ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΕ;

ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΕ;

ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΕ;

Από τη στιγμή που γεννιέσαι μέχρι περίπου τη στιγμή που θα κλείσεις τα 30, οι μύες σου μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Αλλά κάποια στιγμή στα 30 σου, αρχίζεις να χάνεις μυϊκή μάζα και λειτουργία. Η αιτία είναι η σαρκοπενία που σχετίζεται με την ηλικία ή η σαρκοπενία με τη γήρανση. Τα σωματικά ανενεργά άτομα μπορούν να χάσουν έως και 3% έως 5% της μυϊκής τους μάζας κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Ακόμα κι αν είστε ενεργοί, θα έχετε ακόμα κάποια απώλεια μυών.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ ή συγκεκριμένο επίπεδο μυϊκής μάζας που θα διαγνώσει τη σαρκοπενία. Οποιαδήποτε απώλεια μυών έχει σημασία γιατί μειώνει τη δύναμη και την κινητικότητα. Η σαρκοπενία εμφανίζεται συνήθως πιο γρήγορα γύρω στην ηλικία των 75 ετών. Αλλά μπορεί επίσης να επιταχυνθεί ήδη από τα 65 ή μέχρι τα 80. Είναι ένας παράγοντας αδυναμίας και της πιθανότητας πτώσεων και καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Συμπτώματα και Αιτίες Σαρκοπενίας

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και απώλεια αντοχής, που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα. Η μειωμένη δραστηριότητα συρρικνώνει περαιτέρω τη μυϊκή μάζα. Αν και η σαρκοπενία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που είναι ανενεργά, το γεγονός ότι εμφανίζεται και σε άτομα που παραμένουν σωματικά δραστήρια υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην ανάπτυξή της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μείωση των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την αποστολή σημάτων από τον εγκέφαλο στους μύες για την έναρξη της κίνησης
 • Χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής ορμόνης, της τεστοστερόνης και του αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη
 • Μείωση της ικανότητας μετατροπής της πρωτεΐνης σε ενέργεια
 • Δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες ή πρωτεΐνη κάθε μέρα για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα

Θεραπείες για τη Σαρκοπενία

Η κύρια θεραπεία για τη σαρκοπενία είναι η άσκηση, συγκεκριμένα η προπόνηση με αντιστάσεις ή η προπόνηση δύναμης. Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή χρησιμοποιώντας βάρη ή ζώνες αντίστασης. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει το νευρομυϊκό σας σύστημα, τις ορμόνες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητα ενός ηλικιωμένου ενήλικα να μετατρέπει την πρωτεΐνη σε ενέργεια σε μόλις δύο εβδομάδες. Ο σωστός αριθμός, η ένταση και η συχνότητα της άσκησης με αντίσταση είναι σημαντικά για να έχετε το μέγιστο όφελος με τον μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο φυσιοθεραπευτή ή προπονητή για να αναπτύξετε ένα σχέδιο άσκησης.

Παρόλο που η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η προτιμώμενη θεραπεία για τη σαρκοπενία, μερικές είναι υπό μελέτη. Περιλαμβάνουν:

 • Ουροκορτίνη II. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μυϊκή ατροφία που μπορεί να συμβεί όταν βρίσκεστε σε γύψο ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα. Η χρήση του για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας σε ανθρώπους δεν έχει μελετηθεί και δεν συνιστάται.
 • Συμπληρώματα τεστοστερόνης
 • Συμπληρώματα αυξητικής ορμόνης
 • Φάρμακα για τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου (συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της παχυσαρκίας και της υπέρτασης)
 • Εάν αυτά αποδειχθούν χρήσιμα, θα τα χρησιμοποιήσετε με άσκηση αντίστασης, όχι αντί για αυτήν.

Πηγές:

 • Tufts University, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging: "Nutrition, Exercise, Physiology & Sarcopenia (NEPS)."
 • The University of New Mexico web site: "Sarcopenia: The Mystery of Muscle Loss."
 • Lauretani F. Journal of Applied Physiology, 2003.
 • The University of Kansas School of Medicine: "Age Related Sarcopenia."
 • Western Washington University Center for Healthy Living: "Treatment of Sarcopenia."

Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τρόφιμα και κυκλική οικονομία

Τρόφιμα και κυκλική οικονομία

Ένα όραμα για ένα σύστημα τροφίμων κατάλληλο για το μέλλον

Περισσότερα
Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Περισσότερα
ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ;

ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ;

Πόσο καιρό είναι καλό το γιαούρτι μετά την ημερομηνία λήξης του;

Περισσότερα