Πόνοι περιόδου: Πώς να τους αντιμετωπίσετε φυσικά;

Πόνοι περιόδου: Πώς να τους αντιμετωπίσετε φυσικά;

Πόνοι περιόδου: Πώς να τους αντιμετωπίσετε φυσικά;

Πολλές γυναίκες έχουν πόνο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για ορισμένες, η ενόχληση είναι ήπια. Για άλλες είναι τόσο έντονη, που παρεμποδίζει, τελικά, την καθημερινότητά τους τις ημέρες της εμμηνορρυσίας.

Ο πόνος περιόδου συνήθως ξεκινά 1-3 ημέρες πριν από την περίοδο, κορυφώνεται 24 ώρες μετά την έναρξή της και υποχωρεί 2-3 ημέρες μετά. Ο πόνος τις ημέρες αυτές αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Περιλαμβάνει κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα, ενώ οι γυναίκες αναφέρουν επίσης συνεχή πόνο, πόνο που αντανακλά στη μέση, ναυτία, πονοκέφαλο και ζάλη.

Πού οφείλονται οι πόνοι της περιόδου;

 Γενικά: Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το τοίχωμα της μήτρας συστέλλεται πιο έντονα και συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τη μήτρα, γεγονός το οποίο διακόπτει προσωρινά την παροχή αίματος και οξυγόνου στη μήτρα. Χωρίς οξυγόνο, οι ιστοί στη μήτρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο και, παράλληλα, παράγονται κάποιες άλλες χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες ενθαρρύνουν τους μυς της μήτρας να συστέλλονται περισσότερο, αυξάνοντας περαιτέρω το επίπεδο του πόνου.

 Ιατρικό ζήτημα: Λιγότερο συχνά, ο πόνος περιόδου μπορεί να προκληθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως:

  • Η ενδομητρίωση, η οποία δημιουργείται όταν ιστός, παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, βρίσκεται σε άλλα σημεία, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες κ.α..
  • Τα ινομυώματα, μη καρκινικοί όγκοι που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα ή γύρω από τη μήτρα.
  • Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, όπου η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες μολύνονται με βακτήρια, προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή.
  • Η αδενομύωση, όπου ο ιστός που συνήθως καλύπτει τη μήτρα αρχίζει να αναπτύσσεται εντός του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας.

Συσκευή αντισύλληψης: Μια ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πόνο περιόδου κάποιες φορές, ιδίως τους πρώτους μήνες μετά από την τοποθέτησή της.

Πώς να αισθανθείτε καλύτερα με φυσικό τρόπο;

Ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνη Β12 και Β6

Μια από τις πολλές ιδιότητες και οφέλη των ωμέγα 3 ωφέλιμων λιπαρών είναι η αντιφλεγμονώδη δράση τους, η οποία μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και καταπραΰνει με φυσικό τρόπο τους πόνους.

Μια βιταμίνη ιδιαιτέρως γνωστή για τη διουρητική της δράση είναι η Β6. Ο συνδυασμός με τη βιταμίνη Β1 και τη Β12 ενισχύει επίσης την αναλγητική δράση.

Σέλινο

Εξαιρετικό βοήθημα για την αλκαλοποίηση του αίματος με αντι-ρευματικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, με δράση αντισηπτική για το ουροποιητικό σύστημα.

Βελτιώνει την πέψη, διαλύει τα αέρια του στομάχου, αυξάνει τη διούρηση και βοηθάει στην αποβολή του ουρικού οξέως.

Περιέχει μια χημική ουσία με το όνομα 3-butylphthalide η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από την Κινεζική ιατρική για αιώνες για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης καθώς και ως διουρητικό βελτιώνοντας τη ροή των ούρων από τους νεφρούς.

Βότανο ταραξάκο 

Γνωστό στην Ελλάδα ως ταραξάκο. Περιέχει καροτονοειδή, σεσκιτερπένιο και λακτόνες. Είναι ένα πανίσχυρο διουρητικό (τα φύλλα έχουν πιο ισχυρή δράση από τη ρίζα), πικρό τονωτικό, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του παγκρέατος, γαλακταγωγό, χολαγωγό, με αντι-ρευματικές ιδιότητες, ήπιο καθαρτικό με αντισηπτική δράση για το ουροποιητικό σύστημα, χολεκκριτικό με αποτοξινωτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καταπολέμηση του εκζέματος.

Περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Συμβάλλει στη μείωση των τιμών της χοληστερίνης. Χρησιμοποιείται ως φυσικό διουρητικό για την αποτοξίνωση και τη δυσλειτουργία του ήπατος, την αντιμετώπιση φλεγμονών στη χοληδόχο κύστη και ως διεγερτικό για την παραγωγή και τη ροή χολής.

