Νέα έρευνα συνδέει την πρόσληψη πολυφαινολών με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας.
Οι πολυφαινόλες είναι ένας τύπος χημικής ουσίας που απαντάται φυσικά σε φυτικά τρόφιμα που είναι αντιοξειδωτικά.
Επειδή οι πολυφαινόλες έχουν πικρή γεύση, αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς πικρής γεύσης στη γλώσσα, γνωστούς ως υποδοχείς γεύσης τύπου 2 (TR2). Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι υποδοχείς γεύσης TR2 δεν βρίσκονται μόνο στη γλώσσα, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούν το γαστρεντερικό σύστημα.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Shibaura στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι η ενεργοποίηση του T2R στο γαστρεντερικό σωλήνα που προκαλείται από την πολυφαινόλη προκαλεί την έκκριση ορμονών που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.
Οι πολυφαινόλες είναι ένας τύπος χημικής ουσίας που απαντάται φυσικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 τύποι πολυφαινολών, τα οποία είναι όλα αντιοξειδωτικά που έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τη γήρανση και τη βλάβη από εξωτερικούς παράγοντες όπως τραυματισμούς, ρύπανση του περιβάλλοντος, κάπνισμα και κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
Επειδή οι πολυφαινόλες γενικά θεωρείται ότι έχουν πικρή γεύση στην αξιόπιστη πηγή, αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς πικρής γεύσης στη γλώσσα, γνωστοί ως υποδοχείς γεύσης τύπου 2 (TR2).
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι υποδοχείς γεύσης TR2 δεν βρίσκονται μόνο στη γλώσσα, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλα όργανα και ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούν το γαστρεντερικό σύστημα.
Πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι οι υποδοχείς πικρής γεύσης εκφράζονται ευρέως στην πεπτική οδό και εμπλέκονται στην έκκριση της ενδοκρινικής, μιας πεπτικής ορμόνης και στην καταστολή της όρεξης.
Για να διευκρινιστεί πώς λειτουργεί αυτό μια νέα μελέτη επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ της πικρίας των πολυφαινολών και της ανοχής στη γλυκόζη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση του T2R στον γαστρεντερικό σωλήνα που προκαλείται από την πολυφαινόλη προκαλεί την έκκριση ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του πεπτιδίου-1 (GLP-1) που μοιάζει με γλυκαγόνη.
Μαζί, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γαστρεντερικές ορμόνες που προκαλούνται από τις πολυφαινόλες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου τόσο για παχυσαρκία όσο και για διαβήτη τύπου 2.
Κίνδυνος από πολυφαινόλες και διαβήτη
Μέσω της μελέτης οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ των πολυφαινολών, του T2R στο γαστρεντερικό σωλήνα και των πιθανών οφελών για την υγεία.
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, καθώς και άλλες παθήσεις υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση, νόσο του Alzheimer και ορισμένοι καρκίνοι, όπως π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου.
Παρά την κακή απορρόφησή τους, υπάρχουν αναφορές ότι οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την ανοχή στη γλυκόζη.
Μέσω της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ενεργοποίηση του T2R στον γαστρεντερικό σωλήνα που προκαλείται από την πολυφαινόλη προκαλεί την έκκριση γαστρεντερικών ορμονών συμπεριλαμβανομένης της χολοκυστοκινίνης (CCK) και ινκρετινών όπως το GLP-1.
Τόσο το CCK όσο και το GLP-1 είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση της όρεξης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Δυνατότητα αντικατάστασης των τρεχόντων φαρμάκων GLP-1
Είναι σημαντικό για τους ερευνητές να συνεχίσουν να βρίσκουν νέους τρόπους ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της όρεξης για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία, επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία του διαβήτη πολλές φορές έχουν παρενέργειες και δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά από τον γενικό πληθυσμό.
Ο διαβήτης τύπου 2 οδηγεί σε μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλά οι αγωνιστές των υποδοχέων για τη γαστρεντερική ορμόνη GLP-1, που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στην κλινική πράξη, το βελτιώνουν σημαντικά.
Κακοποιούνται επίσης λόγω της επίδρασής τους στην πρόληψη της παχυσαρκίας καταστέλλοντας την όρεξη. Αυτά τα φάρμακα έχουν πάντα παρενέργειες και, ως εκ τούτου, είναι μια επικίνδυνη επιλογή για χρήση από τον γενικό πληθυσμό για την πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 απορροφώνται και δρουν στους υποδοχείς GLP-1 στα όργανα-στόχους και προκαλούν ακούσιες γαστρεντερικές διαταραχές και δυσμενείς επιπτώσεις στη γλυκόζη του αίματος.
Ομοίως, ένα βασικό χαρακτηριστικό των πολυφαινολών που διεγείρουν την έκκριση GLP-1 είναι ότι ουσιαστικά απουσιάζουν στο αίμα και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν λίγες παρενέργειες. Πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερη η πρόσληψη πολυφαινολών, που είναι πιο ασφαλείς και παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα. Δεδομένων των παραπάνω, υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης των τρεχόντων φαρμάκων που στοχεύουν στο GLP-1.
