Γιατί έχουν φαγούρα οι θηλές μου; Κοινές αιτίες και λύσεις

Γιατί έχουν φαγούρα οι θηλές μου; Κοινές αιτίες και λύσεις

Γιατί έχουν φαγούρα οι θηλές μου; Κοινές αιτίες και λύσεις

Από μικρούς ερεθισμούς έως υποκείμενες ανησυχίες για την υγεία, η αίσθηση κνησμού στις θηλές μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενοχλητική έως πολύ ενοχλητική. Είτε ο κνησμός συνδέεται άμεσα με ένα πρόβλημα είτε η αιτία είναι άγνωστη, είναι ένα άβολο και δυνητικά παρεμποδιστικό σύμπτωμα. Ας βουτήξουμε στην προέλευση και τις πιθανές αιτίες της φαγούρας στις θηλές, καθώς και σε κάποια πιθανή ανακούφιση.

Συνήθεις αιτίες φαγούρας στις θηλές

Ο κνησμός των θηλών είναι συνήθως σύμπτωμα άλλου προβλήματος ή υποκείμενης πάθησης. Ας εξετάσουμε τις πιθανές αιτίες του κνησμού της θηλής και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης από την εμφάνισή τους.

Ξηρό δέρμα, γνωστό και ως ξηρόδερμα

Ο φραγμός του δέρματος απαιτεί ενυδάτωση για να διατηρήσει ένα υγιές τοίχωμα από το εξωτερικό περιβάλλον. Το δερματικό φράγμα θεωρείται ως «τουβλότοιχος» και το «κονίαμα» αποτελείται από λιπώδη κύτταρα ή λιπίδια. Όταν τα λιπίδια δεν είναι καλά ενυδατωμένα, μπορεί να συρρικνωθούν και να οδηγήσουν σε ρωγμές στο «κονίαμα», επιτρέποντας στο νερό να ρέει έξω από το δέρμα σε μια διαδικασία που ονομάζεται διαεπιθηλιακή απώλεια νερού.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και η αύξηση του μεγέθους του στήθους, μπορεί να οδηγήσουν σε τέντωμα του δέρματος, οδηγώντας σε κνησμό. Μια ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη διεγείρει την ανάπτυξη των μαστικών ιστών και τους προετοιμάζει για το θηλασμό, με αποτέλεσμα οίδημα του ιστού του μαστού. Η επέκταση του ιστού του μαστού μπορεί συχνά να προκαλέσει φαγούρα κατά μήκος του μαστού και της θηλής.

Δερματίτιδα

Διαφορετικά γνωστή ως έκζεμα, η δερματίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που οδηγεί σε φλεγμονή και ερυθρότητα του δέρματος. Ο κνησμός μπορεί να σπάσει το δέρμα και να οδηγήσει σε υγρό «κλάμα» του δέρματος. Δεν είναι μεταδοτικό και μπορεί να ξεσπάσει λόγω στρες, κάμψης ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι δερματίτιδας και ο καθένας έχει τα δικά του συμπτώματα ως εξής:

 • Ατοπική δερματίτιδα. Εντοπίζεται συνήθως στα παιδιά, αλλά και σε άτομα όλων των ηλικιών, χαρακτηρίζεται από ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα.
 • Δερματίτιδα εξ επαφής. Συχνά ονομάζεται «αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής», προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως σαπούνια, αρώματα και ορισμένα υφάσματα που έχουν άμεση επαφή με τη θηλή.

Ορμονικές αλλαγές

Κατά την ανάπτυξη των μαστών και πριν από την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αλλάζουν, με αποτέλεσμα το πρήξιμο ή την ανάπτυξη του μαστού. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να συνδυαστεί με φλεγμονή του ιστού του μαστού και να οδηγήσει σε φαγούρα στο δέρμα.

