Κυστίτιδες : Η πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες

Κυστίτιδες : Η πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες

Κυστίτιδες : Η πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες

ΓΕΝΙΚΑ

Οι κυστίτιδες εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες, γεγονός που ενδεχομένως οφείλεται στο μικρότερο μήκος της ουρήθρας το οποίο διευκολύνει την είσοδο βακτηριδίων στην κύστη και κατά συνέπεια και την πρόκληση μολύνσεων. Οι κυστίτιδες δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, αρκεί να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Ωστόσο, συχνά υποτροπιάζουν και μπορούν να οδηγήσουν σε άκρως επικίνδυνες λοιμώξεις των νεφρών. Οι κυστίτιδες είναι δύσκολο να διαγνωσθούν σε άτομα μεγάλης ηλικίας, διότι τα συμπτώματα μπορεί να αποδίδονται στα γηρατειά. Επιβάλλεται όμως να γίνεται έλεγχος στα άτομα αυτά όταν παρουσιάσουν ακράτεια ή λήθαργο.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

•Τσούξιμο, πόνος ή δυσκολία κατά την ούρηση.

•Συχνοουρία.

•Έντονη δυσάρεστη οσμή ούρων.

•Ακράτεια και λήθαργος όταν πρόκειται για ηλικιωμένους.

 

ΕΝΗΜΕΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Το τσούξιμο επιμένει ακόμη και μετά τη λήψη κάποιας θεραπευτικής αγωγής.

•Ο πόνος κατά την ούρηση συνοδεύεται από εμετό, ρίγη, αίμα ή πόνο στην περιοχή της πλάτης ή της κοιλιάς.

•Το κάψιμο συνοδεύεται από έκκριση από τον κόλπο ή το πέος. Μπορεί να πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

•Ο πόνος ή η δυσκολία κατά την ούρηση επιμένει.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η πλειοψηφία των κυστίτιδων οφείλεται σε διάφορους τύπους του κολβακτηρίδιου Escherichiacoli. Κάποιες φορές η κυστίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της συνουσίας ή της χρησιμοποίησης διαφράγματος για λόγους αντισύλληψης. Το διάφραγμα πιέζει την κύστη και την εμποδίζει να αδειάσει εντελώς με συνέπεια την ανάπτυξη βακτηριδίων. Κυστίτιδες προκαλούνται για τον ίδιο ακριβώς λόγο και σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Οι κυστίτιδες δεν είναι επικίνδυνες για τις γυναίκες. Για τους άντρες, αντίθετα, υποδηλώνουν ύπαρξη κάποιας βαθύτερης διαταραχής που χρήζει θεραπείας. Οι κυστίτιδες τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες σχετίζονται με τα χλαμύδια ή το μυκόπλασμα που μεταδίδονται με τη συνουσία.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Τις περισσότερες φορές είναι αρκετή μια εξέταση ούρων. Σε περίπτωση λοιμώξεων μπορεί να ζητηθεί από τον γιατρό κυστεοσκόπηση, η οποία συνίσταται σε είσοδο στην ουρήθρα ενός εύκαμπτου σωλήνα μέσα από τον οποίο διαφαίνεται το εσωτερικό της κύστης. Μπορεί, τέλος να ζητηθεί και υπερηχογράφημα ή ενδοφλέβια πυελογραφία, μια ακτινογραφία που απεικονίζει τους νεφρούς, προκειμένου για την επιβεβαίωση της μη προσβολής των νεφρών.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι κυστίτιδες ελαφριάς μορφής υποχωρούν σε μικρό χρονικό διάστημα με την κατάλληλη αγωγή στο σπίτι. Όταν δε διαπιστώνεται βελτίωση και η κατάσταση παραμένει στάσιμη ή χειροτερεύει, τότε η επίσκεψη σε κάποιον γιατρό κρίνεται αναγκαία.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η συμβατική ιατρική προτείνει τη χορήγηση αντιβιοτικών ή φεναζοπυριδίνης προκειμένου για ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα και τελικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Το είδος του αντιβιοτικού και η διάρκεια λήψης του εξαρτάται από το είδος του υπεύθυνου βακτηρίου. Στους ηλικιωμένους και τους διαβητικούς, ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει και δύο βδομάδες.

Μετά το τέλος της θεραπείας συχνά επαναλαμβάνεται η εξέταση των ούρων για βεβαίωση της καταπολέμησης της λοίμωξης. Σε περίπτωση υποτροπής συνιστάται παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικού, ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που η κυστίτιδα οφείλεται στο σεξ χορηγείται με κάθε σεξουαλική επαφή μικρή δόση αντιβιοτικών. Χειρουργική, τέλος, επέμβαση ενδείκνυται στις περιπτώσεις που η κυστίτιδα οφείλεται σε απόφραξη ή διόγκωση του προστάτη.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η έγκαιρη εφαρμογή τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στην περίπτωση, όμως, που τα συμπτώματα δε μειωθούν εντός εικοσιτετραώρου, τότε θα χρειαστεί να πάρετε κάποιο αντιβιοτικό. Οι κυριότερες εναλλακτικές μέθοδοι είναι οι ακόλουθες:

 

Βελονισμός. Κρίνεται αποτελεσματικός κυρίως σε περιπτώσεις υποτροπών.

