Τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές όπως τρόφιμα, σκόνες, ποτά και κάψουλες. Οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν προβιοτικά συμπληρώματα καθημερινά για να βελτιώσουν την πέψη, το ανοσοποιητικό και τη γενική ευεξία τους. Αλλά μερικές φορές, για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, ο γιατρός τους μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Τότε τίθεται το ερώτημα — μπορείτε να πάρετε προβιοτικά με αντιβιοτικά; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Οι άνθρωποι φιλοξενούν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια στα έντερά τους, τα οποία μερικές φορές αναφέρονται ως «υγιή βακτήρια». Αυτά τα μικρόβια είναι κυρίως διάφορα στελέχη βακτηρίων και περιλαμβάνουν ορισμένους ιούς και μύκητες. Οι μικροοργανισμοί του εντέρου επιτελούν σημαντικές λειτουργίες όπως η υποβοήθηση στην πέψη και την απορρόφηση των τροφών. Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όταν οι άνθρωποι αλλάζουν τη διατροφή τους, αλλάζουν και τα μικρόβια του εντέρου τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η μετάβαση από μια φυτική διατροφή στην κατανάλωση κρέατος ή αντίστροφα μπορεί να αλλάξει τη χλωρίδα του εντέρου μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επίσης δυνατή η εισαγωγή νέων στελεχών βακτηρίων με τροφές που περιέχουν προβιοτικά ή προβιοτικά συμπληρώματα.
Τι είναι όμως τα προβιοτικά; Γιατί συνταγογραφούνται; Και μπορεί κανείς να τα πάρει ταυτόχρονα με αντιβιοτική αγωγή;
Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά μικρόβια, όπως βακτήρια ή ζυμομύκητες, που μπορούν να είναι ευεργετικά σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες. Ορισμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το kimchi ή τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι καλές πηγές προβιοτικών. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι βολικό να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα κάθε μέρα, τόσοι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν προβιοτικά σε μορφή σκόνης, κάψουλας ή ροφήματος που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή σε διάφορα φαρμακεία. Για ορισμένες καταστάσεις, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν προβιοτική θεραπεία.
Τα αντιβιοτικά και οι παρενέργειές τους
Τα αντιβιοτικά είναι μερικά από τα πιο συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μπορεί να έχετε ακούσει για αντιβιοτικά όπως η πενικιλλίνη, η αμοξικιλλίνη και η αζιθρομυκίνη, τα οποία συνταγογραφούνται για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων όπως λοιμώξεις του αυτιού ή του λαιμού. Ορισμένα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, ενώ άλλα περιορίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και επιτρέπουν στο σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Τα αντιβιοτικά είναι συχνά χρήσιμα για την καταπολέμηση της λοίμωξης, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες παρενέργειες. Μαζί με τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν υγιή βακτήρια στο έντερο και ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα όπως διάρροια. Περίπου το 35% των ατόμων που λαμβάνουν αντιβιοτικά αναφέρουν διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά. Αυτή η διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη ασθένεια, νοσηλεία και θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η μόλυνση με Clostridium difficile μπορεί να οδηγήσει σε ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα (φλεγμονή των εντέρων), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Τα προβιοτικά βοηθούν στη μείωση των παρενεργειών
Η συνταγογράφηση προβιοτικών μαζί με αντιβιοτικά αποτρέπει τη διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά. Τα προβιοτικά δημιουργούν μια ισορροπία διαφόρων υγιών βακτηρίων στο έντερο και μειώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Η θεραπεία με προβιοτικά είναι συνήθως εύκολη στη χορήγηση (κάψουλες ή ποτά) και φθηνή σε σύγκριση με τα έξοδα νοσηλείας για τη θεραπεία της διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών μαζί με αντιβιοτικά και για επιπλέον επτά ημέρες αποδεικνύεται ευεργετική για τον ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο μια υψηλή δόση προβιοτικών, δηλαδή 10 δισεκατομμύρια CFU την ημέρα, μπορεί να είναι αποτελεσματική. Τα περισσότερα κοινά προβιοτικά περιέχουν βακτηριακά στελέχη όπως:
- Lactobacillus acidophilus
- Saccharomyces boulardii
- Bifidobacterium longum
- Streptococcus thermophilus
- Lactobacillus casei
Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η διατροφή, τα γονίδια και το περιβάλλον, επομένως οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν προβιοτική θεραπεία που περιέχει συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων. Δεδομένων αυτών των αποχρώσεων της προβιοτικής θεραπείας, είναι ωφέλιμο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αρχίσετε να παίρνετε προβιοτικά.
IBS και προβιοτικά
Σε ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ευεργετικά. Στο IBS, ένας από τους παθολογικούς παράγοντες είναι η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η υπερανάπτυξη μπορεί να επηρεάσει την πέψη των υδατανθράκων, των βιταμινών και άλλων μετάλλων. Οδηγεί σε συμπτώματα όπως απώλεια βάρους και φλεγμονή. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά για να μειώσουν αυτή την υπερανάπτυξη βακτηρίων.
Ωστόσο, η εξάλειψη της βακτηριακής υπερανάπτυξης είναι μόνο το πρώτο βήμα. Είναι επίσης απαραίτητο να εισαχθούν υγιή μικρόβια στο έντερο που βοηθούν στην πέψη. Προβιοτικ
Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Η θεραπεία με προβιοτικά εξαρτάται από το στέλεχος, που σημαίνει ότι οι ασθενείς χρειάζονται συγκεκριμένα προβιοτικά με βάση τα ατομικά κλινικά συμπτώματα και το ιστορικό τους.
Ιατρική ακριβείας
Σήμερα, ο ιατρικός τομέας κινείται προς την εξατομικευμένη ιατρική ή την ιατρική ακριβείας. Στην ιατρική ακριβείας, αντί για ένα τυπικό φάρμακο, οι ασθενείς συνταγογραφούνται φάρμακα ανάλογα με τα γονίδια, το περιβάλλον και την ασθένειά τους. Η προβιοτική θεραπεία είναι ένας εύκολος τρόπος για την παροχή φαρμάκων ακριβείας. Για παράδειγμα, τα δεδομένα μικροβίων του εντέρου μαζί με άλλα δεδομένα όπως η διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αν και η προβιοτική θεραπεία είναι ευεργετική, οι κλινικοί γιατροί διαφωνούν σε ορισμένες πτυχές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προβιοτικής θεραπείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με προβιοτικά στα βακτήρια C. difficile. Η θεραπεία με προβιοτικά θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά δεδομένα σχετικά με την ασφάλειά της εξακολουθούν να εμφανίζονται.
Η διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική παρενέργεια κατά την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Τα προβιοτικά προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για αυτήν την πάθηση. Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί πρόσφατα αντιβιοτικά, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανή έναρξη προβιοτικών.
Πηγές