Μολύνσεις από μύκητες

Οι μολύνσεις μυκήτων εμφανίζονται κυρίως παρουσία θηλασμού. Οι ερευνητικές μελέτες είναι περιορισμένες και συχνά εξετάζονται εξονυχιστικά στην επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, παραμένει μια κοινή διάγνωση. Ο μύκητας ονομάζεται Candida albicans και βρίσκεται στο δέρμα υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της φυσιολογικής «χλωρίδας» (βακτήρια και μύκητες) στο σώμα σας και να σας κάνουν ευαίσθητους στην ανάπτυξη άλλων οργανισμών. Αυτή η «χλωρίδα» στο σώμα σας παρέχει άμυνες στο σώμα από εξωτερικές απειλές. Όταν αυτή η χλωρίδα είναι κατεστραμμένη ή εάν τα αντιβιοτικά εξαλείφουν τη χλωρίδα, δεν υπάρχει αμυντικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες και στα γόνατα. ενώ σπάνια, είναι πιθανό να επηρεαστούν οι θηλές. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο οδηγεί σε υπερπαραγωγή κυττάρων του δέρματος. Αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα μπορούν στη συνέχεια να σχηματίσουν βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος. Τα μπαλώματα μπορεί να τραβήξουν το κανονικό δέρμα, με αποτέλεσμα ερεθισμό και φαγούρα.

Η θηλή του Τζόγκερ

Η θηλή του Jogger προκαλείται από το τρίψιμο των ρούχων ή των αθλητικών σουτιέν στις θηλές, συνήθως ενώ τρέχετε ή είστε σωματικά δραστήριοι. Όταν ένα ακατάλληλο σουτιέν ή ένα στενό ρούχο τρίβεται στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και διάσπαση του δέρματος που οδηγεί σε επώδυνες, φαγούρα στις θηλές. Το βαμβακερό υλικό, τα υγρά ρούχα και τα λογότυπα μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της θηλής του jogger.

Νόσος Paget του μαστού

Η νόσος του Paget είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού που στοχεύει την θηλή και τη θηλή της μίας πλευράς του μαστού. Με τη νόσο του Paget του μαστού, υπάρχει συχνά ένας όγκος που βρίσκεται πίσω από τη θηλή, ο οποίος μερικές φορές μπορεί να γίνει αισθητός.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κρούστα, φολιδωτό και κόκκινο ιστό γύρω και πάνω στη θηλή και πιθανή κίτρινη έκκριση. Η συσσώρευση κακοήθων (καρκινικών) κυττάρων από τη νόσο του Paget μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πλακών στην επιφάνεια της θηλής και του μαστού. Αυτές οι πλάκες είναι πηγή φλεγμονής και ερεθισμού και μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο και φαγούρα στην περιοχή.

Ανεπαρκής υγιεινή

Η κακή υγιεινή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άμεση συσσώρευση βακτηρίων στο στήθος. Τα κύτταρα του δέρματος αποβάλλονται συνεχώς σε όλο το σώμα Το μπάνιο δεν είναι συνεπές, μπορεί να συσσωρευτούν στρώματα νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτό το στρώμα νεκρών κυττάρων του δέρματος μπορεί επίσης να προσελκύσει βακτήρια και μύκητες να κολλήσουν σε αυτό, οδηγώντας σε πιθανή μόλυνση.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή στο στήθος, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη. Συνηθέστερα, είναι αποτέλεσμα βουλωμένου αγωγού κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Όταν ένας πόρος δεν αδειάζεται σωστά και συσσωρεύονται πρωτεΐνες γάλακτος, ο πόρος μπορεί να φράξει και να οδηγήσει σε διόγκωση (πρήξιμο) του μαστού. Όταν ο ιστός διαστέλλεται και πυροδοτείται φλεγμονή, ο ιστός μπορεί να πληγωθεί και να ερεθιστεί ως απόκριση.

Συμπτώματα φαγούρας στις θηλές

 • Τα συμπτώματα της φαγούρας στις θηλές περιλαμβάνουν συνήθως:
 • Ξεφλουδισμένο, ξηρό δέρμα
 • Κνησμός (φαγούρα) των θηλών και της γύρω περιοχής
 • Εξάνθημα κατά μήκος της θηλής
 • Μυρμήγκιασμα

Θεραπεία για φαγούρα στις θηλές

Με κάθε μοναδική αιτία για φαγούρα στις θηλές, υπάρχει μια μοναδική θεραπεία. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο ή προσθέτετε ένα νέο προϊόν στη ρουτίνα σας, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εκ των προτέρων.