Ομοιοπαθητική. Η χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται βάσει των συμπτωμάτων. Τα πιο διαδεδομένα στη χρήση τους είναι τα εξής:

το Cantharis, όταν υπάρχει συχνοουρία και έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση

το Mercuriuscorrosives, όταν τα ούρα είναι σκουρόχρωμα ή περιέχουν αίμα

το Staphysagria, όταν η κυστίτιδα έχει προκληθεί μετά από σεξουαλική επαφή

το Bebrberis, όταν υπάρχει έντονος και επίμονος πόνος.

Εάν δεν υπάρξει βελτίωση εντός εικοσιτετραώρου, θα πρέπει να επισκεφθείτε ξανά τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας.

Οστεοπαθητική. Συγκεκριμένοι χειρισμοί στα οστά και στις αρθρώσεις της λεκάνης από κάποιον ειδικό οστεοπαθητικό, μπορούν να φανούν αποτελεσματικοί, καθώς δυναμώνουν τους μυς της κύστης.

 

Φυτοθεραπεία. Ορισμένα βότανα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κυστίτιδας. Το πιο γνωστό είναι το βιμπούρνο και ακολουθεί η τσουκνίδα που είναι αντιφλεγμονώδης, ο αρκτοστάφυλος που έχει διουρητική και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα και τέλος το ύδραστι σε κάποιο διάλυμα για τοπική πλύση, το οποίο ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η κυστίτιδα έχει προκληθεί μετά από σεξουαλική επαφή.

 

Υδροθεραπεία και αρωματοθεραπεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για τοπικές πλύσεις ή να του προσθέσετε κάποια φυτικά αρωματικά έλαια, όπως είναι για παράδειγμα οι σταγόνες από καρπό άρκευθου, ευκάλυπτου, σανταλόξυλου, πεύκου, κεδρόξυλου ή χαμομηλιού. Την ίδια αποτελεσματικότητα έχει και το μασάζ με λάδι και οι σταγόνες κάποιου από τα παραπάνω έλαια.

 

Διατροφή. Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του ουροποιητικού συστήματος και καταπολέμησης της κυστίτιδας είναι η κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε υγρά που μπορεί να ερεθίσουν το ουροποιητικό σύστημα και να αυξήσουν έτσι το τσούξιμο. Σ’ αυτά συγκαταλέγεται το αλκοόλ, η καφεΐνη, το μαύρο τσάι, το σοκολατούχο γάλα, οι χυμοί εσπεριδοειδών και τα αναψυκτικά που περιέχουν ανθρακικό. Καλό είναι επίσης, να αποφεύγετε μέχρις ότου υποχωρήσει η λοίμωξη διάφορες τροφές που είναι ερεθιστικές, όπως οι ντομάτες, το ξίδι, η ζάχαρη, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή και τα φαγητά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά. Μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα βιταμίνης Aκαι C, τα οποία ενώ αυξάνουν την οξύτητα των ούρων και εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, καθυστερούν τη δράση ορισμένων αντιβιοτικών. Για το λόγο αυτό πρέπει να τα λαμβάνετε με τη σύμφωνη γνώμη κάποιου ειδικού γιατρού.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την κυστίτιδα στο σπίτι

•Εντάξτε στην καθημερινή διατροφή σας χυμό ή κάψουλες από βιμπούρνο, το οποίο διαθέτει υψηλά επίπεδα ιππουρικού οξέος, μιας ουσίας που έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την ανάπτυξη και την προσκόλληση των κολοβακτηριδίων στο τοίχωμα της κύστης.

•Λάβετε ιβουπρεφόνη ή ασπιρίνη προκειμένου να μειώσετε το τσούξιμο και τη φλεγμονή.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

•Φροντίστε να εφαρμόζετε καλή υγιεινή κατά τη διάρκεια του πλυσίματος με κύριο χαρακτηριστικό το σκούπισμα από μπρος προς τα πίσω για την αποφυγή μεταφοράς βακτηριδίων από τα κόπρανα στην ουρήθρα.

•Όταν θέλετε να ουρήσετε, κάντε το όσο το δυνατόν συντομότερο και προσπαθήστε να αδειάζετε εντελώς την κύστη.

•Αποφύγετε τη χρήση στενών ρούχων και εσωρούχων και προτιμάτε αυτά που είναι βαμβακερά.

•Προσπαθήστε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών σε καθημερινή βάση.

 

Όσον αφορά στις γυναίκες:

•Μετά από κάθε σεξουαλική σας επαφή φροντίστε να αδειάζετε την κύστη σας όσο το δυνατόν συντομότερα, έτσι ώστε να ξεπλύνετε τα μικρόβια που ενδεχομένως έχουν μπει στην ουρήθρα.

•Αποφύγετε τη χρήση αρωματικών σαπουνιών, αφρόλουτρων και κολπικών αποσμητικών, διότι μπορεί να περιέχουν ουσίες ερεθιστικές της ουρήθρας.

•Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε διάφραγμα, φροντίστε να εφαρμόζει καλά και να το αλλλάζετε τακτικά.