Γιατί νιώθω ναυτία όταν ξυπνάω;

Γιατί νιώθω ναυτία όταν ξυπνάω;

Γιατί νιώθω ναυτία όταν ξυπνάω;

Όταν αντιμετωπίζετε πρωινή ναυτία, ίσως υποψιάζεστε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, αλλά αυτό το αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι δεν εμφανίζεται μόνο για γυναίκες που περιμένουν παιδί. Περισσότερο από το 50% των ενηλίκων αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ναυτίας σε ένα χρόνο. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ναυτία το πρωί λόγω φυσικών σωματικών καταστάσεων, ορισμένων επιλογών τρόπου ζωής, καθώς και ιατρικών καταστάσεων. Η ανεύρεση της αιτία της ναυτίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε και να νιώσετε καλύτερα.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις πιο κοινές αιτίες της πρωινής ναυτίας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτήν.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε ναυτία το πρωί

Όταν ξεκουράζεστε τη νύχτα, η πέψη σας επιβραδύνεται, επομένως είναι λογικό όταν ξυπνάτε και τα συστήματα του σώματός σας επανενεργοποιούνται, θα αισθανθείτε κάποια συμπτώματα σε οτιδήποτε επηρεάζει την πέψη σας. Εκτός από τη ναυτία, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πόνο στο στομάχι το πρωί, φούσκωμα ή αλλαγές στο έντερο.
γιατί νιώθω ναυτία όταν ξυπνάω

Στρες

Το σώμα σας παράγει μια ορμόνη του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας αφύπνισης του σώματός σας το πρωί. Ωστόσο, όταν απελευθερώνεται σε περίσσεια ως απόκριση στο αυξημένο στρες, η κορτιζόλη μπορεί να ενεργοποιήσει την απόκριση «μάχης ή φυγής» του σώματός σας. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές.

Μπορεί να παρατηρήσετε αυτό το είδος πρωινής ναυτίας ως το αίσθημα «πεταλούδες στο στομάχι σας» όταν περιμένετε ένα ιδιαίτερα αγχωτικό ή συναρπαστικό γεγονός που θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά. Το χρόνιο στρες και το άγχος μπορεί επίσης να σας κάνουν να ξυπνάτε αισθανόμενοι ανήσυχοι ως αποτέλεσμα μιας ενεργοποιημένης απόκρισης «πάλης ή φυγής».

Ορμονικές αλλαγές

Εκτός από τις ορμόνες του στρες, υπάρχουν και άλλες ορμόνες που μπορούν να συμβάλουν στην πρωινή ναυτία. Για τις γυναίκες, αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση, κατά την οποία οι ωοθήκες αρχίζουν να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά, αντιμετωπίζεται επίσης συνήθως με ναυτία το πρωί ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Και πάλι, η επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί πλήρως τον μηχανισμό, αλλά μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται συχνά με την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ύπνου και του στρες, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη ναυτία.

Η ναυτία και ο έμετος επηρεάζουν περίπου το 70% των ανθρώπινων κυήσεων. Αν και ονομάζεται «πρωινή ναυτία», μπορεί στην πραγματικότητα να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή ολόκληρη την εγκυμοσύνη. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι τι προκαλεί την πρωινή ναυτία, αλλά κοινές προτάσεις είναι ότι σχετίζεται με αύξηση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG), μιας ορμόνης που παράγεται κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και των οιστρογόνων ή λόγω αλλαγών στην αρτηριακή πίεση και τον μεταβολισμό.

Μια πρόσφατη μελέτη του 2023 διερευνά επίσης τον ρόλο της GDF15 - μιας ορμόνης που παράγεται από το έμβρυο και υποδηλώνει ότι το έμβρυο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή αυτής της ορμόνης, προκαλώντας έτσι ναυτία.

Διατροφικές συνήθειες

Οι ερεθιστικές τροφές και η υπερβολική τέρψη, αλλά και η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης τροφής και νερού, που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξημένη πείνα και αφυδάτωση, είναι όλα κοινά διατροφικά ερεθίσματα για την πρωινή ναυτία.

