Ηλίαση : Τρόποι αντιμετώπισης

Ηλίαση : Τρόποι αντιμετώπισης

Ηλίαση : Τρόποι αντιμετώπισης

Ασθένεια, κυρίως καλοκαιρινή, που προσβάλλει τον οργανισμό τοπικά όταν τον εκθέτουμε απότομα στον ήλιο και γενικά όταν τον εκθέτουμε παρατεταμένα σε μεγάλη ζέστη.

Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά και βαριάς. Οι ελαφριές μορφές ηλίασης εκδηλώνονται με αίσθημα γενικής κόπωσης, ζάλη και αναπνευστική δυσχέρεια. Το πρόσωπο γίνεται κόκκινο και σε ορισμένες περιπτώσεις ωχρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Η βαριά μορφή ηλίασης εκδηλώνεται με γενική κατάπτωση, ίλιγγο, ναυτία ή και εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, επιτάχυνση του σφυγμού και της αναπνοής, πυρετό (38°-39°), σπασμούς και απώλεια αισθήσεων.

Οι πρώτες βοήθειες είναι οι εξής: Να ξαπλώσουμε τον άρρωστο σε σκιερό και δροσερό μέρος, να του ξεκουμπώσουμε τα ρούχα, να του δώσουμε νερό, να του τοποθετήσουμε κρύες κομπρέσες και να καλέσουμε γιατρό. Επίσης να του δώσουμε καρδιοτονωτικά και φάρμακα που διεγείρουν την αναπνοή. Οι βαριές μορφές ηλίασης μπορεί να είναι και θανατηφόρες.

Η ηλίαση είναι συχνότερη στα παιδιά, επειδή τα κόκαλα του κρανίου τους είναι λεπτά, γι' αυτό δεν πρέπει να εκτίθενται για πολύ στον ήλιο.

Παρατηρείται συχνότερα στις τροπικές χώρες, αλλά και στις εύκρατες περιοχές. Στα μεσογειακά κλίματα η ελαφριά επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η συχνότερη περίπτωση.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Κρατώντας το παιδί σας ασφαλές στο TikTok: Οδηγός γονέων

Κρατώντας το παιδί σας ασφαλές στο TikTok: Οδηγός γονέων

Η ασφάλεια και η ευημερία ενός παιδιού είναι ανησυχίες που έχει κάθε γονιός, ειδικά με τη παρουσία της τεχνολογίας

Περισσότερα
Προλάβετε Τις Ρυτίδες, Πριν Σας Προλάβουν Αυτές!
9 Κορυφαία Αντιγηραντικά Φυσικά Συστατικά για το Δέρμα

9 Κορυφαία Αντιγηραντικά Φυσικά Συστατικά για το Δέρμα

Η αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος έχει να κάνει με τη χρήση υγιεινών συστατικών.

Περισσότερα