Διάρροια : Μάθετε τα πάντα

Διάρροια : Μάθετε τα πάντα

Διάρροια : Μάθετε τα πάντα

ΓΕΝΙΚΑ

Διάρροια είναι η διαταραχή των κενώσεων που συνίσταται σε αύξηση του αριθμού, του όγκου ή της ρευστότητάς τους. Στις οξείες διάρροιες συνήθως διαταράσσονται και οι τρείς προαναφερθείσες παράμετροι. Οπωσδήποτε όμως κυριότερη παράμετρος είναι η αύξηση του όγκου των αποβαλλόμενων κοπράνων, όταν ξεπερνά τα 250 κ. εκ. ημερησίως. Η διάρροια διακρίνεται σε οξεία και χρόνια, ανάλογα με τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της.

 

Οξεία διάρροια

Η οξεία διάρροια, η οποία διαρκεί λιγότερο από 2 εβδομάδες, είναι συνυφασμένη με τον όρο «οξεία γαστρεντερίτιδα». Υπολογίζεται ότι προσβάλλονται περίπου 200 εκατ. Άτομα ημερησίως, ενώ τα περισσότερα από τα κρούσματα αφορούν στους κατοίκους του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

- Παρουσία αίματος, βλέννας και πύου στις κενώσεις

- Υψηλός πυρετός, συνήθως άνω των 38,5 βαθμών Κελσίου

- Έντονο κι επίμονο στην κοιλιακή ή/και στην πρωκτική χώρα

- Διάρκεια συμπτωμάτων που ξεπερνά τις 3 ημέρες

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…

- Όταν πρόκειται για άτομο που πάσχει από ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος

- Όταν παρουσιάσετε αιφνίδια έναρξη, με υδαρείς κενώσεις (4 έως 6 ημερησίως), με κολικοειδή κοιλιακά άλγη, ναυτία ή εμετό και τεινεσμό. Ακόμη αν εκδηλωθεί ταυτόχρονα υψηλός πυρετός.

 

ΑΙΤΙΑ

Οφείλεται συνήθως σε λοιμώδη αίτια όπως μικρόβια (κολοβακτηρίδια, κλωστρίδια, σαλμονέλες, σιγκέλες, σταφυλόκοκκος κ.ά.), παράσιτα (αμοιβάδες, λάμβλια κ.ά.) ή ιούς (rota, norwalk, adeno κ.ά.).

 

Τρόποι μόλυνσης

Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων, ιών και παρασίτων είναι:

- Μέσω της εντεροστοματικής οδού, δηλαδή από ακάθαρτα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες κλπ

- Από άτομο σε άτομο

- Από κατοικίδια ζώα

- από μολυσμένες τροφές ή νερό

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

- Γενική αίματος

- Μικροσκοπική κοπράνων

- Παρασιτολογική κοπράνων

- Καλλιέργεια κοπράνων

- Τέλος, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι πιθανό ο γιατρός σας να ζητήσει ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συμβατική ιατρική, σε συνδυασμό με την εναλλακτική ιατρική, μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στα προβλήματα της διάρροιας.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα χορηγήσει ο γιατρός αποσκοπεί: 1. ΣΑτην αποκατάσταση του διαταραχθέντος ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών, 2. Στη συμπτωματική ανακούφιση και 3. Στην καταπολέμηση του αιτίου.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει ο ασθενή είναι να πίνει αρκετά υγρά (περίπου 2 λίτρα το 24ωρο) και να τρώει πιο αλατισμένες τις τροφές του. Στα παιδιά πρέπει να σταματάμε τη χορήγηση γάλακτος  και να το αντικαθιστούμε με άλλα υγρά που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη (πχ αναψυκτικά του εμπορίου – η coca cola είναι ένα καλό υποκατάστατο). Τέλος ο ασθενής θα πρέπει να μετρά συχνά τη θερμοκρασία του.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλλει ικανοποιητικά στις περιπτώσεις οξείας διάρροιας από λοιμώδη αίτια, καθώς και στις περιπτώσεις λειτουργικής χρόνιας διάρροιας, όπου παρά τον κλινικό κι εργαστηριακό έλεγχο δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία υποκείμενης νόσου.

