Κακοσμία Στόματος : Αιτίες και αντιμετώπιση

Κακοσμία Στόματος : Αιτίες και αντιμετώπιση

Κακοσμία Στόματος : Αιτίες και αντιμετώπιση

ΓΕΝΙΚΑ

Πολλά άτομα παρά την επιμελημένη φροντίδα και τήρηση των κανόνων υγιεινής του στόματος τους παραπονούνται για μια αδικαιολόγητη κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία του στόματος δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο, είναι, όμως κάτι φυσικό, που συμβαίνει κάποτε σε όλους μας. Μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους και υπάρχουν πολλοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε, όπως χρήση οδοντόκρεμας, στοματικού διαλύματος κ.τ.λ.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Δυσάρεστη μυρωδιά, που προέρχεται από το στόμα.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ...

  • Η οσμή συνδυάζεται με μάτωμα των ούλων ή φλεγμονή. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να πρόκειται για τερηδόνα ή κάποια άλλη πάθηση.
  • Η δυσάρεστη αναπνοή εξακολουθεί να επιμένει χωρίς λόγο ακόμη και μετά από βούρτσισμα των δοντιών ή καθαρισμό της γλώσσας και των ούλων.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Τα αίτια της κακοσμίας μπορεί να εντοπίζονται στο στόμα (δόντια, ούλα, γλώσσα) στο φάρυγγα (αμυγδαλές), το ρινοφάρυγγα, τους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια κ.λπ.). Έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι εφ' όσον δεν υπάρχει κάποια βλάβη στα δόντια και στα ούλα στο 80% των περιπτώσεων η κακοσμία οφείλεται σε αποβολή πτητικών ενώσεων του θείου από βακτηρίδια, που συγκεντρώνονται κάτω από τη λεπτή επίστρωση βλέννας στην επιφάνεια της ρίζας της γλώσσας. Η κακοσμία μπορεί, επίσης, να προέρχεται από το πεπτικό σύστημα, είναι, όμως πολύ σπάνια και αν υπάρχει αποτελεί σύμπτωμα πολύ σοβαρής νόσου του οισοφάγου ή του στομάχου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η στοματική κοιλότητα καταλαμβάνεται από πληθώρα μικροβίων, τα οποία -κυρίως τα αναερόβια- έχουν την ικανότητα να διασπούν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα υπολείμματα των τροφών και να απελευθερώνουν αέρια που είναι δύσοσμα. Ευνοϊκές συνθήκες για την δράση αυτή των μικροβίων, προκαλεί και η μειωμένη ροή του σάλιου, που υπάρχει κατά τη διάρκεια του ύπνου, γι' αυτό και η κακοσμία του στόματος είναι πιο έντονη το πρωί.
    • Ορισμένα φαγητά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, οι πικάντικες σάλτσες και τα αλλαντικά, ο χυμός πορτοκάλι και το τυρί είναι γνωστά για την κακή μυρωδιά που προκαλούν στο στόμα όταν τα φάμε, καθώς περιέχουν ουσίες που όταν τα φάμε, απορροφούνται από τα έντερα μας, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται στους πνεύμονες και με την εκπνοή βγαίνουν έξω από το στόμα.
    • Υπολείμματα καφέ, αλκοολούχων ποτών και καπνού από τσιγάρο μπορούν να συμβάλλουν σε κακοσμία.
    • Η έλλειψη στοματικής υγιεινής. Τα δόντια, η γλώσσα και τα ούλα χρειάζονται ιδιαίτερη καθημερινή φροντίδα για να απομακρύνονται τα μικρόβια. Εάν τα δόντια δεν βουρτσίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, παραμένουν ανάμεσά τους μικρά κομματάκια φαγητού τα οποία μετά από κάποια ώρα δίνουν άσχημη μυρωδιά με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μικροβίων τα οποία με τη σειρά τους δίνουν ακόμη πιο άσχημη μυρωδιά.
    • Ανεπαρκής επαγγελματική ιατρική φροντίδα μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος
    • Οι παθήσεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα  και  η περιοδοντίτιδα εντάσσονται στις πιθανές αιτίες κακοσμίας του στόματος.
    • Διάφορες ασθένειες, όπως αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα ή φαρυγγίτιδα, διαβήτης, φυματίωση, ιγμορίτιδα ή παθήσεις των πνευμόνων, των νεφρών και του πεπτικού συστήματος προκαλούν άσχημη μυρωδιά του στόματος, μέχρι να θεραπευτούν.
    • Τα τερηδονισμένα δόντια ή διάφορες προσθετικές εργασίες που χρειάζονται αντικατάσταση είναι πολλές φορές υπεύθυνα για την άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από το στόμα.
    • Τα φάρμακα και κυρίως τα αντικαταθλιπτικά χάπια προκαλούν ξηροστομία και κακοσμία.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η καλή στοματική υγιεινή εξαφανίζει την κακοσμία και γι’ αυτό συνιστάται, κατά το βούρτσισμα των δοντιών, να βουρτσίζεται και η γλώσσα με την οδοντόβουρτσα, όσο πιο βαθιά γίνεται. Το βούρτσισμα των δοντιών σε συνδυασμό με τη χρήση οδοντικού νήματος καλό είναι να γίνεται δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, κυρίως μετά τα γεύματα. Η οδοντόκρεμα μπορεί να αντικατασταθεί από τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Συνιστάται, τέλος η κατανάλωση πολλών υγρών και η χρήση τσίχλας χλωροφύλλης, μέντας και στοματικών διαλυμάτων προκειμένου για την εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών και την μείωση του προβλήματος.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Όταν η αιτία της κακοσμίας του στόματος έγκειται στον σχηματισμό πλάκας συνιστάται οδοντιατρικός καθαρισμός, ενώ όταν η κακοσμία είναι χρόνια απαιτείται οδοντιατρική διάγνωση και φροντίδα.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

► Ομοιοπαθητική: ενδείκνυται στην περίπτωση έντονης κακοσμίας το πρωί μετά το ξύπνημα, μετά τα γεύματα ή μετά την κατανάλωση αλκοόλ και χορηγείται το Nux vomica  ή το Kali phosphoricum.

 

►Φυτοθεραπεία: αποτελεσματικά φαίνεται να είναι τα εκχυλίσματα μύρου, σανγκουϊνάριας και μέντας, καθώς επίσης το τσάι τριγωνέλλας και ο συνδυασμός γαρίφαλου, γλυκάνισου και μάραθου.

 

►Διατροφή: προτιμήστε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά, φρούτα και ωμά λαχανικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή πέψη. Καλό είναι, επίσης, να τρώτε μήλα, πορτοκάλια και σέλινο για τη διέγερση της ροής του σάλιου και τον καθαρισμό των δοντιών. Δοκιμάστε, τέλος, να μασήσετε μαϊντανό ή μέντα για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία