Το είδος του αλκοόλ που πίνετε και το πότε μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Το είδος του αλκοόλ που πίνετε και το πότε μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Το είδος του αλκοόλ που πίνετε και το πότε μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Νέα έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των ηλικιωμένων με παράγοντες κινδύνου υγείας ή κοινωνικοοικονομικού κινδύνου, ακόμη και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αλκοόλ, και όταν καταναλώνονται, μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αντικρούουν την πεποίθηση ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Η πεποίθηση προέκυψε μετά από ορισμένες μελέτες που πρότειναν ότι η μέτρια χρήση αλκοόλ, ιδιαίτερα του κρασιού, μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, από τότε, ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι προηγούμενες έρευνες που έδειχναν μια συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και των καρδιαγγειακών οφελών ή της μακροζωίας είχε σοβαρά ελαττώματα.

Επιπλέον, πιο πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για περισσότερες από 200 διαφορετικές καταστάσεις υγείας.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου στο JAMA Network Open παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, τους κινδύνους καρκίνου και τη θνησιμότητα. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι ο τύπος του αλκοόλ που καταναλώνεται και το πότε γίνεται κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αυτούς τους κινδύνους.

Η επίδραση του αλκοόλ στη θνησιμότητα

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα από 135.103 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας 60 ετών και άνω από τη UK Biobank, μια ομάδα με βάση τον πληθυσμό.

Κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν την ημέρα από χαμηλού κινδύνου σε υψηλό κίνδυνο.

Η ομάδα προσδιόρισε επίσης εάν οι συμμετέχοντες είχαν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία ή κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως αδυναμία ή διαβίωση σε περιοχή με χαμηλότερο εισόδημα.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε τη θνησιμότητα των συμμετεχόντων για όλα τα αίτια και τα αίτια σε μια περίοδο παρακολούθησης 12 ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, τα χαμηλού κινδύνου πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος 2,86 έως 20,00 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 2,86 έως 10,00 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου μεταξύ των ηλικιωμένων με παράγοντες κινδύνου υγείας ή κοινωνικοοικονομικού κινδύνου.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 20,00 έως 40,00 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και πάνω από 10,00 έως 20,00 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες) αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρκίνο.

Οι συμμετέχοντες με υψηλή πρόσληψη αλκοόλ (πάνω από 40,00 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και πάνω από 20,00 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες) είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που προτιμούσαν να πίνουν κρασί ή κατανάλωναν μόνο αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γευμάτων φάνηκε να έχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ.

«Η προτίμηση κρασιού (>80% του αλκοόλ από το κρασί) και η κατανάλωση με τα γεύματα έδειξαν μικρές προστατευτικές συσχετίσεις με τη θνησιμότητα, ειδικά από καρκίνο, αλλά μόνο σε πότες με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κινδύνου ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σημειώνουν ότι η κατανάλωση ή η κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων φάνηκε να μειώνει την υπερβολική θνησιμότητα που σχετίζεται με όλα τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό το εκπληκτικό εύρημα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Γιατί το ποτό επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους;

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ελαφρώς χαμηλότεροι κίνδυνοι θνησιμότητας που σχετίζονται με την κατανάλωση κρασιού ή την κατανάλωση αλκοόλ με φαγητό μπορεί να μην οφείλονται στο ίδιο το αλκοόλ αλλά σε άλλους παράγοντες. Αυτές περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί, βραδύτερη απορρόφηση αλκοόλ όταν καταναλώνεται με το φαγητό και την απόσταση μεταξύ των ποτών που εμφανίζεται όταν πίνουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι οι ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ της μέσης πρόσληψης αλκοόλ και της θνησιμότητας που παρατηρείται σε ηλικιωμένους ενήλικες με κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, πολλοί μπορεί να έχουν καταστάσεις υγείας που επιδεινώνονται με την κατανάλωση αλκοόλ ή τη λήψη φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ.

Οι κίνδυνοι θνησιμότητας ήταν επίσης υψηλότεροι μεταξύ ατόμων με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δεν έχουν εντοπίσει τους λόγους πίσω από αυτό το εύρημα.

Ωστόσο, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους την πρόσληψη αλκοόλ, κάτι που θα μπορούσε να τους είχε τοποθετήσει σε λάθος ομάδα με το πρότυπο κατανάλωσης. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα μέτρησε την πρόσληψη αλκοόλ μόνο στην αρχή της μελέτης, επομένως δεν μπορούσε να εξηγήσει τις αλλαγές στη χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων.

Ωστόσο, η μελέτη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς τα αποτελέσματα εντοπίζουν ανισότητες σε δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ. Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι αυτές οι ανισότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μειωθεί η υψηλή επιβάρυνση των συνθηκών υγείας και της θνησιμότητας που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Σημειώνουν επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση των πιθανών συνδέσεων μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή της κατανάλωσης κρασιού έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών και των χαμηλότερων κινδύνων θνησιμότητας που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Τρικ Για Να Απαλύνετε Τις Ρυτίδες Στο Μέτωπό Σας

Τρικ Για Να Απαλύνετε Τις Ρυτίδες Στο Μέτωπό Σας

Πως Να Απαλύνετε Τις Ρυτίδες Στο Μέτωπό Σας

Περισσότερα
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Νέα μελέτη για την σχέση βιταμίνης D και γήρανσης

Περισσότερα
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι μου λείπουν βιταμίνες;

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι μου λείπουν βιταμίνες;

Μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά προκαλεί μια ποικιλία δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Περισσότερα