Καλοκαιρινές ωτίτιδες: Μερικές συμβουλές πρόληψης

Καλοκαιρινές ωτίτιδες: Μερικές συμβουλές πρόληψης

Καλοκαιρινές ωτίτιδες: Μερικές συμβουλές πρόληψης

Την καλοκαιρινή περίοδο, οι πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων του αυτιού αυξάνονται. Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τις ωτίτιδες και τι μπορούμε να κάνουμε;

Το καλοκαίρι, λόγω της πολύ συχνής έκθεσής μας στο νερό, «εγκλωβίζεται» υγρασία στα αυτιά, η οποία αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών και, τελικά, εμφάνισης φλεγμονής.

Αντιμετώπιση της καλοκαιρινής ωτίτιδας

Αν ο πόνος που προκαλεί η ωτίτιδα είναι έντονος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα για να ανακουφιστούμε. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα συμπτώματα των λοιμώξεων του αυτιού συνήθως βελτιώνονται μέσα στις πρώτες δύο ημέρες, ενώ οι περισσότερες υποχωρούν από μόνες τους σε διάστημα μίας-δύο εβδομάδων. Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι καλό να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία (π.χ. αντιβίωση), ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της μόλυνσης.

Μερικές συμβουλές πρόληψης

Είναι γνωστό ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Στην περίπτωση της ωτίτιδας, όμως, η πρόληψη σώζει τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις καλοκαιρινές ωτίτιδες, λοιπόν;

1. Σκουπίζουμε τα αυτιά μας μετά το κολύμπι: Το καλό στέγνωμα των αυτιών κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφεύγουμε την εξωτερική ή τη μέση ωτίτιδα, αλλά και άλλους τύπους μόλυνσής τους. Μπορούμε, επίσης, να τα προστατεύουμε με ωτοασπίδες σιλικόνης όσο κολυμπάμε ή απολαμβάνουμε τα θαλάσσια σπορ.
2. Αποφεύγουμε τις βουτιές από ύψος: Δεν κάνουμε καταδύσεις στην πισίνα ή στη θάλασσα από ψηλά, για να μην γεμίσουν ξαφνικά τα αυτιά μας με μεγάλη ποσότητα νερού. Εξάλλου, όσο πιο βαθιά βουτάμε, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση στην οποία εκτίθενται τα αυτιά μας.
3. Δεν κολυμπάμε σε μολυσμένα νερά: Ωτίτιδες μπορεί επίσης να προκληθούν από το κολύμπι σε βρόμικα νερά, καθώς σε τέτοια νερά ΄΄συχνάζoυν΄΄ βακτήρια.
4. Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση κλιματιστικού: Τα κλιματιστικά ξηραίνουν τον αέρα, γεγονός που επηρεάζει την αναπνευστική οδό και, επομένως, και τα αυτιά μας. Συνιστάται να αφήνουμε μερικά δοχεία με νερό στο σπίτι, για να διατηρούνται τα επίπεδα υγρασίας. Ή να περιορίζουμε τη λειτουργία του κλιματισμού όταν αυτό είναι εφικτό.
5. Φροντίζουμε για την επαρκή μας ενυδάτωση: Εξαιτίας της αφυδάτωσης, μειώνεται ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί, πέφτει η αρτηριακή πίεση και, τελικά, μπορεί να εμφανιστούν ναυτία και εμβοές στα αυτιά.
6. Αποφεύγουμε τους τραυματισμούς των αυτιών εξαιτίας της ατμοσφαιρικής πίεσης: Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο στο αυτί. Για να καταπολεμήσουν αυτά τα συμπτώματα είναι καλό να πίνουν συχνά νερό ή να μασούν τσίχλα κατά τη διάρκεια της πτήσης.
7. Προστατεύουμε τα αυτιά μας από τους δυνατούς ήχους: Το καλοκαίρι συνήθως διοργανώνονται πολλές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.. Αν θέλουμε να παρακολουθούμε αυτές τις εκδηλώσεις χωρίς επιπτώσεις στην υγεία των αυτιών μας, επιλέγουμε να καθίσουμε σε θέση όπου ο ήχος δεν είναι εκκωφαντικός, δηλαδή μακριά από τα ηχεία.

Διαβάστε επίσης...

Λαχανικά και φρούτα: Πότε πρέπει να καταναλώνονται;

Λαχανικά και φρούτα: Πότε πρέπει να καταναλώνονται;

Κάθε λαχανικό και φρούτο θα πρέπει να καταναλώνεται στην εποχή του και αν είναι δυνατόν ωμό..

Περισσότερα
Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Περισσότερα
Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD): Αιτίες, διάγνωση, αντιμετώπιση