Σπερμιδίνη: Τα οφέλη της στην μακροζωία

Σπερμιδίνη: Τα οφέλη της στην μακροζωία

Σπερμιδίνη: Τα οφέλη της στην μακροζωία

Η μακροζωία είναι ένας κοινός στόχος όλων, και με την πρόοδο στην υγεία, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, η μεγάλη διάρκεια ζωής δεν ισοδυναμεί πάντα με μια υγιή ζωή. Είναι η σπερμιδίνη η απάντηση για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων και τη μακροχρόνια, υγιή ζωή; Αυτό το άρθρο συζητά τα οφέλη και τους κινδύνους της σπερμιδίνης.

Τι είναι η σπερμιδίνη;

Η σπερμιδίνη είναι μια φυσική πολυαμίνη που βρίσκεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της σταθερότητας του DNA, η αντιγραφή του DNA σε RNA και η πρόληψη του κυτταρικού θανάτου.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η σπερμιδίνη μειώνει την ανάπτυξη πολλών παθήσεων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κατά τη διαδικασία της γήρανσης, τα επίπεδα της σπερμιδίνης μειώνονται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Ως εκ τούτου, η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σπερμιδίνης σε όλη τη ζωή έχει προταθεί για τη μείωση της ανάπτυξης ασθενειών και την αύξηση της μακροζωίας.

Πώς λειτουργεί η σπερμιδίνη;

Ένας από τους πιο κρίσιμους ρόλους που παίζει η σπερμιδίνη στη διαδικασία αντιγήρανσης είναι μέσω της ρύθμισης της αυτοφαγίας. Η αυτοφαγία είναι ο τρόπος του κυττάρου να απαλλαγεί από κατεστραμμένα κυτταρικά συστατικά και αυτή η ικανότητα μειώνεται καθώς γερνάμε.

Η συμπλήρωση σπερμιδίνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοφαγία στο ήπαρ, την καρδιά και τον μυϊκό ιστό και σχετίζεται με την παράταση της διάρκειας ζωής αυτών των κυττάρων.
Η υπερβολική φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διαδικασία γήρανσης και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Ωστόσο, η σπερμιδίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση εξαλείφοντας τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου, μειώνοντας τη μετανάστευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους ιστούς και μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων από το σώμα. Με την καταστολή της φλεγμονής, η σπερμιδίνη μπορεί να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Η ανεπάρκεια της σπερμιδίνης μπορεί να μειώσει την κυτταρική ανάπτυξη και την ικανότητα των κυττάρων να ωριμάσουν σε πιο εξειδικευμένα κύτταρα. Η σπερμιδίνη μπορεί επίσης να αποτρέψει τον κυτταρικό θάνατο. Συνολικά, η σπερμιδίνη ρυθμίζει τον κυτταρικό κύκλο ζωής ενισχύοντας λειτουργίες που σχετίζονται με την αύξηση της διάρκειας ζωής των κυττάρων.

Τέλος, η σπερμιδίνη δρα επίσης αναστέλλοντας την ακετυλίωση των ιστονών και διατηρώντας τον φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων. Επιπλέον, η σπερμιδίνη μπορεί να προστατεύσει το κυτταρικό DNA από οξειδωτικές επιθέσεις.

Όλες αυτές οι δράσεις της σπερμιδίνης πιστεύεται ότι συνεργάζονται για να ενισχύσουν τη μακροζωία και να προάγουν μια υγιή ζωή.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σπερμιδίνης σας;

Τα επίπεδα σπερμιδίνης μπορούν να αυξηθούν αυξάνοντας τις τροφές πλούσιες σε σπερμιδίνη, τα συμπληρώματα σπερμιδίνης και την παραγωγή σπερμιδίνης από βακτήρια εντός του εντέρου.

Τα βακτήρια στα έντερα συνθέτουν μια μικρή ποσότητα σπερμιδίνης, η οποία είναι απίθανο να παρέχει τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες. Οι δύο πιο αξιόπιστοι τρόποι για να αυξήσετε τη σπερμιδίνη σας είναι μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων, αλλά μόνο η διατροφική σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι αυξάνει τη μακροζωία.

Τρόφιμα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σπερμιδίνη παρέχει πλήρες φάσμα συμπληρωμάτων, καθώς παρέχουν πρόσθετες πολυαμίνες που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα για να συνθέσει σπερμιδίνη. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σπερμιδίνη περιλαμβάνουν:

  • Σιτάρι και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Μπρόκολο και κουνουπίδι
  • Μανιτάρια
  • Αρακάς
  • Μάγκο
  • Σόγια και προϊόντα σόγιας
  • Κοτόπουλο

Συμπληρώματα

Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων που περιέχουν σπερμιδίνη και τις συνολικές τους επιπτώσεις στη μακροζωία και την υγεία. Επιπλέον, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων. Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν συνθετική σπερμιδίνη ενώ άλλα περιέχουν σπερμιδίνη από εκχύλισμα φύτρων σιταριού. Ποιο είναι το καλύτερο;

Τα συμπληρώματα συνθετικής σπερμιδίνης είναι συνήθως φθηνότερα και περιέχουν μόνο σπερμιδίνη. Ωστόσο, αυτά που προέρχονται από εκχύλισμα φύτρων σίτου περιέχουν συχνά πρόσθετες πολυαμίνες για να βοηθήσουν στην υποστήριξη των υγιών επιπέδων σπερμιδίνης, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβές.

