Έντονος Πόνος Στην Κοιλιά; Προσοχή Στην Παγκρεατίτιδα!

Έντονος Πόνος Στην Κοιλιά; Προσοχή Στην Παγκρεατίτιδα!

Έντονος Πόνος Στην Κοιλιά; Προσοχή Στην Παγκρεατίτιδα!

Το πάγκρεας είναι ο αδένας εκείνος που παράγει πεπτικά ένζυμα και ινσουλίνη, στοιχεία απαραίτητα για τον μεταβολισμό των λυπών και των υδατανθράκων. Οι κυριότερες παθήσεις του παγκρέατος είναι η χρόνια και η οξεία παγκρεατίτιδα.

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση, διότι μπορεί να προκαλέσει παγκρεατικές κύστεις, αποστήματα και άλλα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να εξελιχθούν σε χρόνια. Στα πιο σοβαρά προβλήματα εντάσσεται επίσης και η καταπληξία, η οποία μάλιστα μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα αναπτύσσεται με το πέρασμα του χρόνου και συνήθως έπεται των κρίσεων της οξείας παγκρεατίτιδας. Μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές και οδηγεί σε εξωκρινή ανεπάρκεια με κύρια χαρακτηριστικά την απώλεια βάρους και τις πολύ δύσοσμες κενώσεις. Επίσης, δεν αποκλείεται να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη ή ασβεστοποίηση του παγκρέατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας;

Οξεία παγκρεατίτιδα:

  • Αιφνίδιος δυνατός πόνος στο κέντρο της κοιλιάς συνήθως μετά από γεύμα ή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
  • Πυρετός
  • Ναυτία ή εμετός
  • Ταχυπαλμία
  • Υγρή επιδερμίδα
  • Τέντωμα της κοιλιάς

Χρόνια παγκρεατίτιδα:

  • Ισχυρός πόνος στην κοιλιά είτε συνεχής είτε με διαλείμματα, ο οποίος αντανακλά στην πλάτη ή στο στήθος
  • Πολύ δύσοσμες κενώσεις
  • Ναυτία ή εμετός
  • Απώλεια κιλών
  • Τέντωμα της κοιλιάς

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

  • Έχετε την υποψία ότι πάσχετε από παγκρεατίτιδα
  • Συνεχίζετε να χάνετε βάρος αν και έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της παγκρεατίτιδας
  • Παρατηρήσετε ωχρότητα στο δέρμα σας, έχετε ρίγη, ταχυπαλμία και γρήγορη αναπνοή.

Ποιες είναι οι αιτίες; 

Η οξεία παγκρεατίτιδα συνδέεται με κατάχρηση αλκοόλ, πέτρες στη χολή λοιμώξεις ιογενούς και βακτηριακής φύσεως, φάρμακα, τραυματισμούς της κοιλιάς, δηλαδή με παράγοντες που προκαλούν πρήξιμο, αιμορραγία και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του παγκρέατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση έγκειται σε πίεση της κοιλιάς για εντοπισμό ευαισθησίας, έλεγχο της πίεσης, έλεγχο για ταχυπαλμία και πυρετό, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες της κοιλιάς για εντοπισμό ασβεστοποίησης του παγκρέατος, υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία.

Η διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας απαιτεί αιματολογικές εξετάσεις, εξέταση κοπράνων και τεστ διέγερσης, το οποίο αποδεικνύει τη σωστή ή όχι απελευθέρωση των παγκρεατικών ενζύμων στο δωδεκαδάκτυλο, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη.  

Τρόποι θεραπείας

Οι μέθοδοι συμβατικής ιατρικής περιλαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή, τη δίαιτα και την χειρουργική επέμβαση, ενώ οι εναλλακτικές επικεντρώνονται στην ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Σε οξεία παγκρεατίτιδα, ο γιατρός θα επιχειρήσει να μειώσει την παραγωγή παγκρεατικών ενζύμων δίνοντάς σας τροφή ενδοφλεβίως. Για ανακούφιση από τον πόνο, το πιθανότερο είναι να χορηγηθεί ένα δυνατό αναλγητικό, η μεπεριδίνη. Σε περίπτωση που η παγκρεατίτιδα έχει την αιτία της σε χολόλιθους, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως δε μπορεί να γίνει εάν δεν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα.

Σε χρόνια παγκρεατίτιδα η θεραπεία στοχεύει στη μείωση του πόνου και στην εξουδετέρωση των παραγόντων εκείνων που παρεμποδίζουν τη διαδικασία της πέψης. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί κάποια θεραπεία υποκατάστασης ενζύμων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση των λιπαρών τροφών και του αλκοόλ. Σε περίπτωση τέλος που δεν υπάρξει βελτίωση, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση των ιστών που έχουν καταστραφεί.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας δρουν συμπληρωματικά των μεθόδων της συμβατικής ιατρικής και χρησιμοποιούνται κυρίως για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η φυτοθεραπεία, η ρεφλεξολογία και η σωστή διατροφή. Ειδικότερα:

•  Φυτοθεραπεία: συνίσταται σε χρήση χελώνης, χιόνανθου και γαϊδουράγκαθου.

•  Ρεφλεξολογία: μπορείτε να ασκήσετε ήπιας μορφής πίεση στις περιοχές των επινεφριδίων, του στομάχου και του παγκρέατος με σκοπό την αντιμετώπιση της φλεγμονής και τη βελτίωση της πέψης.

•  Διατροφή: συνιστάται η πρόσληψη χρωμίου και βιταμινών Β και C.

Πρόληψη παγκρεατίτιδας

•  Μειώστε ή κόψτε την κατανάλωση του αλκοόλ

•  Φροντίστε έτσι ώστε να διατηρείτε φυσιολογικό το βάρος σας ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε επίσης...

Μην πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, επισημάνουν οι ειδικοί

Μην πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, επισημάνουν οι ειδικοί

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μια περιττή πρακτική, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές

Περισσότερα
Δεν είναι ασφαλές το τατουάζ για τον οργανισμό μας;

Δεν είναι ασφαλές το τατουάζ για τον οργανισμό μας;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να λένε ότι το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στον οργανισμό μας..

Περισσότερα
Αποκατάσταση μετά από το μαραθώνιο. 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Αποκατάσταση μετά από το μαραθώνιο. 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι ειδικοί της αθλητικής ιατρικής μοιράζονται συμβουλές για το πώς να ανακάμψετε μετά τον μαραθώνιο

Περισσότερα