Κατά την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η διάρροια ως σύμπτωμα διακρίνεται σε δύο τύπους: Τον τύπο της περίσσειας (πληθώρας) με αιφνίδια έναρξη, οξύ κολικοειδή πόνο, αίσθημα κοιλιακής πλήρωσης και μετεωρισμό και τον τύπο της ανεπάρκειας (κενού) με μακροχρόνια διαδρομή, απώλεια βάρους, καταβολή, ανορεξία, βύθιο περιομφαλικό άλγος και συναισθηματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος και φόβο. Η οξεία διάρροια θεωρείται ότι οφείλεται στην επίδραση εξωγενών βλαπτικών παραγόντων 9κρύο, υγρασία, ζέστη), ενώ η χρόνια διάρροια οφείλεται σε ανεπάρκεια της ενέργειας Τσι του σπλήνα, του νεφρού ή του ήπατος, ή σε επίδραση ενδογενών βλαπτικών παραγόντων (φόβος, άγχος).

Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσο. Στην οξεία διάρροια είναι δυνατό ν’ απαιτηθούν 2 ή 3 συνεδρίες ημερησίως, που μειώνονται σε μία την ημέρα καθώς ο ασθενής αναρρώνει, για να καταλήξει τελικά σε μία συνεδρία κάθε δεύτερη ημέρα (συνολικά απαιτούνται  έξι περίπου συνεδρίες). Στη χρόνια διάρροια οι θεραπείες επαναλαμβάνονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα και απαιτούνται συνολικά περίπου 12-15 συνεδρίες.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Έτσι χαρακτηρίζεται η διάρροια που επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών. Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά από τα νοσήματα που προκαλούν χρόνια διάρροια, ξεκινούν τη συμπτωματολογία τους με οξεία διάρροια.

 

ΑΙΤΙΑ

- Ατελής απορρόφηση υδατανθράκων (ανεπάρκεια λακτάσης, ατελώς αναρροφούμενοι υδατάνθρακες, φρουκτόζη ή σορβιτόλη)

- Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος (αμοιβάδωση, λαμβλίαση, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, λοιμώξεις σε ασθενείς με AIDS)

- Κατάχρηση καθαρτικών φαρμάκων

- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

- Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn)

- Φάρμακα (αντιβιοτικά, διουρητικά, αντιδιαβητικά, υπερτασικά)

- Στεατόρροια (νοσήματα λεπτού εντέρου και παγκρέατος)

- Εγχειρήσεις (γαστρεκτομή, βαγοτομή, εντερεκτομή, χολοκυστεκτομή)

- Ενδοκρινικά νοσήματα (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.)

- Νευροενδοκρινείς όγκοι (γαστρίνωμα, βίπωμα, καρκινοειδές, μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς)

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οπωσδήποτε ο πάσχων θα πρέπει να προσφύγει στον ειδικό γιατρό (γαστρεντερολόγο), ο οποίος θα προβεί σ’ ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο για την ανεύρεση του αιτίου. 

Διαβάστε επίσης...

Έχω Δυσλεξία, Μπορώ Να Μάθω Αγγλικά;

Έχω Δυσλεξία, Μπορώ Να Μάθω Αγγλικά;

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με δυσλεξία να μάθει αγγλικά

Περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Το να φωνάζεις στο παιδί σου μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με τη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, δείχνει νέα έρευνα

Περισσότερα
Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι πέφτουν στη λατρεία της ευεξίας;

Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι πέφτουν στη λατρεία της ευεξίας;

Η ψευδοεπιστήμη είναι μπερδεμένη με αρκετή πραγματική επιστήμη για να κάνει οτιδήποτε πιστευτό

Περισσότερα