Ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο οξυγόνου ανά ηλικία;

Ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο οξυγόνου ανά ηλικία;

Ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο οξυγόνου ανά ηλικία;

Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και ο καρδιακός ρυθμός σχετίζονται άμεσα με την ευημερία κάθε ατόμου. Αυτές οι παράμετροι μπορούν να επηρεαστούν ανάλογα με την ηλικία ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Χάρη στις συσκευές παλμικού οξύμετρου και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε αυτές τις παραμέτρους εξ αποστάσεως, με ακρίβεια, καθιστώντας τις ιδανικές για τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους.

Οξυγόνο στο σώμα μας

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από κύτταρα (από το κεφάλι μέχρι τα νύχια). Αυτά τα κύτταρα χρειάζονται οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια.

Για να μεταφέρουμε οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας, παίρνουμε το οξυγόνο από τον αέρα, εισέρχεται στους πνεύμονές μας και στη συνέχεια μεταφέρεται (διαχέεται) στα αιμοφόρα αγγεία μας (όπου το αίμα ρέει χάρη στην άντληση της καρδιάς). Μόλις εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία, το οξυγόνο εισέρχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και παραλαμβάνεται από ένα πολύ σημαντικό μόριο που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, το οποίο θα μεταφέρει το οξυγόνο και θα το παραδώσει σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας, ώστε να μπορούν να παράγουν την ενέργειά τους για να επιβιώσουν.

Εξαιτίας αυτού, η οξυγόνωση στο σώμα μας επηρεάζεται από δύο σημαντικές παραμέτρους:

  • Επίπεδο κορεσμού οξυγόνου (πόσο οξυγόνο υπάρχει στο αίμα μας, που μεταφέρεται από το μόριο της αιμοσφαιρίνης).
  • Καρδιακός ρυθμός (Ο αριθμός των φορών που χτυπά η καρδιά ανά λεπτό).

Είναι δυνατό να μετρήσετε αυτές τις δύο παραμέτρους χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται παλμικό οξύμετρο.

Τι είναι το παλμικό οξύμετρο και πώς λειτουργεί;

Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή φορητή συσκευή που μπορεί να μετρήσει πόσο οξυγόνο έχουμε στο αίμα μας (επίπεδο κορεσμού οξυγόνου) και πόσες φορές χτυπά η καρδιά ανά λεπτό (καρδιακός ρυθμός).

Μετρώντας το οξυγόνο στο αίμα μας

Οξύμετρο

Το παλμικό οξύμετρο ανιχνεύει εάν το μόριο της αιμοσφαιρίνης μεταφέρει οξυγόνο (οξυγονωμένο) ή όχι (αποοξυγονωμένο) χρησιμοποιώντας δύο τύπους φωτός. Το πρώτο φως (μήκος κύματος 940 nm, υπέρυθρο φως) θα ανιχνεύσει την οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη και το δεύτερο φως (μήκος κύματος 660 nm) θα ανιχνεύσει την αποοξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη.

Πώς το κάνει αυτό; Αυτή η συσκευή περιλαμβάνει δύο βασικά εξαρτήματα: μικροσκοπικές διόδους εκπομπής φωτός (LED) που εκπέμπουν τους δύο τύπους φωτός και έναν μικρό αισθητήρα που μπορεί να ανιχνεύσει το φως που προέρχεται από τα LED. Και τα δύο εξαρτήματα βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές της συσκευής.

Μόλις η συσκευή στριμώξει το δάχτυλο, το φως ενεργοποιείται από την πλευρά LED, περνά μέσα από το δάχτυλο και φτάνει στην άλλη πλευρά όπου βρίσκεται ο μικροσκοπικός αισθητήρας. Τα επίπεδα οξυγόνου θα υπολογιστούν με βάση το πόσο φως μπορεί να φτάσει στον αισθητήρα και πόσο απορροφάται από το μόριο αιμοσφαιρίνης που ταξιδεύει στα αιμοφόρα αγγεία των δακτύλων μας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα παλμικό οξύμετρο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Τα παλμικό οξύμετρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε οποιοσδήποτε, από νέους έως ηλικιωμένους, να μπορεί να τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Τα περισσότερα έχουν μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή που διευκολύνει την εμπειρία χρήστη. Ανεξάρτητα από τη μάρκα ή το κόστος της συσκευής, όλα λειτουργούν με την ίδια καθολική αρχή:

  • Ενεργοποιήστε τη συσκευή παλμικού οξύμετρου.
  • Ζεστάνετε λίγο τα χέρια σας (ελέγξτε τις συχνές ερωτήσεις για να μάθετε γιατί).
  • Κόψτε τη συσκευή στο δάχτυλό σας (κατά προτίμηση στο δείκτη ή στο μεσαίο δάχτυλο).
  • Ακουμπήστε το χέρι σας σε μια άνετη επίπεδη επιφάνεια για περίπου ένα λεπτό (το παλμικό οξύμετρο θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου).
  • Τέλος, το παλμικό οξύμετρο θα σας δώσει τα αποτελέσματα στη μικρή οθόνη (επίπεδο κορεσμού οξυγόνου και παλμοί ανά λεπτό "BPM").

Κανονικός κορεσμός οξυγόνου και επίπεδα καρδιακών παλμών ανά ηλικία

Ο καρδιακός ρυθμός λέει πόσες φορές η καρδιά χτυπά ανά λεπτό (BPM), ενώ ο κορεσμός οξυγόνου λέει το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα. Αυτές οι δύο τιμές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση την ηλικία.

