συνήθως δεν είναι σοβαρό.

Μετά από μερικές ημέρες, οι μαύροι και μπλε μώλωπες θα εξασθενίσουν σε κίτρινο ή πράσινο καθώς το αίμα απορροφάται εκ νέου στο σώμα. Τα μαύρα μάτια χρειάζονται συνήθως έως και 2 εβδομάδες για να επουλωθούν.

Τι προκαλεί το μελανιασμένο μάτι;

Η πιο συνηθισμένη αιτία μαύρου ματιού είναι ένα χτύπημα στην περιοχή, που προκαλεί τραύμα, μετά από ατύχημα, επίθεση, επαφή κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή ακόμα και αν απλώς μπείτε σε κάτι. Άλλες αιτίες μαύρων ματιών περιλαμβάνουν:

 • οδοντιατρική ή χειρουργική επέμβαση (για παράδειγμα, αισθητική ή ρινική χειρουργική)
 • λοίμωξη κόλπων ή μόλυνση γύρω από τα μάτια
 • κάταγμα κρανίου (συνήθως προκαλεί μαύρο μάτι και στα δύο μάτια)
 • μια αλλεργική αντίδραση ή κάποια άλλη κατάσταση υγείας
 • προσβολή

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου;

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν το μάτι μολυνθεί ή δεν έχει επουλωθεί μετά από 2 εβδομάδες. Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν χάσατε τις αισθήσεις σας όταν λάβατε το μαύρο μάτι. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα μαζί με τον τραυματισμό:

 • απώλεια όρασης ή οπτικές αλλαγές (εκτός από τη θολούρα που προκαλείται από το πρήξιμο)
 • έντονος πόνος στα μάτια ή πονοκεφάλους που δεν υποχωρούν
 • αιμορραγία από το μάτι ή αίμα στην επιφάνεια του βολβού ή στο εσωτερικό του ματιού
 • δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη σας
 • ναυτία, έμετος, ζάλη ή λήθαργος
 • κενά μνήμης

Πώς αντιμετωπίζεται το μελανιασμένο μάτι;

Τα μελανιασμένα μάτια συνήθως βελτιώνονται από μόνα τους. Εάν έχετε, τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα, όπως ένα σακουλάκι με κατεψυγμένα μπιζέλια, πάνω από την περιοχή το συντομότερο δυνατό. Κρατήστε το στη θέση του για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά, κάθε ώρα ενώ είστε ξύπνιοι, για τις πρώτες 24 ώρες. Αυτό θα περιορίσει το πρήξιμο. Εάν δείτε έναν γιατρό, θα σας εξετάσει και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν κατάγματα ή άλλα προβλήματα.

Μπορείτε να πάρετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από τον πόνο. Αποφύγετε την ασπιρίνη, εκτός εάν τη λαμβάνετε κανονικά τακτικά για άλλους λόγους, καθώς αυτό αραιώνει το αίμα και μπορεί να επιδεινώσει τους μώλωπες. Μην βάζετε ποτέ μια μπριζόλα σε ένα μαύρο μάτι γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εναλλακτικές συμβουλές αυτοβοήθειας

Μπορείτε να επιταχύνετε την επούλωση αντικαθιστώντας τις κρύες κομπρέσες με μια ζεστή —αλλά όχι ζεστή— κομπρέσα. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή των ματιών, αλλά όχι στο ίδιο το μάτι. Προστατέψτε το τραυματισμένο μάτι αποφεύγοντας αθλήματα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που θα μπορούσε να σας κάνει να χτυπήσετε το μάτι.

Μπορεί να προληφθεί ένα μελανιασμένο μάτι;

Εάν κάνετε το είδος της εργασίας που θα μπορούσε να τραυματίσει τα μάτια σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την κατάλληλη προστασία στην εργασία καθώς και όταν κάνετε οικιακά DIY. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε γυαλιά ασφαλείας όπου χρειάζεται. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις δεξιότητες που απαιτούνται κατά τη διάρκεια του αθλητισμού και χρησιμοποιήστε κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά, εάν χρειάζεται.

Πηγή:  American Academy of Ophthalmology (Black eye diagnosis and treatment)WebMD (When should I see a doctor for a black eye?)Optometry Australia (Eye safety)Raising Children Network (Black eye)NSW Health (Eye emergency manual)Vision Eye Institute (Black eye)

 

 


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Μπορεί να βοηθήσει το καρότο στην καταπολέμηση των ραγάδων ;

Μπορεί να βοηθήσει το καρότο στην καταπολέμηση των ραγάδων ;

Το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α βοηθούν το σώμα σας να αναγεννήσει τους ιστούς!

Περισσότερα
Οι Επιπτώσεις Των Social Media Στον Ψυχισμό Των Παιδιών

Οι Επιπτώσεις Των Social Media Στον Ψυχισμό Των Παιδιών

Οι Επιπτώσεις Των Social Media Στον Ψυχισμό Των Παιδιών

Περισσότερα
Εξωστρέφεια - κοινωνικότητα : Η δύναμη της επικοινωνίας