 • Ξηρό δέρμα. Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά, μείνετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα και εφαρμόστε τακτικά ενυδατικές κρέμες (μαλακτικά).
 • Θηλασμός. Συνεχίστε τακτικά τον θηλασμό σε μια προσπάθεια να ανακουφιστείτε από τη διόγκωση, να εξασφαλίσετε το σωστό μάνδαλο και να εναλλάξετε τις πλευρές του μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μαστίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών. Συνιστάται συχνή κένωση του μολυσμένου μαστού. Εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης από ζυμομύκητες κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ελέγξτε το μωρό σας για σημάδια τσίχλας (λευκά μπαλώματα στο στόμα του). Για τη θεραπεία αυτής της μορφής τσίχλας, μπορεί να συνταγογραφηθούν από του στόματος φαρμακευτικές σταγόνες για το βρέφος και αντιμυκητιακά φάρμακα στη μητέρα. Η διασφάλιση της σωστής υγιεινής και η διατήρηση των θηλών σας στεγνών θα βοηθήσουν επίσης στη θεραπεία της τσίχλας της θηλής.
 • Δερματίτιδα. Τα μαλακτικά συνιστώνται σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας και εξ επαφής. Ο τύπος και η αιτία της δερματίτιδας μπορεί να απαιτούν επίσκεψη στον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή και να προσφέρει περαιτέρω επιλογές θεραπείας. Η αποφυγή των αιτιών που προκαλούν είναι ζωτικής σημασίας σε περιπτώσεις δερματίτιδας εξ επαφής.
 • Ορμονικές αλλαγές. Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με κρύες/ζεστές υγρές κομπρέσες. Εάν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο προκαλεί τον κνησμό, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και Β6, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κυκλικής δυσφορίας στο στήθος που μπορεί ενδεχομένως να συνοδεύεται από κνησμό.
 • Ψωρίαση. Τοπικά στεροειδή, φωτοθεραπεία (θεραπείες με υπεριώδη ακτινοβολία) και φάρμακα ή ενέσεις για πιο σοβαρές περιπτώσεις.
 • Η θηλή του Τζόγκερ. Φοράτε φαρδιά ρούχα και ένα καλά τοποθετημένο αθλητικό σουτιέν (ή όχι σουτιέν) για να αποφύγετε την τριβή και το τρίψιμο.
 • Νόσος Paget του μαστού. Η θεραπεία της νόσου του Paget είναι θεραπεία του καρκίνου του μαστού και συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή ολόκληρου του μαστού και μπορεί να είναι απαραίτητη χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.
 • Ανεπαρκής υγιεινή. Χρησιμοποιήστε ήπιο, χωρίς άρωμα σαπούνι για να πλένετε απαλά την περιοχή καθημερινά.

Συμβουλές καθημερινής φροντίδας για φαγούρα στις θηλές

Υπάρχουν μερικές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της φαγούρας στις θηλές και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, επιδεινωθούν ή παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα της θηλής ή της θηλής ή αισθάνεστε ένα εξόγκωμα στο στήθος σας, επισκεφτείτε τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας.

