Κήλη : Τύποι και θεραπεία

Κήλη : Τύποι και θεραπεία

Κήλη : Τύποι και θεραπεία

ΓΕΝΙΚΑ

Η κήλη παρουσιάζεται όταν κάποιο όργανο ή κάποιος ιστός προβάλει μέσα από τρύπα ή κενό στους μύες που το περιστοιχίζουν. Υπάρχουν τέσσερις τύποι κήλης, που εμφανίζονται πιο συχνά, και είναι οι ακόλουθοι:

Η βουβωνοκήλη, η οποία δημιουργείται όταν το έντερο ή η ουροδόχος κύστη προβάλλει μέσα από κοιλιακό τοίχωμα και αποτελεί την πιο ευρέως διαδεδομένη μορφή κήλης, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Η μετεγχειρητική κήλη η οποία, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, δημιουργείται όταν προβάλλει το έντερο μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα, μέσω τομής από παλαιότερη χειρουργική επέμβαση. Προσβάλλει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, ή όσους είναι υπέρβαροι και παραμένουν καθηλωμένοι μετά από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς.

Η μηροκήλη εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες είναι παχύσαρκες ή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Δημιουργείται όταν το έντερο εισχωρεί στο κανάλι, μέσα από το οποίο η μηριαία αρτηρία μπαίνει στο άνω τμήμα του μηρού.

Η ομφαλοκήλη προσβάλλει κυρίως τα νεογνά και τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή που έχουν βιώσει πολλές φορές τη διαδικασία της γέννας. Δημιουργείται όταν ένα μέρος του λεπτού εντέρου προβάλλει μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα, κοντά στην περιοχή του αφαλού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

- Εμφανής διόγκωση κάτω από το δέρμα, στην κοιλιακή ή στην βουβωνική περιοχή, που υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαφανίζεται όταν ξαπλώνετε.

- Αίσθημα βάρους στην κοιλιά, σε συνδυασμό με δυσκοιλιότητα.

- Δυσφορία στην κοιλιακή ή βουβωνική περιοχή, όταν σκύβετε ή σηκώνετε βάρος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…

- Πιστεύετε ότι πάσχετε από κήλη.

- Γνωρίζετε ότι πάσχετε από κήλη και εμφανίσετε συμπτώματα ναυτίας, εμετού και διακοπής κενώσεων ή αερίων. Ενδέχεται η κήλη σας να έχει περισφιχθεί ή αποφραχθεί (ειλεός).

ΑΙΤΙΕΣ

Κύρια αιτία εμφάνισης κήλης είναι η αδυναμία των μυών, σε συνδυασμό με την άσκηση πίεσης κατά τη διάρκεια κάποια έντονης φυσικής δραστηριότητας. Τότε κάποιος αδύναμος μυς διαχωρίζεται εξαιτίας της έντονης πίεσης και μέσα από το κενό που δημιουργείται προβάλει κάποιο εσωτερικό όργανο. Όσον αφορά το αδυνάτισμα του μυός, αυτό μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή, το κάπνισμα, την έντονη σωματική άσκηση, ή απ’ οτιδήποτε άλλο μπορεί να πιέσει τον μυ όπως η παχυσαρκία, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η άρση βάρους ή ακόμη και ένας δυνατός βήχας.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Τις περισσότερες φορές η φυσική εξέταση είναι αρκετή για τη διάγνωση της κήλης, Δεν αποκλείεται όμως να χρειαστούν υπέρηχοι ή ακτινογραφίες κοιλιάς προκειμένου να προσδιοριστεί το μέγεθος της βλάβης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τις περισσότερες φορές η αποκατάσταση της κήλης γίνεται χειρουργικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ν’ αμεληθεί διότι μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε περίσφιγξη κήλης, στην οποία υπάρχει διακοπή της παροχής αίματος που συνεπάγεται λοίμωξη ή ακόμη και νέκρωση των ιστών, ή σ’ εντερική απόφραξη, δηλαδή ειλεό, γάγγραινα, σοκ, διάτρηση εντέρου ή ακόμη και θάνατο.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Τις περισσότερες φορές ο γιατρός πιέζει με το χέρι του την κήλη και την τοποθετεί στη θέση της, προτείνοντας τη χρήση ειδικής ζώνης προκειμένου να διατηρείται σταθερή μέχρι ο ασθενής να υποβληθεί στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση. Δεν αποκλείεται και η χορήγηση κάποιων αναλγητικών, προκειμένου να μειωθούν τα όποια ενοχλητικά συμπτώματα.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική ή και με γενική αναισθησία, προκειμένου οι ιστοί που προβάλλουν μέσα από το μυϊκό τοίχωμα να επανατοποθετηθούν στη θέση τους. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται λαπαροσκόπιο, προκειμένου να περιοριστεί το πλάτος της τομής και συνεπώς και η διάρκεια της ανάρρωσης, κι έτσι ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί από το κρεβάτι την επόμενη ημέρα και να επιστρέψει στις καθημερινές τους συνήθειες μέσα σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, επειδή ο κίνδυνος υποτροπής είναι αρκετά μεγάλος, απαιτείται η λήψη κάποιων προληπτικών μέτρων.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι δεν έχουν τη δυνατότητα θεραπείας μίας κήλης. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι ν’ ανακουφίσουν τον ασθενή από τα περισσότερα ενοχλητικά συμπτώματα. Ειδικότερα:

Κινέζικα βότανα: Χρησιμοποιήστε μία κομπρέσα με wood sorrel, κινεζικό pennywort και μισό φλιτζάνι ζεστό ρύζι. Αφήστε την για 3-4 ώρες στον αφαλό και επαναλάβετε ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τρόπος ζωής: Καλό είναι να περιλαμβάνει τακτική άλλα ήπιας έντασης σωματική άσκηση.

ΠΡΟΛΗΨΗ

- Ελέγχετε το βάρος σας, προσπαθώντας ν’ αποφύγετε την παχυσαρκία.

- Γυμνάζετε τους κοιλιακούς σας, έτσι ώστε να τους διατηρείτε σε φόρμα.

- Αποφύγετε τα βάρη  και όταν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, φροντίστε τουλάχιστον να λυγίζετε τα γόνατά σας και όχι τη μέση σας κατά την άρση τους.

- Ακολουθήστε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά, όπως τόνο, στήθος κοτόπουλου, αποβουτυρωμένο γάλα και τυρί κότατζ. 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΡΥΤΙΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΤΕ;

ΡΥΤΙΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΤΕ;

Ο λαιμός μπορεί να δείξει την ηλικία σας!

Περισσότερα
Πώς να εμπιστευτώ ξανά;

Πώς να εμπιστευτώ ξανά;

Με ποιον τρόπο ανακτάς την εμπιστοσύνη που έχασες, ειδικά όταν φαίνεται να μην μπορείς να την βρεις πουθενά;

Περισσότερα
Τα οφέλη του αιθέριου ελαίου Λεβάντα για την υγεία μας!