Τάι Τσι: μειώνει δυνητικά τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Τάι Τσι:  μειώνει δυνητικά τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Τάι Τσι: μειώνει δυνητικά τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Μια νέα κινεζική έρευνα δείχνει ότι το Τάι Τσι μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον για αρκετά χρόνια. Με βάση τα νέα ευρήματα, όσοι έκαναν Tai Chi δύο φορές την εβδομάδα αντιμετώπισαν λιγότερες επιπλοκές υγείας και είχαν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από εκείνους που δεν το έκαναν.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα ακούσιες ή ανεξέλεγκτες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσκαμψίας, του τρέμουλου και της δυσκολίας στην ισορροπία και τον συντονισμό. Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο περπάτημα και στην επικοινωνία καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται και επιπλέον, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κόπωση, θλίψη, προβλήματα ύπνου, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές και προβλήματα μνήμης.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong παρακολούθησε εκατοντάδες άτομα με νόσο του Πάρκινσον για έως και πέντε χρόνια σχετικά με την υγεία τους.
Δύο φορές την εβδομάδα για μία ώρα, 143 ασθενείς σε μία ομάδα εξασκούνταν στο Tai Chi, το οποίο περιλάμβανε βαθιά αναπνοή, χαλάρωση και αργές, απαλές κινήσεις, με τη βοήθεια εκπαιδευτών. Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από 187 ασθενείς που δεν έκαναν Tai Chi, αλλά έλαβαν κανονική θεραπεία.

Τάι Τσι και συμπτώματα Πάρκινσον

Συγκρίνοντας την ομάδα σύγκρισης με την ομάδα Tai Chi, το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκαν αύξηση της φαρμακευτικής αγωγής ήταν επίσης πολύ υψηλότερο, με 83,5% το 2019 και λίγο περισσότερο από 96% το 2020, σε αντίθεση με 71% και 87,5% αντίστοιχα.
Μαζί με λιγότερες πτώσεις, δυσφορία στην πλάτη και ζάλη, αυτή η ομάδα παρουσίασε επίσης λιγότερες γνωστικές λειτουργίες. Ο ύπνος και η συνολική ποιότητα ζωής συνέχισαν επίσης να βελτιώνονται την ίδια περίοδο.

Η ομάδα αναφέρει ότι η μελέτη της αποκάλυψε ότι το Τάι Τσι διατηρεί μια μακροπρόθεσμη ευνοϊκή επίδραση στη νόσο, δείχνοντας τα πιθανά οφέλη τροποποίησης της νόσου τόσο στα κινητικά όσο και στα μη κινητικά συμπτώματα, όπως το βάδισμα, η ισορροπία, τα αυτόνομα συμπτώματα και η γνωστική λειτουργία.
Διαπιστώνουν ότι η πάθηση μπορεί να βλάψει την κινητική λειτουργία και τα μη κινητικά συμπτώματα όλο και περισσότερο με τον καιρό, με αποτέλεσμα την αναπηρία και επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής.

Ο μακροπρόθεσμος θετικός αντίκτυπος στην ασθένεια μπορεί να αυξήσει το χρόνο χωρίς αναπηρία, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να μειώσει το άγχος των φροντιστών και να μειώσει τη χρήση φαρμάκων.

Πηγές:


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΛΚΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ;

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΛΚΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ;

Τα κακά αγόρια τερματίζουν πρώτα — τουλάχιστον σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους.

Περισσότερα
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Μουσακάς με κιμά μανιταριών και λαχανικά.

Περισσότερα
ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Μέχρι τώρα, έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια ή σταματούν την ανάπτυξή τους

Περισσότερα