Φάτε μικρά ψάρια για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λέει νέα μελέτη

Φάτε μικρά ψάρια για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λέει νέα μελέτη

Φάτε μικρά ψάρια για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λέει νέα μελέτη

Οι γυναίκες που τρώνε τακτικά μικρά ψάρια μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο και άλλες αιτίες.

Τα ψάρια αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και οι ενήλικες θα πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 8 ουγγιές θαλασσινά την εβδομάδα, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς.

Οι γαρίδες, ο τόνος και τα μύδια είναι τα πιο δημοφιλή θαλασσινά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι γυναίκες θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την κατανάλωση μικρών ψαριών, όπως whitebait, Atlantic capelin, ιαπωνικό smelt και μικρές αποξηραμένες σαρδέλες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition.
Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες ηλικίας 35 έως 69 ετών σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία. Ανέφεραν την πρόσληψη μικρών ψαριών χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 9 ετών, καταγράφηκαν 2.482 θάνατοι των συμμετεχόντων, με το 60% (1.495) των ανθρώπων να πεθαίνουν από καρκίνο.
Οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά μικρά ψάρια είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όλες τις αιτίες και από καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια μία έως τρεις φορές το μήνα, μία έως τρεις φορές την εβδομάδα ή τρεις φορές ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 0,68, 0,72 και 0,69 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 0,72, 0,71, και 0,64 φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, σε σύγκριση με όσους τρώνε σπάνια μικρά ψάρια.

Οι συγγραφείς λένε ότι η ενσωμάτωση μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών.

Αν και η κατανάλωση μικρών ψαριών από τους άνδρες παρουσίασε παρόμοιες τάσεις, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Οι ερευνητές λένε ότι οι λόγοι πίσω από αυτή τη διαφορά είναι ασαφείς, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγηθούν από τον περιορισμένο αριθμό αρσενικών ατόμων ή άλλους παράγοντες που δεν μετρήθηκαν στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της μερίδας των μικρών ψαριών.

Επιπλέον, η διαφορά στον τύπο του καρκίνου που προκαλεί θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να σχετίζεται με μια ειδική συσχέτιση του φύλου.

Τα μικρά ψάρια είναι εύκολο να καταναλωθούν από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, δήλωσε ο Δρ Chinatsu Kasahara, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nagoya Graduate School of Medicine στην Ιαπωνία.

"Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυσιολογικά δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων", είπε ο Kasahara.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, καθώς η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση και όχι μια αιτιολογική σχέση. Επιπλέον, οι μελέτες που βασίζονται σε ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς μπορεί να υπόκεινται σε μεροληψία, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να θυμηθούν με ακρίβεια τι έφαγαν.

Τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ψαριών

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Foods συνέκρινε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στον σολομό και τα μικρά άγρια ​​ψάρια όπως η αντσοβέτα του Ειρηνικού και του Περού, η ρέγγα του Ατλαντικού, το σκουμπρί, η παπαλίνα και το προσφυγάκι.

Διαπίστωσε ότι το ασβέστιο, το ιώδιο, ο σίδηρος, τα ωμέγα-3, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Α αποδίδουν υψηλότερη απόδοση στα άγρια ​​ψάρια από ότι στον σολομό.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία. Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ψυχικών και νευρολογικών ασθενειών και την πρόληψη της φλεγμονής.

Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών, αποτρέπει την πήξη του αίματος και ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς.

Το ιώδιο υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα μέρη του σώματος.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, η βιταμίνη Α βοηθά στη διασφάλιση της φυσιολογικής όρασης, του ανοσοποιητικού συστήματος, της αναπαραγωγής και της ανάπτυξης και ανάπτυξης.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η τακτική κατανάλωση μικρών ψαριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Ωστόσο, αυτό το είδος ψαριού είναι πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά, ωφελώντας την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Ανάργυρος Μαριόλης: Ο «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός» Στον Κόσμο Για Το 2021

Ανάργυρος Μαριόλης: Ο «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός» Στον Κόσμο Για Το 2021

Ανάργυρος Μαριόλης: Ο «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός» Στον Κόσμο Για Το 2021

Περισσότερα
ΒΡΑΔΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

ΒΡΑΔΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου!

Περισσότερα
Κουμαριά, το άγριο και θεραπευτικό φρούτο του χειμώνα.

Κουμαριά, το άγριο και θεραπευτικό φρούτο του χειμώνα.

Η κουμαριά είναι ένα αειθαλές φυτό με καλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Περισσότερα