ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Οι μασώμενες πολυβιταμίνες έρχονται σε πολλά σχήματα, γεύσεις και μεγέθη. Οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία ενώ κάνουν την εμπειρία του συμπληρώματος καλύτερη για παιδιά και ενήλικες. Οι βιταμίνες ζελεδάκια κυκλοφορούν στο εμπόριο για να καλύπτουν κάθε διατροφική ανάγκη.

Οφέλη για την υγεία των βιταμινών σε ζελαδάκια

Έρευνες έχουν δείξει ότι, εάν ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεστε καθημερινή πολυβιταμίνη. Αλλά αν δυσκολεύεστε να φάτε μια ποικιλία τροφών, εάν έχετε διατροφικούς περιορισμούς ή εάν έχετε πρόβλημα με την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, μια πολυβιταμίνη μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.‌

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τις βιταμίνες ζελεδάκια από τα χάπια επειδή καταπίνονται πιο εύκολα, έχουν καλύτερη γεύση και δεν έχουν ασυνήθιστη μυρωδιά. Μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να παίρνετε βιταμίνες τακτικά.

Πιθανοί κίνδυνοι 

Όσο βολικές κι αν είναι, οι βιταμίνες ζελεδάκια έχουν αρκετά μειονεκτήματα. Οφείλουν τη γεύση τους στη ζάχαρη, την ερυθριτόλη, τη μαννιτόλη, την ισομάλτη και άλλα γλυκαντικά. Ορισμένοι κατασκευαστές εμπορεύονται τις βιταμίνες τους ως χωρίς ζάχαρη, έχοντας αντικαταστήσει αυτό το γλυκαντικό με κιτρικό οξύ. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, το κιτρικό οξύ στα ούλα είναι εξίσου επιβλαβές επειδή φθείρει το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια σας.

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Όταν τρώτε πολλά από αυτά, μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, τερηδόνα και άλλες μακροχρόνιες (χρόνιες) καταστάσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η ραφιναρισμένη ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για ηπατική νόσο και ορισμένους τύπους καρκίνου. Η πρόσληψη ζάχαρης σε υψηλές ποσότητες συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη.

Οι αλκοόλες ζάχαρης, οι οποίες είναι φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης που προέρχονται από φρούτα και μούρα, βρίσκονται συνήθως στα κόμμεα βιταμινών και μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, φούσκωμα και διάρροια. Οι κολλώδεις βιταμίνες είναι συχνά γεμάτες με τεχνητές βαφές τροφίμων, πληρωτικά και άλλα πράγματα για να τους δώσουν μια ελκυστική υφή. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε μόνο τη συνιστώμενη ποσότητα ουλικών βιταμινών. Εάν πάρετε πάρα πολλά ταυτόχρονα, μπορεί να έχετε υπερβολική δόση βιταμινών. Τα συμπτώματα της τοξικότητας των βιταμινών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Κούραση
 • Απώλεια μαλλιών
 • Νευρική βλάβη

Μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα.

Ζελεδάκια βιταμίνες και παιδιά

Τα παιδιά είναι πιθανό να ελκύονται από τη γλυκιά γεύση και τη συνοχή που μοιάζει με καραμέλα των κολλωδών βιταμινών, αλλά όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, είναι καλύτερο να αποφεύγετε. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να πάρει παραδοσιακά χάπια, δοκιμάστε μασώμενες βιταμίνες προτού στραφεί σε ζελεδάκια. Υπάρχει λίγο περισσότερη συνέπεια στα μασώμενα. 

Ο FDA δεν εξετάζει τα προϊόντα βιταμινών και συμπληρωμάτων πριν φτάσουν στην αγορά. Επομένως, δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και οι ισχυρισμοί τους για τα οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι ψευδείς.‌ Η έρευνα έχει βρει ότι οι περισσότερες βιταμίνες ζελεδάκια δεν φαίνεται να έχουν τα συστατικά που ισχυρίζονται ότι περιέχουν. Υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τα παραδοσιακά συμπληρώματα διατροφής. Τα κόμμεα μπορεί επίσης να γίνουν ανομοιόμορφα, οπότε λαμβάνετε υπερβολική ή όχι αρκετή βιταμίνη.

Πρέπει να παίρνετε ζελεδάκια με βιταμίνες;

Οι κολλώδεις βιταμίνες έχουν πολλά μειονεκτήματα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συμπληρώματα.
Η δοσολογία των κολλωδών βιταμινών μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Επίσης, οι πιθανότητες είναι ότι τη στιγμή που θα φάτε την καραμέλα, η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες θα έχει υποβαθμιστεί. Η καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε παραδοσιακά χάπια και δισκία. Μιλήστε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε βιταμίνη ή συμπλήρωμα.

Είναι δελεαστικό επίσης να παίρνετε περισσότερη από τη συνιστώμενη δόση βιταμινών όταν έχουν γεύση σαν καραμέλα. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί είναι πιθανό να κάνετε υπερβολική δόση συγκεκριμένων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, E και K. Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου και ψευδαργύρου μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι και έμετο.

Συνήθη συμπτώματα υπερβολικής δόσης βιταμινών είναι η διάρροια και ο έμετος. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, πάρα πολλές από αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ηπατικής ανεπάρκειας.

Συμπέρασμα: Είναι αποτελεσματικές οι κολλώδεις βιταμίνες;

Τα άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τις κύριες ομάδες τροφίμων σπάνια χρειάζονται συμπληρώματα. Αλλά αν ο γιατρός σας πρωτοβάθμιας περίθαλψης (PCP) συνιστά συμπληρώματα και δεν μπορείτε να πάρετε παραδοσιακές βιταμίνες, οι ουλικές βιταμίνες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τη λήψη μη συμπληρωμάτων. Και η έρευνα δείχνει ότι το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των κολλωδών βιταμινών τόσο εύκολα όσο εκείνα που βρίσκονται στις παραδοσιακές βιταμίνες.

Μελέτες

 

 • Flushing Hospital Medical Center: "Can You Overdose on Vitamins?"
 • Harvard Health Publishing: "The sweet danger of sugar."
 • OakBend Medical Center: "Do You Really Need A Multivitamin?"
 • Ochsner Health: "Do Gummy Vitamins Work?"
 • Scientific Reports: "Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study."
 • U.S. Food & Drug Administration: "What You Need to Know about Dietary Supplements."
 • Yale New Haven Health: "Eat Any Sugar Alcohol Lately?"

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Πεπερονάτα: Μια Ξεχωριστική Συνταγή Κατευθείαν Από Τη Σικελία!

Πεπερονάτα: Μια Ξεχωριστική Συνταγή Κατευθείαν Από Τη Σικελία!

Πεπερονάτα: Μια Ξεχωριστική Συνταγή Κατευθείαν Από Τη Σικελία!, vegan συνταγές

Περισσότερα
Take Away: Μην Μαγειρέψετε Αλλά Φάτε Υγιεινά!
Έπεσε Στη Μπλούζα Σας Κόκκινο Κρασί;Ιδού Η Λύση!

Έπεσε Στη Μπλούζα Σας Κόκκινο Κρασί;Ιδού Η Λύση!

Έπεσε Στη Μπλούζα Σας Κόκκινο Κρασί; Τι να κάνετε

Περισσότερα