Τι είναι η τύφλωση από κινητό τηλέφωνο;

Τι είναι η τύφλωση από κινητό τηλέφωνο;

Τι είναι η τύφλωση από κινητό τηλέφωνο;

Η τύφλωση από το κινητό τηλεφώνο είναι ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει προσωρινή απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια αφού κοιτάξετε το τηλέφωνό σας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Εμφανίζεται συνήθως όταν το ένα μάτι είναι φραγμένο με ένα μαξιλάρι ή άλλο αντικείμενο.

Η τύφλωση από το κινητό τηλεφώνο είναι ένα άλλο όνομα για ένα φαινόμενο που ονομάζεται παροδική τύφλωση smartphone. Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο New England Journal of Medicine το 2016.

Αναφέρεται σε προσωρινή απώλεια όρασης, συνήθως στο ένα μάτι, που σχετίζεται με τη χρήση smartphone ενώ βρίσκεστε στο σκοτάδι. Συνήθως συμβαίνει όταν το ένα μάτι σας μπορεί να δει την οθόνη του τηλεφώνου σας και το άλλο μπλοκάρεται από ένα μαξιλάρι ή άλλο αντικείμενο.

Αν και η τύφλωση από το κινητό τηλέφωνο δεν είναι σοβαρή, μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν την αλλαγή στην όρασή τους αν δεν ξέρουν τι την προκαλεί. Η απώλεια όρασης φαίνεται να επανέρχεται στο φυσιολογικό μέσα σε λίγα λεπτά και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη.

Τι προκαλεί την τύφλωση από το κινητό;

Η τύφλωση του κινητού τηλεφώνου εμφανίζεται συνήθως όταν κοιτάτε μια φωτεινή οθόνη smartphone σε ένα σκοτεινό δωμάτιο όταν το ένα μάτι καλύπτεται από ένα αντικείμενο όπως ένα μαξιλάρι.

Θεωρείται ότι αναπτύσσεται λόγω του ότι το ένα μάτι προσαρμόζεται στο φως και το άλλο μάτι προσαρμόζεται στο σκοτάδι. Όταν απενεργοποιείτε την οθόνη του τηλεφώνου σας, το προσαρμοσμένο στο σκοτάδι μάτι μπορεί να δει αμέσως καλά. Το μάτι που μπορούσε να δει την οθόνη του τηλεφώνου χρειάζεται λίγο χρόνο πριν προσαρμοστεί ξανά σε ένα σκοτεινό περιβάλλον.

Τύφλωση από κινητό τηλέφωνο έχει επίσης αναφερθεί και στα δύο μάτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και τα δύο μάτια προσαρμόζονται στο φως για να κοιτάζουν την οθόνη του τηλεφώνου και χρειάζονται λίγο χρόνο πριν προσαρμοστούν ξανά σε σκοτεινό περιβάλλον.

Συμπτώματα τύφλωσης κινητού τηλεφώνου

Η τύφλωση από κινητό τηλέφωνο περιλαμβάνει ξαφνική και ανώδυνη απώλεια όρασης, συνήθως στο ένα μάτι, αφού κοιτάξετε ένα smartphone σε χαμηλό φωτισμό. Η φυσιολογική όραση συνήθως επιστρέφει μέσα σε λίγα λεπτά.

Σε μια μελέτη περίπτωσης του 2019, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια 68χρονη γυναίκα βίωσε αυτό το φαινόμενο. Παραπονιόταν ότι έχασε την όραση και στα δύο μάτια για αρκετά λεπτά κάθε φορά που σηκωνόταν για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα τη νύχτα.

Σε μια μελέτη περίπτωσης του 2021 από τη Νορβηγία, μια γυναίκα ανέφερε πανομοιότυπα επεισόδια ανώδυνης απώλειας όρασης που φαινόταν σαν να είχε τοποθετήσει έναν σκούρο φακό μπροστά στο ένα μάτι. Η όρασή της επανήλθε σταδιακά μέσα σε 10 με 15 λεπτά σε κάθε περίπτωση.

Πιθανές επιπλοκές τύφλωσης κινητού τηλεφώνου

Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν αλλαγές στην όρασή τους σχετικά, η τύφλωση από κινητό τηλέφωνο δεν έχει συνδεθεί με επιπλοκές. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να δείτε για αρκετά λεπτά, αλλά αυτό θα περάσει σύντομα.

Η συχνή ματιά στις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία. Εάν τα μάτια σας είναι ξηρά και άβολα, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε τεχνητά δάκρυα για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγρά.