Τσουκνίδα

Γνωστό και ως φύλλα τσουκνίδας. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και εξουδετερώνει το ουρικό οξύ αποτρέποντας τη δημιουργία κρυστάλλων. Συμβάλλει στην αποβολή του από το ουροποιητικού συστήματος ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το ασβέστιο, το θείο, το νάτριο, πυρίτιο, χαλκό, μαγγάνιο, χρώμιο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους έχουν αναιμία. Καθαρίζει το αίμα και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή περιεκτικότητα με μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι ο λόγος που το τσάϊ με φύλλα τσουκνίδας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του οιδήματος, για τις κράμπες και τους πόνους περιόδου, για την αποτοξίνωση αλλά και για την ανάπτυξη γερών οστών.

Μαϊντανός

Είναι τα φύλλα μαϊντανού. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μαγειρική αλλά και για να μειώσουν την οσμή του σκόρδου στην αναπνοή. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και πυρίτιο.

Έχει ήπια καθαρτική δράση, αντιμικροβιακή, διουρητική, διαλύει τα εντερικά αέρια, είναι τονωτικό του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος.

Ραπανάκι 

Είναι τα φύλλα από το ραπανάκι. Έχουν εξαιρετικές διουρητικές ιδιότητες, καθαρίζουν το συκώτι, αποτοξινώνουν το έντερο ενώ μειώνουν τις πέτρες στη χολή και στα νεφρά.

Τα ραπανάκια είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ, φολικό οξύ και κάλιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, μαγνησίου, χαλκού και ασβεστίου, στοιχεία που συμβάλλουν καταλυτικά στην ισορροπία τόσο των ενδοκυτταρικών όσο και των εξωκυτταρικών υγρών.

Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα και τους πόνους περιόδου

Η γυμναστική έχει άμεση επίδραση στα συμπτώματα της περιόδου. Είναι γνωστό πως η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και απελευθερώνει ενδορφίνες. τις ορμόνες της ευφορία και ευεξίας, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες και την ένταση.

Επιπλέον οι ενδορφίνες έχουν αναλγητική δράση. Μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής και κατ’ επέκταση τους πόνους περιόδου.

Δε χρειάζεται η γυμναστική να είναι υψηλής έντασης. Επιλέξτε μια μορφή άσκησης που θα σας είναι ευχάριστη και δε θα αισθάνεστε άβολα, ειδικά εάν είσαστε στην πρώτη ή δεύτερη μέρα περιόδου.

Μπορείτε επιπλέον να επιλέξετε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή ένα χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια.

Τρόποι αντιμετώπισης και ανακούφισης με θερμότητα

Η πιο άμεση ανακούφιση για τους πόνους περιόδου είναι με τη θερμότητα. Οι παρακάτω μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, ειδικά εάν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε τη νύχτα.

Ως γνωστόν η ζέστη ενεργοποιεί τους υποδοχείς θερμότητας του οργανισμού οι οποίοι μειώνουν το αίσθημα του πόνοι. Σας προτείνουμε να κάνετε κάποια από τα παρακάτω:

  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο (όχι καυτό)
  • Μετά το μπάνιο, όταν ξαπλώνετε τοποθετήστε τα πόδια σας σε υψηλότερο επίπεδο (επάνω σε μαξιλάρι)
  • Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με ένα απαλό λαδάκι στην περιοχή που πονάτε
  • Τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή μια ζεστή κομπρέσα στην πάσχουσα περιοχή

Επιπλέον συμβουλές και tips:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ, το αλάτι και οτιδήποτε περιέχει λευκή ζάχαρη ή αλεύρι καθώς τα παραπάνω προκαλούν φλεγμονή, πρήξιμο και επιδεινώνουν τον πόνο. Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες.

Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Πώς να φτιάξετε κομπόστ

Πώς να φτιάξετε κομπόστ

Πώς να φτιάξετε κομπόστ

Περισσότερα
Νέες Έρευνες: Η Πρόληψη Του Alzheimer Μέσω Της Διατροφής

Νέες Έρευνες: Η Πρόληψη Του Alzheimer Μέσω Της Διατροφής

Νέες Έρευνες: Η Πρόληψη Του Alzheimer Μέσω Της Διατροφής, υγεία και διατροφή

Περισσότερα
Πότε Ο Λόξιγκας Είναι Επικίνδυνος. Πώς Να Τον Σταματήσετε.