Tαυρίνη: το πιο πρόσφατο αντιγηραντικό συμπλήρωμα. Τι λένε οι επιστήμονες

Tαυρίνη: το πιο πρόσφατο αντιγηραντικό συμπλήρωμα. Τι λένε οι επιστήμονες

Tαυρίνη: το πιο πρόσφατο αντιγηραντικό συμπλήρωμα. Τι λένε οι επιστήμονες

Η ταυρίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα και παράγεται στο σώμα, μπορεί να είναι το κλειδί για μια μεγαλύτερη και πιο υγιεινή ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και μια διεθνή ομάδα ειδικών στη γήρανση. Δημοσιεύτηκε στο Science στις 8 Ιουνίου, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης συμβάλλει στη διαδικασία γήρανσης στα ζώα και αποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση σε σκουλήκια, ποντίκια και πιθήκους. Στην πραγματικότητα, τα μεσήλικα ποντίκια που έλαβαν συμπληρώματα ταυρίνης παρουσίασαν παράταση της υγιούς ζωής τους έως και 12%.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό παρεμβάσεων που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία στην τρίτη ηλικία. Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε σε μόρια που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν αυτά τα μόρια οδηγούν ενεργά τη διαδικασία γήρανσης ή απλώς τη συνοδεύουν. Η ταυρίνη αναδείχθηκε ως πιθανός οδηγός γήρανσης λόγω του σημαντικού ρόλου της σε διάφορες διαδικασίες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η παχυσαρκία και οι λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Η μελέτη ξεκίνησε με την εξέταση των επιπέδων ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος ποντικών, πιθήκων και ανθρώπων. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση στην αφθονία ταυρίνης με την ηλικία, με τα άτομα ηλικίας 60 ετών να έχουν επίπεδα ταυρίνης περίπου το ένα τρίτο από αυτά που βρέθηκαν σε 5χρονα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας περίπου 250 ποντίκια 14 μηνών, που ισοδυναμεί με μεσήλικες. Στα μισά από τα ποντίκια χορηγήθηκαν συμπληρώματα ταυρίνης καθημερινά, ενώ στα άλλα μισά έλαβαν διάλυμα ελέγχου. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης αύξησε τη μέση διάρκεια ζωής των θηλυκών ποντικών κατά 12% και των αρσενικών ποντικών κατά 10%, που αντιστοιχεί σε επιπλέον τρεις έως τέσσερις μήνες ζωής, που ισοδυναμεί με περίπου επτά ή οκτώ ανθρώπινα χρόνια.

Για να κατανοήσουν περαιτέρω τον αντίκτυπο της ταυρίνης στην υγεία, οι ερευνητές ζήτησαν την τεχνογνωσία άλλων ηλικιωμένων ερευνητών. Οι έρευνές τους περιελάμβαναν μέτρηση διαφόρων παραμέτρων υγείας σε ποντίκια που είχαν λάβει συμπλήρωμα με ταυρίνη για ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτά τα ζώα εμφάνισαν βελτιωμένη υγεία σχεδόν από κάθε άποψη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ζώα που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Το συμπλήρωμα ταυρίνης κατέστειλε την αύξηση του σωματικού βάρους σε θηλυκά ποντίκια, αυξημένη ενεργειακή δαπάνη, βελτιωμένη οστική μάζα, βελτιωμένη μυϊκή αντοχή και δύναμη, μείωσε τις συμπεριφορές που μοιάζουν με κατάθλιψη και άγχος, μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη και ακόμη προώθησε ένα πιο νεανικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρόμοια θετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων ταυρίνης παρατηρήθηκαν σε μεσήλικες πιθήκους rhesus, με οφέλη όπως έλεγχος βάρους, βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης, ενισχυμένη οστική πυκνότητα και καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ταυρίνη είναι μια φυσική ένωση που μοιάζει με αμινοξέα που παίζει κρίσιμους ρόλους σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες μέσα στο σώμα. Βρίσκεται συνήθως σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας και το ψάρι, και παράγεται επίσης ενδογενώς στον οργανισμό. Η ταυρίνη εμπλέκεται σε πολλαπλές κυτταρικές λειτουργίες και έχει αναγνωριστεί για τη σημασία της στην παραγωγή ενέργειας, στο μεταβολισμό των χολικών οξέων, στην ωσμορύθμιση και στη ρύθμιση της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ενώ τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία και οι επιπτώσεις της ταυρίνης στη μακροζωία στους ανθρώπους. Οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές θα είναι απαραίτητες για την παροχή πιο πειστικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ταυρίνης ως παρέμβασης κατά της γήρανσης στους ανθρώπους.

Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν περισσότερο, η επιδίωξη παρεμβάσεων που μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια της υγείας γίνεται όλο και πιο σημαντική. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να υπόσχεται ως στρατηγική για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και ενδεχομένως την παράταση της ανθρώπινης ζωής. Με τη φυσική της παρουσία στον οργανισμό και την ικανότητα να λαμβάνεται μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων, η ταυρίνη προσφέρει πιθανά πλεονεκτήματα ως αντιγηραντική ένωση. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα αποτελέσματα της μελέτης ανοίγουν νέες δυνατότητες για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας στην τρίτη ηλικία.

Μελέτηhttps://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Η υπερβολική χρόνια ποσότητα ελεύθερων ριζών στο σώμα προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες

Περισσότερα
Η ασπαρτάμη και η επικινδυνότητά της

Η ασπαρτάμη και η επικινδυνότητά της

Η ασπαρτάμη και η επικινδυνότητά της

Περισσότερα
Μερικοί λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να χάνουμε απότομα βάρος

Μερικοί λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να χάνουμε απότομα βάρος

Είναι φυσιολογικό το βάρος μας να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Περισσότερα