Μπορεί να παρουσιάσετε στομαχικές διαταραχές το πρωί εάν:

  • Τρώτε αργά το βράδυ ή τρώτε κοντά στην ώρα του ύπνου
  • Τρώτε πικάντικα και/ή φαγητά με πολλά λιπαρά το βράδυ
  • Φάτε σε μέρος να νιώθετε άβολα
  • Υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό (αφυδάτωση)
  • Όταν τρώτε σπάνια (πόνοι πείνας)

Πολλά από αυτά σχετίζονται με τις νυχτερινές διατροφικές συνήθειες, αλλά η ρουτίνα πρωινού σας έχει επίσης σημασία. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά σάκχαρα στο αίμα και επακόλουθη ναυτία, όπως και η υπερκατανάλωση τροφής στο πρωινό ή η κατανάλωση ορισμένων τροφών εάν έχετε ανοχή ή ευαισθησία.

Κούραση

Η σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της ναυτίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ο ύπνος είναι απαραίτητος για όλα τα σωματικά σας συστήματα να μπορούν να λειτουργούν κανονικά. Αυτό περιλαμβάνει την πέψη αλλά και τον έλεγχο της διάθεσης, των ορμονών, των φλεγμονών, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακόμη και των διατροφικών επιλογών, που επηρεάζουν άμεσα το γαστρεντερικό σύστημα, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι ακόμη και το να ξυπνάς μία φορά τη νύχτα τέσσερις φορές το μήνα σχετίζεται σημαντικά με τη ναυτία. Η έρευνα συνδέει επίσης τον κακό ύπνο με τύπους γαστρεντερικών διαταραχών.

Παρενέργειες φαρμάκων ή συμπληρωμάτων

Αρκετά φάρμακα περιλαμβάνουν ναυτία ως παρενέργεια. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ένοχους, ειδικά όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι το πρωί, είναι:

  • Αντιβιοτικά
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Φάρμακα χημειοθεραπείας ή αντικαρκινικά φάρμακα
  • Οπιοειδή
  • Μετφορμίνη
  • Φάρμακα GLP-1
  • Συμπληρώματα σιδήρου

Καταστάσεις υγείας που συνδέονται με την πρωινή ναυτία

Εκτός από ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, προϋπάρχοντες ή οξείς συνθήκες υγείας μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην πρωινή ναυτία. Αυτή δεν είναι μια πιθανή λίστα:

Πεπτικές καταστάσεις

Η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά συμπτώματα των πεπτικών παθήσεων, ειδικά το πρωί όταν το πεπτικό σας σύστημα είναι ενεργοποιημένο, λόγω του πώς επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία του γαστρεντερικού σας σωλήνα. Μερικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις πρωινές στομαχικές διαταραχές μπορεί να είναι:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Πεπτικό έλκος
  • Γαστροπάρεση
  • Γαστρεντερίτιδα (γρίπη στομάχου)
  • Τροφική δηλητηρίαση
  • Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να συμβάλει σε αυτό το πρωϊνό αίσθημα αδιαθεσίας ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού ή πολύ χαμηλού σακχάρου στο αίμα, των παρενεργειών των κοινών φαρμάκων για τον διαβήτη (μετφορμίνη, φάρμακα GLP-1) ή λόγω μιας πιθανής επιπλοκής που ονομάζεται διαβητική γαστροπάρεση, η οποία βλάπτει την ικανότητα του στομάχου σας να αδειάσει.

Συνθήκες ψυχικής υγείας

Από τις διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, το άγχος, ειδικότερα, προκαλεί μια σωματική απόκριση, η οποία επιβραδύνει το πεπτικό σας σύστημα και συμβάλλει στη ναυτία. Η προληπτική ανησυχία που σχετίζεται με το άγχος είναι επίσης ένας λόγος για ναυτία το πρωί.

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν τη ναυτία ως παρενέργεια.

Ιλιγγος

Ο ίλιγγος είναι μια κατάσταση του εσωτερικού αυτιού που μπορεί να σας κάνει να αγχώνεστε ή να αισθανθείτε ναυτία από μια ψευδή αίσθηση κίνησης. Η θέση του ύπνου σας μπορεί μερικές φορές να συμβάλλει σε ήπιο ίλιγγο το πρωί, ειδικά όταν γυρίζετε ή σηκώνεστε γρήγορα από το κρεβάτι.