Αν και συνιστάται η χρήση αυτών από εκχύλισμα φύτρων σίτου, υπάρχουν λίγα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση τους. Επιπλέον, συνιστάται πάντα να επιλέγετε συμπληρώματα που έχουν ελεγχθεί από τρίτους.

Τα οφέλη της σπερμιδίνης

Το μεγαλύτερο όφελος της σπερμιδίνης είναι η ικανότητά της να μειώνει τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, οι οποίες πιστεύεται ότι αυξάνουν τη μακροζωία και έχουν ως αποτέλεσμα αντιγηραντικό αποτέλεσμα. Τα κλινικά οφέλη της σπερμιδίνης έχουν ερευνηθεί και αποδίδονται σε πολλούς από τους παράγοντες που συζητήθηκαν παραπάνω στον τρόπο λειτουργίας της σπερμιδίνης.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) είναι η κύρια αιτία θανάτου λόγω της ανάπτυξης αθηροσκληρωτικών πλακών, οι οποίες στενεύουν τις αρτηρίες και επηρεάζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης σε ποντίκια μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων (μιτοχόνδρια).

Επιπλέον, η σπερμιδίνη μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος (συσσώρευση αιμοπεταλίων) και να βελτιώσει τη φυσιολογική διαστολή των κυττάρων που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για ΣΝ. Οι επιδράσεις αυτοφαγίας της σπερμιδίνης βοηθούν στην πρόληψη της επιζήμιας αναδόμησης των αιμοφόρων αγγείων.

Επιπλέον, η αυτοφαγία στον καρδιακό ιστό βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η σπερμιδίνη βοηθά στη βελτίωση της χρήσης ενέργειας και στη μείωση του κυτταρικού θανάτου στην καρδιά, ο οποίος είναι προστατευτικός έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας.

Προλαμβάνει νευρολογικές παθήσεις

Νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον οφείλονται στην επιλεκτική απώλεια νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Μέσω της διέγερσης της αυτοφαγίας, η σπερμιδίνη προστατεύει από βλάβες των νεύρων σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, αποτρέποντας την ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων.

Η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των γνωστικών, μνημονικών και λειτουργικών βλαβών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσική ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου. Η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη χρήση της γλυκόζης από τους μύες και προλαμβάνει τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων σπερμιδίνης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στα διαβητικά φάρμακα.

Προκαλεί αυτοφαγία

Η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την παχυσαρκία σε μια μελέτη που αφορούσε ποντίκια. Θεωρείται ότι η σπερμιδίνη αυξάνει την αυτοφαγία στα λιποκύτταρα, η οποία δρα ενάντια στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η σπερμιδίνη μπορεί να αναστείλει γονίδια που αυξάνουν την ευαισθησία στην παχυσαρκία.

Αυξάνει την αντοχή των οστών

Η σπερμιδίνη έχει βρεθεί ότι αυξάνει την αντοχή των οστών και αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας, δύο παράγοντες που την καθιστούν ευεργετική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Επιπλέον, η σπερμιδίνη μπορεί να αποτρέψει την απώλεια σκελετικών μυών που σχετίζεται με την ηλικία και να βελτιώσει τη λειτουργία των σκελετικών μυών, ένα ευεργετικό χαρακτηριστικό για τη διατήρηση μιας μακράς, υγιούς ζωής.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να προληφθεί με μια διατροφή πλούσια σε σπερμιδίνη. Η δράση του ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και ενεργοποιητής αυτοφαγίας θεωρείται ότι διατηρεί τον φυσιολογικό χόνδρο και βοηθά στην υποβάθμιση του αρθριτικού χόνδρου.

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Η χρήση της σπερμιδίνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε ποντίκια μέσω των αντιφλεγμονωδών της επιδράσεων. Η χρήση του έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτρέπει την απώλεια ορισμένων κυττάρων μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την αυξημένη ικανότητα καταπολέμησης ιών όπως η γρίπη.

Συνολικά, η σπερμιδίνη πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι εξωτερικών απειλών, ενώ εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα φυσιολογικά κύτταρα, όπως φαίνεται στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Μπορεί η σπερμιδίνη να προκαλέσει παρενέργειες;

Όχι. Η σπερμιδίνη είναι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως.

Επιπλέον, βρίσκεται κανονικά στο σώμα και εξυπηρετεί πολλούς ζωτικούς ρόλους στη λειτουργία των κυττάρων. Επομένως, είναι καλά ανεκτό και ασφαλές να λαμβάνεται τόσο με τη μορφή συμπληρώματος όσο και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Η μόνη σύσταση όταν επιλέγετε συμπληρώματα σπερμιδίνης είναι να χρησιμοποιείτε αυτά που εξάγουν τη σπερμιδίνη από πηγές τροφίμων. Αυτά τα συμπληρώματα έχουν το καλύτερο προφίλ ασφάλειας και πιστεύεται ότι είναι πιο πιθανό να παράγουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σπερμιδίνη.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Η Τέλεια Ενυδάτωση Μετά Το Καλοκαίρι! Διαβάστε Πώς Θα Την Πετύχετε
Πώς γίνεται η ανοσοθεραπεία μιας αλλεργίας;

Πώς γίνεται η ανοσοθεραπεία μιας αλλεργίας;

Φυσικά αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει πια αποτέλσμα.

Περισσότερα
Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να προσφέρει καλύτερη όραση;

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να προσφέρει καλύτερη όραση;

Η απώλεια όρασης είναι ένα πρόβλημα υγείας που συχνά παρουσιάζεται με την ηλικία.

Περισσότερα