 • Δροσερές κομπρέσες. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής. Τοποθετήστε μια δροσερή πετσέτα ή παγοκύστη στην πάσχουσα περιοχή για 20 λεπτά τη φορά. Φροντίστε να μην τοποθετήσετε την παγοκύστη απευθείας στο δέρμα — τυλίξτε την πρώτα με μια πετσέτα ή πουκάμισο.
 • Καλή υγιεινή. Χρησιμοποιήστε ήπια, χωρίς άρωμα σαπούνια και χωρίς σκληρό τρίψιμο. Χρησιμοποιείτε νερό μόνο σε ανοιχτό δέρμα. Στοχεύστε στο καθημερινό μπάνιο ή ντους για να εξασφαλίσετε καθαρό, ελαστικό δέρμα και προστατευμένο φραγμό του δέρματος.
 • Αποφύγετε το ξύσιμο. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο του δέρματος και σε πιθανή μόλυνση. Τρίψτε ή χτυπήστε ελαφρά την περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον κνησμό.
 • Είδη ένδυσης. Φοράτε φαρδιά, μαλακά ρούχα. Επιλέξτε ρούχα κατασκευασμένα από υλικά που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα, όπως το βαμβάκι.
 • Αλόη. Μελέτες έχουν βρει ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και προάγει την επούλωση. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσετε για ανακούφιση από το κρύο.
 • Βαζελίνη. Παρέχει ένα φράγμα πάνω από τη θηλή όταν εφαρμόζεται. Βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας και αποτρέπει την άμεση επαφή επιβλαβών οργανισμών.
 • Λοσιόν χωρίς άρωμα. Πολλά αρώματα προστίθενται στη λοσιόν — αυτές οι μυρωδιές μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα και περαιτέρω δυσφορία.
 • OTC κρέμα κατά της φαγούρας. Χρησιμοποιήστε αλοιφές και κρέμες με υδροκορτιζόνη. Είναι ένα στεροειδές που ηρεμεί τη φλεγμονή και μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με τον κνησμό και τον ερεθισμό.

Διάγνωση

Εάν τα συμπτώματα είναι επίμονα ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο δέρμα της θηλής ή της θηλής σας (η περιοχή που περιβάλλει τη θηλή), συνιστάται μια επίσκεψη στον παροχέα σας. Θα πραγματοποιήσουν μια ενδελεχή φυσική εξέταση της περιοχής του μαστού καθώς και θα συλλέξουν ένα ιατρικό ιστορικό από εσάς. Ερωτήσεις σχετικά με δραστηριότητες, προϊόντα δέρματος, οικογενειακό ιστορικό καρκίνων και άλλων ασθενειών, ακόμη και συχνότητα ντους να σας ζητηθεί να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα, μαστογραφία ή βιοψία (ένα μικρό κομμάτι ιστού από το στήθος που αφαιρείται και εξετάζεται) εάν ενδείκνυται.
Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Η αναζήτηση βοήθειας από ιατρό συνιστάται όταν υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πόνος και αίσθημα καύσου στην περιοχή της θηλής
 • Φολιδωτό, ξεφλουδισμένο εξάνθημα θηλής ή θηλής
 • Επιδερμίδες με κρούστα, σκληρυμένο, στη θηλή ή γύρω από αυτήν που μοιάζουν με έκζεμα
 • Ένα εξόγκωμα στο στήθος σας
 • Βλακώματα ή συρρίκνωση του δέρματος γύρω από το στήθος, δέρμα με όψη φλοιού πορτοκαλιού
 • Μη φυσιολογική έκκριση (δηλαδή, πράσινη, κίτρινη, δύσοσμη, αιματηρή, λευκή)
 • Αλλαγές θηλής (τράβηγμα προς τα μέσα ή αλλαγή κατεύθυνσης)

Υπάρχουν πολλές αιτίες φαγούρας στις θηλές και συχνά αποτελούν σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Η προσεκτική παρακολούθηση και διαχείριση του δέρματος πάνω και γύρω από τις θηλές μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές στήθος και να αποτρέψει την ενόχληση που προκαλείται από τον κνησμό.

Εάν τα συμπτώματα της φαγούρας στις θηλές είναι επίμονα, προκαλούν δυσφορία ή συνοδεύονται από οποιεσδήποτε αλλαγές στο δέρμα και αισθάνεστε ένα εξόγκωμα στο στήθος σας, ενδείκνυται πάντα μια κλήση στον ιατρό σας για να διασφαλιστεί η σωστή διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Περισσότερα
Οι τοπ καλύτεροι Vegan χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων

Οι τοπ καλύτεροι Vegan χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων

μια λίστα με τους αγαπημένους μας vegan χαρακτήρες από τα αγαπημένα μας κινούμενα σχέδια, παρελθόν και παρόν

Περισσότερα
Γιατί Δεν Νιώθω Ευτυχισμένη; Πρακτικές Συμβουλές Για Αντιμετώπιση Της Κατάθλιψης