Πώς να ανακουφίσετε τη ναυτία το πρωί

Για όσους αντιμετωπίζουν πρωινή ναυτία, η στρατηγική για ανακούφιση είναι να εντοπίσουν την υποκείμενη αιτία της ναυτίας. Για παράδειγμα, εάν η κατανάλωση πικάντικων φαγητών το βράδυ σας κάνει να νιώθετε αδιαθεσία το πρωί, προσπαθήστε να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα νωρίτερα την ημέρα. Φυσικά, εάν υποψιάζεστε ότι μια ιατρική πάθηση ή φάρμακο συνδέεται με τη ναυτία σας, φροντίστε να μιλήσετε με τον ιατρό σας για καθοδήγηση πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Γενικά, μόλις καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την αιτία, τότε το σύμπτωμα της ναυτίας θα υποχωρήσει επίσης.

Πώς να διαγνώσετε την αιτία

Εάν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί τη ναυτία σας ή έχετε ανησυχίες σχετικά με τη συχνότητα ή την ένταση της ναυτίας σας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Μπορείτε επίσης να κρατάτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων για να παρακολουθείτε πότε εμφανίζεται η ναυτία σας.

Ιατρική καθοδήγηση

Σε γενικές γραμμές, η πρωινή ναυτία είναι σύνηθες να εμφανιστεί από χρόνο με το χρόνο. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε άρρωστοι σε τακτική βάση ή έχετε σοβαρή ναυτία που επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και την ικανότητά σας να διατηρείτε σωστή διατροφή και ενυδάτωση, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε τα συμπτώματά σας - πότε ξεκίνησαν, την ένταση και τι τα κάνει καλύτερα ή χειρότερα. Εκτός από το ιστορικό που θα δώσετε, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση ή να συνταγογραφήσει εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να εξετάσουν την ταχύτητα πέψης, τα επίπεδα οξέος στομάχου, την πίεση και πολλά άλλα για να βοηθήσουν στη διάγνωση.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μαζί με πρωινή ναυτία, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

  • Επαναλαμβανόμενος έμετος ή έμετος με αίμα 
  • Μαύρα κόπρανα
  • Έντονος πόνος στην κοιλιά ή κοιλιακές κράμπες
  • Πυρετός
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Σύγχυση

Αυτοπαρακολούθηση

Ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσετε γνώση είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων όπου παρακολουθείτε τη ναυτία σας και τις λεπτομέρειες γύρω από αυτήν για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τα μοτίβα και τα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθείτε πότε εμφανίστηκε η ναυτία σας, τη σοβαρότητα, πόσο καιρό διήρκεσε και άλλους παράγοντες όπως το άγχος, το τι φάγατε και παρόμοιους παράγοντες.

Η κατανόηση των διαφόρων αιτιών της πρωινής ναυτίας είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε. Το άγχος, οι ορμονικές αλλαγές, οι διατροφικές συνήθειες, οι διαταραχές του ύπνου, η κούραση και ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα, μαζί με μια ποικιλία πιθανών καταστάσεων υγείας, μπορούν όλα να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές το πρωί.

Το να ανακαλύψετε αυτό που σας επηρεάζει είναι και ο πρώτος τρόπος για να νιώσετε καλύτερα. Οι διατροφικές αλλαγές, η διαχείριση του στρες και η υγιεινή του ύπνου μπορεί να είναι όλες αποτελεσματικές στρατηγικές για την ανακούφιση της περιστασιακής πρωινής ναυτίας.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το τι προκαλεί τη ναυτία σας ή πώς να το αντιμετωπίσετε, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε πρωινή ναυτία, η οποία είναι σοβαρή, επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μιλήστε με τον προσωπικό σας ιατρό.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Η Θεραπευτική Αξία Του Βασιλικού Πολτού

Η Θεραπευτική Αξία Του Βασιλικού Πολτού

Οι Θεραπευτικές ιδιότητες Του Βασιλικού Πολτού

Περισσότερα
Γιατί δεν έχετε φίλους;

Γιατί δεν έχετε φίλους;

Μερικές πιθανές αιτίες και συμβουλές

Περισσότερα
Πώς να διαχειριστείτε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Πώς να διαχειριστείτε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της πραγματικής ζωής

Περισσότερα