Πόσο διαρκεί η τύφλωση από το κινητό;

Η φυσιολογική όραση επιστρέφει μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές απώλειας όρασης που να διαρκεί περισσότερο από περίπου 10 έως 15 λεπτά.

Θεωρητικά, μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά Αξιόπιστη πηγή για να προσαρμοστούν πλήρως τα μάτια σας στο σκοτάδι μετά την έκθεση σε έντονο φως. Θα μπορούσατε να έχετε κάποιες παρατεταμένες αλλαγές στην όρασή σας για αυτό το χρονικό διάστημα.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Η τύφλωση από κινητό τηλέφωνο δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται συμπτώματα ορισμένων πιο σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η απώλεια όρασής σας δεν επανέλθει μετά από αρκετά λεπτά ή εάν έχετε άλλα σχετικά συμπτώματα, όπως ξαφνικό πόνο στα μάτια.

Πώς διαγιγνώσκεται η τύφλωση από κινητό τηλέφωνο;

Ένας γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένου του τι κάνατε όταν παρουσιάστηκε απώλεια όρασης. Εάν υποψιάζονται ότι η απώλεια της όρασής σας πιθανότατα προκλήθηκε από το να κοιτάξετε ένα έντονο φως, μπορεί να μην χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει άλλες εξετάσεις εάν υποψιάζεται ότι ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας. Οι εξετάσεις που μπορεί να λάβετε περιλαμβάνουν:

  • νευρολογική εξέταση
  • οφθαλμολογική εξέταση
  • μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI)

Παροδική θεραπεία τύφλωσης smartphone

Η παροδική τύφλωση των smartphone δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία. Κάθε περίπτωση που αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία έχει επιλυθεί πλήρως χωρίς επιπλοκές.

Μπορείτε να αποτρέψετε την τύφλωση από το κινητό;

Μπορείτε να αποτρέψετε την τύφλωση του κινητού τηλεφώνου στο ένα μάτι φροντίζοντας και τα δύο μάτια σας να εκτίθενται στο φως από το τηλέφωνό σας ομοιόμορφα όταν κοιτάτε το τηλέφωνό σας σε σκοτεινό δωμάτιο. Αν διαπιστώσετε ότι το να κοιτάτε το τηλέφωνό σας πριν τον ύπνο επηρεάζει τον ύπνο σας, ίσως θέλετε να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας ή να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας στο υπνοδωμάτιό σας εντελώς.

Αν και η τύφλωση από το κινητό δεν συνδέεται με μακροχρόνιες επιπλοκές, η τακτική εξέταση της οθόνης χωρίς διαλείμματα έχει συνδεθεί με την ξηρότητα των ματιών και τον πόνο των ματιών. Η χρόνια ξηροφθαλμία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσφορία και προβλήματα με τον κερατοειδή σας.

Μπορείτε να μειώσετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών κάνοντας τακτικά διαλείμματα όπου κοιτάζετε μακριά από τη συσκευή σας ακολουθώντας τον κανόνα 20-20-20. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, θα πρέπει να κοιτάτε μακριά από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά σε κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά για συνολικά 20 δευτερόλεπτα.

Συμπέρασμα

Η τύφλωση από το κινητό είναι προσωρινή και η φυσιολογική όραση συνήθως επιστρέφει μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τύφλωση του κινητού τηλεφώνου οδηγεί σε βλάβη στα μάτια. Εάν το έντονο φως από το τηλέφωνό σας επηρεάζει τον ύπνο σας, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου σας αφού σβήσετε τα φώτα σας.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Ο Τάκης Προεστάκης Είναι Ο «Άγιος Των Σκύλων»

Ο Τάκης Προεστάκης Είναι Ο «Άγιος Των Σκύλων»

Ο Τάκης Προεστάκης Είναι Ο «Άγιος Των Σκύλων»

Περισσότερα
Τι Κάνουν Τα Μωρά Ήδη Από Την Κοιλιά;

Τι Κάνουν Τα Μωρά Ήδη Από Την Κοιλιά;

Τι Κάνουν Τα Μωρά Ήδη Από Την Κοιλιά;

Περισσότερα
Τι είναι η εναλλαγή παιχνιδιών και ποια τα οφέλη της;

Τι είναι η εναλλαγή παιχνιδιών και ποια τα οφέλη της;

Η εναλλαγή παιχνιδιών είναι μια στρατηγική που βοηθά το παιδί να έχει μια βαθύτερη εμπειρία παιχνιδιού.

Περισσότερα