Κίνδυνος καρκίνος από πολυβιταμίνες, προειδοποιεί ογκολόγος

Κίνδυνος καρκίνος από πολυβιταμίνες, προειδοποιεί ογκολόγος

Κίνδυνος καρκίνος από πολυβιταμίνες, προειδοποιεί ογκολόγος

Ένας ογκολόγος ισχυρίστηκε ότι η λήψη πολυβιταμινών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου έως και 30%, παρά τις προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι δεν ενέχουν κίνδυνο. Ο Δρ Mohammad Muneeb Khan, ο οποίος ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση Killing Cancer Kindly, έχει προειδοποιήσει ότι τα πολυβιταμινούχα προϊόντα θα πρέπει να λαμβάνουν προειδοποιήσεις τύπου καπνού λόγω των «κινδύνων» ορισμένων συμπληρωμάτων.

Τι τόνισε ο γιατρός

"Τα συνθετικά χάπια περιέχουν υπερβολικά υψηλούς και εντελώς περιττούς όγκους μικροθρεπτικών συστατικών που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που απαιτεί ο μέσος ανθρώπινος οργανισμός. Αυτές οι μικροσκοπικές οργανικές ενώσεις είναι τόσο πολλές που τα όργανά μας δυσκολεύονται να τις χρησιμοποιήσουν και στην πραγματικότητα αφήνονται να επιπλέουν γύρω από το σώμα. Το πρόβλημα με αυτές τις υπερβολικές πολυβιταμίνες είναι ότι είναι «εύκολα διαθέσιμες για να θρέψουν τα εκατοντάδες καρκινικά κύτταρα που παράγονται στο σώμα μας καθημερινά». Κανονικά, το σώμα μας έχει την ικανότητα να καταστρέφει αποτελεσματικά αυτά τα καρκινικά κύτταρα, αλλά αυτό γίνεται πρόκληση όταν τρέφονται καλά και μπορούν να αυξηθούν γρήγορα σε αριθμό."

Πολυάριθμες μελέτες δεν έχουν βρει καμία σχέση μεταξύ της λήψης πολυβιταμινών και του κινδύνου καρκίνου. 

Φανταστείτε εκατοντάδες αδηφάγους μικρούς Pac-Men να τρέχουν και να καταβροχθίζουν τα πάντα και στη συνέχεια να πολλαπλασιάζονται εκθετικά σε αριθμό με την πάροδο του χρόνου μέχρι να καταφέρουν να ξεπεράσουν πλήρως τις αντικαρκινικές άμυνες του σώματός μας, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Δρ Khan λέει ότι η λύση είναι να «αναταξινομηθούν» οι πολυβιταμίνες ως φάρμακο και να ενημερωθούν οι άνθρωποι για τις παρενέργειές τους. Μια προειδοποίηση για την υγεία και μια συνταγή θα λειτουργούσαν καλύτερα παράλληλα με τη γενική συμβουλή ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες, δεν χρειάζονται πρόσθετες βιταμίνες στη διατροφή τους.

Ο Δρ Khan λέει ότι η φιλανθρωπική του οργάνωση έχει σημειώσει μια «αυξανόμενη ομάδα συναρπαστικών ερευνών» που υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης συνθετικών βιταμινών και των αυξημένων ποσοστών καρκίνου του πνεύμονα, του εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Σε μια εμβληματική μελέτη, τη δοκιμή CARET, ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα από τη λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6, Β9 και Β12 εκτιμήθηκε ότι ήταν σχεδόν 30%. Μελέτες που εξετάζουν την καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α και του συμπλέγματος βιταμινών Β (συμπεριλαμβανομένων βιταμινών όπως Β1, Β6 και Β12) έχουν, επίσης, δείξει συσχέτιση στον αυξημένο κίνδυνο για διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο.

Περίπου οι μισοί Βρετανοί λαμβάνουν πολυβιταμίνες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί (47%) των Βρετανών λαμβάνουν πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο.

Ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση του Dr Khan σχεδιάζει να κάνει περισσότερη έρευνα για το θέμα το επόμενο έτος, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της λήψης πολυβιταμινών και των καρκίνων όπως του παχέος εντέρου, του στομάχου ή του πνεύμονα. Η ίδια μελέτη, από το 2019, διαπίστωσε ότι οι πολυβιταμίνες συνδέονται στην πραγματικότητα με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος non-Hodgkin.

Μια περαιτέρω μελέτη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση της χρήσης πολυβιταμινών με πρόωρο θάνατο, θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο ή θάνατο από καρκίνο. Μια ξεχωριστή μελέτη με 37.920 γυναίκες δεν ανέφερε καμία συσχέτιση της χρήσης πολυβιταμινών με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Πολλές από τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε, γι' αυτό και η Cancer Research UK λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

πηγή:https://killingcancerkindly.com/the-truth-about-vitamins-and-cancer-is-a...


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΦΩΤΙΣΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Νέα Μελέτη: Γιατί Να Βάζετε Στο Παιδί Σας Μουσική;
Ένας μηχανικός της Silicon Valley έφτιαξε το δικό του τέλειο, vegan σαλάμι

Ένας μηχανικός της Silicon Valley έφτιαξε το δικό του τέλειο, vegan σαλάμι

Ο Alexander Volkov, άφησε την καριέρα του ως μηχανικός λογισμικού για να αναπτύξει την Green Wolf Foods.

Περισσότερα