Μετά την ανασκόπηση μελέτης, ο Mir Ali, MD, πιστοποιημένος βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA, είπε στο MNT ότι βρήκε την έρευνα πολύ ενδιαφέρουσα.
«Υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες να βοηθήσουμε στη ρύθμιση του σώματός μας από τα τρόφιμα από ό,τι φανταζόμαστε, επομένως αυτή η μελέτη δείχνει ότι αν προσθέσουμε ορισμένα τρόφιμα και πράγματα στη διατροφή μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας», εξήγησε ο Ali.
«Τόσο ο διαβήτης όσο και η παχυσαρκία είναι σε άνοδο, οπότε οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε τρόπους να το καταπολεμήσουμε αυτό θα είναι χρήσιμο. Υπάρχουν [υπάρχουν] φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις και πράγματα έξω τώρα, αλλά οτιδήποτε μπορούμε για να βελτιώσουμε αυτό θα είναι ευεργετικό», είπε.
«Θα ήθελα να κάνω κάποιο είδος ποσοτικοποίησης, όπως πόσα από αυτά τα είδη τροφών πρέπει να καταναλωθούν για να κάνουν μια αξιοσημείωτη διαφορά στον διαβήτη και τη ρύθμιση του βάρους, και είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοιου είδους χημικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση σε συμπυκνωμένη μορφή, ώστε να μπορεί να είναι ένα συμπλήρωμα που μπορούν να πληρώσουν οι άνθρωποι για να τους βοηθήσουν», πρόσθεσε.
Πώς μπορώ να αυξήσω την πρόσληψη πολυφαινόλης μου;
Το MNT μίλησε επίσης με τη Monique Richard, MS, RDN, LDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγο διατροφολόγο και ιδιοκτήτρια του Nutrition-In-Sight, σχετικά με αυτή τη μελέτη.
Τα άτομα που έχουν υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, ποικιλία φρούτων και λαχανικών πλούσια σε χρώμα και είδη και μαγειρεύουν περισσότερο τείνουν να έχουν καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, διαχείριση βάρους, κορεσμό με τα γεύματα και κανονική κίνηση του εντέρου.
Για τους αναγνώστες που θέλουν να επεκτείνουν την πρόσληψη πολυφαινολών στη διατροφή τους, η προσθήκη αυτών των φυτών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένων των μερίδων από:
- όλα τα λαχανικά
- μήλα
- φασόλια
- μαύρο τσάι
- βατόμουρα
- κεράσια
- κακάο σε σκόνη και/ή μαύρη σοκολάτα
- βότανα Αξιόπιστη πηγή
- ξηρούς καρπούς και σπόρους
Οι μελέτες ποικίλλουν ως προς τα επίπεδα των πολυφαινολών που χρησιμοποιούνται, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δει τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση 650 mg πολυφαινολών την ημέρα. Ένα μισό φλιτζάνι βατόμουρα μπορεί να περιέχει 535 mg. Επίσης, ο στόχος για τουλάχιστον 35-40 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από αυτές τις τροφές θα είναι ευεργετικό, καθώς τα περισσότερα είναι φυσικά πλούσια σε πολυφαινόλες επίσης.
Προσπαθήστε να λαμβάνετε τρεις έως τέσσερις διαφορετικές μερίδες φυτών την ημέρα —φρούτα, λαχανικά, όσπρια, όσπρια, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως— για να φτάσετε κοντά στις 30 σε μια εβδομάδα, όσο το δυνατόν διαφορετικές από φρέσκες, κατεψυγμένες ή κονσέρβες.
Βοηθήστε το σώμα σας να βοηθήσει τον εαυτό του αυξάνοντας φυσικά τις ορμόνες όπως το GLP-1 και τη συστημική λειτουργία με όλη την καλοσύνη που παράγει η μητέρα φύση στις δικές της σοδειές. Ας δώσουμε προτεραιότητα στο να παίρνουμε προϊόντα στο «αγρόκτημα» με φαγητό πρώτα έναντι χαπιών και φαρμάκων στο φαρμακείο.
Πηγές
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/bitter-polyphenols-plant-based...
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6812410/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7460589/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534204/
- https://www.eurekalert.org/news-releases/1055356
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6812410/
Διαβάστε επίσης...
ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΦΛΟΥΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ, ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΦΕΛΗ
Οι παλαιωμένες αποξηραμένες φλούδες μανταρινιού είναι τόσο πολύτιμες όσο τα ψήγματα χρυσού.
ΠερισσότεραΝέο τζελ θα μπορούσε να κάνει το αλκοόλ λιγότερο επιβλαβές
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα τζελ με βάση την πρωτεΐνη που διασπά το αλκοόλ στο γαστρεντερικό σωλήνα
Περισσότερα16 τρόποι για να γίνεις καλύτερος ακροατής
Νέα έρευνα για την επικοινωνία δείχνει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την καλή ακρόαση.
Περισσότερα