Τα κανονικά μέσα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου είναι από 95-100% για υγιή άτομα (από παιδιά έως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας). Για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τα φυσιολογικά τους επίπεδα μπορεί να είναι χαμηλότερα. Ένας ειδικό; υγείας μπορεί να συμβουλεύσει σχετικά με το εξατομικευμένο εύρος κορεσμού οξυγόνου που θεωρείται φυσιολογικό για ένα άτομο.

Η υποξία είναι χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στους ιστούς. Η υποξαιμία είναι χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Συνιστάται τα άτομα να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους, αλλά γενικά, εάν η ένδειξη είναι μικρότερη από 92%, ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Ο στόχος της καρδιακής συχνότητας κάποιου που κάνει δραστηριότητα μέτριας έντασης (50–85%) μπορεί να απεικονιστεί στο παρακάτω διάγραμμα:

Ηλικία Στόχος καρδιακής ζώνης (50–85%)
20       100–170 bpm
30        95–162 bpm
40        90–153 bpm
50        85–145 bpm
60        80–136 bpm
70        78–128 bpm
80        75–128 bpm

Εναλλακτικές λύσεις σε συμβατικές συσκευές παλμικού οξύμετρου 

Οι περισσότεροι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση κορεσμού οξυγόνου (SPO2). Ωστόσο, τα άτομα με αναπνευστικές ή καρδιακές παθήσεις περισσότερο από κινητικά προβλήματα θα χρειάζονταν παρακολούθηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου 24/7 σε πραγματικό χρόνο είναι ευεργετική.

Ωστόσο, τα συμβατικά παλμικά οξύμετρα στο ακροδάχτυλο μπορούν να παρέχουν μόνο μία μέτρηση τη φορά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, όπως παλμικά οξύμετρα καρπού και εύκαμπτα οξύμετρα κλιπ δακτύλου.

Από τη μία πλευρά, τα παλμικά οξύμετρα καρπού έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι συμπαγή και φορητά. Αυτές οι συσκευές μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα οξυγόνου, τον ρυθμό παλμών, ακόμη και την κίνηση του χρήστη και να τα στέλνουν ασύρματα σε ένα smartphone.

Η εφαρμογή smartphone επιτρέπει την οπτικοποίηση, την αποθήκευση και την παρακολούθηση των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο. Τα παλμικά οξύμετρα καρπού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχουν ενσωματωμένο συναγερμό που ενεργοποιείται εάν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα πέσουν κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο.

Αντίθετα, τα εύκαμπτα παλμικά οξύμετρα με κλιπ δακτύλου είναι κατασκευασμένα για χρήση στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους. Είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο μικρο-αφρό υλικό, το οποίο δεν είναι μόνο ένα ελαφρύ υλικό αλλά και δίνει τη μέγιστη άνεση στον χρήστη.

Επιπλέον, μπορούν να παρέχουν εκτεταμένες μετρήσεις στάθμης οξυγόνου, το οποίο είναι ιδανικό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης μιας χρήσης και χωρίς λάτεξ, αποφεύγοντας κάθε αλλεργία που σχετίζεται με τη χρήση τους.

Ωστόσο, οι κινήσεις των χρηστών είναι περιορισμένες, καθώς αυτή η συσκευή συνοδεύεται από ένα καλώδιο που πρέπει να συνδεθεί σε μια φορητή συσκευή για να καταγράφει τα σήματα οξυγόνου όλη την ημέρα.

Σημείωση: Οποιαδήποτε συσκευή τοποθετείται στο δέρμα πρέπει να καθαρίζεται πριν και μετά από κάθε χρήση. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να ελέγχεται κάθε δύο ώρες για την ακεραιότητα του δέρματος.

Μελλοντική τεχνολογία συσκευών παλμικού οξύμετρου για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Πρόσφατη έρευνα έχει διεξαχθεί, αναπτύσσοντας (για παράδειγμα, École des Mines de Saint-Étienne, Γαλλία) τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσοντας εμφυτεύσιμα εύκαμπτα παλμικά οξύμετρα που μπορούν να λειτουργούν και να παρέχουν ασύρματη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να επιτρέψει την ενσωμάτωση ενός συστήματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης σε ένα εμφυτεύσιμο παλμικό οξύμετρο στο εγγύς μέλλον, φροντίζοντας το άτομο όλη την ώρα, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και παρέχοντας γρήγορη υποστήριξη εάν είναι απαραίτητο.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΟΡΓΑΣΜΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ASMR, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ;

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΟΡΓΑΣΜΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ASMR, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ;

Όσοι το βιώνουν συχνά το χαρακτηρίζουν ως αίσθημα μυρμηκίασης στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού

Περισσότερα
Συμπλήρωμα Λεπτίνης: Είναι αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Συμπλήρωμα Λεπτίνης: Είναι αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Ο λευκός λιπώδης ιστός παράγει λεπτίνη, σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξης, του μεταβολισμού

Περισσότερα
10 μαθήματα συμπεριφοράς από τον Nir Eyal

10 μαθήματα συμπεριφοράς από τον Nir Eyal

Λίγα χρήσιμα μαθήματα για την καθημερινή ευημερία!

Περισσότερα