Λοιμώξεις : Ποιες είναι και γιατί εμφανίζονται

Λοιμώξεις : Ποιες είναι και γιατί εμφανίζονται

Λοιμώξεις : Ποιες είναι και γιατί εμφανίζονται

ΓΕΝΙΚΑ

Το ανθρώπινο σώμα έρχεται καθημερινά σε επαφή με παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα, στο νερό, στο φαγητό και αλλού και τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσει. Τις περισσότερες φορές το κάνει με επιτυχία χάρη στην εσωτερική θερμότητα και το χημικό περιβάλλον του σώματος. Κάποιοι μικροοργανισμοί αποβάλλονται μόνοι τους από τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα και τις βλέννες. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, καταφέρνουν να επιβιώσουν εις βάρος υγιών κυττάρων και ιστών. Η λοίμωξη συνίσταται σε τρία στάδια. Σ’ αυτά της εισβολής, του πολλαπλασιασμού και της αντίδρασης του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισβάλλουν στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται και αντεπιτίθεται τις περισσότερες φορές με επιτυχία. Ορισμένες, όμως, φορές α ανοσοκύτταρα δεν καταφέρνουν να επιβληθούν με αποτέλεσμα την επικράτηση των μικροοργανισμών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα και αδυνατούν να αντισταθούν στις λοιμώξεις.

Οι περισσότερες λοιμώξεις δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα που αφορούν όλες τις λοιμώξεις είναι κυρίως ο πυρετός, τα ρίγη, η εφίδρωση, το έντονο αίσθημα κόπωσης και οι μυϊκοί πόνοι. Οι λοιμώξεις, όμως ποικίλουν και κατά συνέπεια ποικίλουν και τα συμπτώματά τους. Ειδικότερα:

•Η εντερική λοίμωξη χαρακτηρίζεται κυρίως από διάρροια, εμετό, ναυτία, αφυδάτωση και κοιλιακές κράμπες.

•Η λοίμωξη του αναπνευστικού χαρακτηρίζεται από βήχα, πόνο στο στήθος και το λαιμό, συμφόρηση, φτάρνισμα και δακρυσμένα μάτια.

•Η λοίμωξη του κόλπου-κυστίτιδα, χαρακτηρίζεται κυρίως από συχνοουρία, πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, φαγούρα στον κόλπο και ούρα με αίμα ή άσχημη οσμή.

•Η λοίμωξη του δέρματος χαρακτηρίζεται από έλκη, φλεγμονές, εξανθήματα, κνησμό, φουσκάλες ή σπυράκια.

•Η λοίμωξη από έλμινθες περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ο κνησμός στον πρωκτό.

•Η λοίμωξη στις αρθρώσεις χαρακτηρίζεται από πόνο και φλεγμονές στις αρθρώσεις.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Εσείς ή το παιδί σας αναπτύξει πυρετό πάνω από 38C με διάρκεια μεγαλύτερη των 24 ωρών.

•Εσείς ή το παιδί σας νιώσετε σε συνδυασμό με πυρετό δυσκολία στην αναπνοή, την κατάποση, την όραση ή την ομιλία.

•Τα συμπτώματα της διάρροιας, του εμετού και του πονόλαιμου επιμένουν ή επιδεινώνονται.

•Υπάρχει κάποια κάκωση που διαπερνά την επιφάνεια του δέρματος.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Οι λοιμώξεις έχουν την αιτία τους κυρίως σε βακτηρίδια, μύκητες, παράσιτα και ιούς, τα οποία εισχωρούν σε ιστούς του σώματος και απελευθερώνουν τοξίνες, ενώ ορισμένα οδηγούν αυτομάτως σε καταστροφή των υγιών κυττάρων. Τα μέρη του σώματος που είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις είναι τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα και τα γεννητικά όργανα.

Οι δερματικές λοιμώξεις οφείλονται σε διάφορα παθογόνα αίτια. Πιο συγκεκριμένα, οι λοιμώξεις των αυτιών οφείλονται σε κάποιο βακτήριο, ενώ αυτές των ματιών οφείλονται τόσο σε ιούς όσο και σε βακτήρια. Οι λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος οφείλονται σε μολυσμένο νερό ή τροφή με βαθύτερη αιτία την ύπαρξη βακτηριδίων. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται από διάφορους ιούς ή βακτηρίδια, που εισχωρούν στον οργανισμό με την τροφή και την εισπνοή, ενώ οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφείλονται κατά κύριο λόγο σε βακτηρίδια.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Αρκετές λοιμώξεις ανιχνεύονται με μελέτη των συμπτωμάτων, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εκείνες που απαιτούνται εργαστηριακές αναλύσεις αίματος, ούρων ή κοπράνων.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ελαφρές μορφές λοιμώξεων υποχωρούν συνήθως μόνες τους. Οι σοβαρότερες χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση και φροντίδα.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η συμβατική ιατρική χορηγεί συνήθως:

•Αντιβιοτικά, όπως π.χ. πενικιλίνη με σκοπό την εξόντωση των βακτηριδίων.

•Αντιμικροβιακά φάρμακα με σκοπό την αντιμετώπιση λοιμώξεων που οφείλονται σε μύκητες ή παράσιτα.

•Ιοστατικά φάρμακα, τα οποία ενδέχεται να μειώσουν τα συμπτώματα.

Αρκετά, τέλος αποτελεσματικές φαίνεται να είναι και ο εμβολιασμός, ιδίως σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Συνίστανται σε χρήση διαφόρων βοτάνων, ανάπαυση και σωστή διατροφή, προκειμένου για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ανακούφιση από το στρες και τα ποικίλα ενοχλητικά συμπτώματα, που προκαλούν οι λοιμώξεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε στις επιμέρους παθήσεις.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

•Εμβολιαστείτε και εμβολιάστε και το παιδί σας, κυρίως πριν την έναρξη του σχολείου ή των ταξιδιών σας.

•Πλένετε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά.

•Φροντίστε να συντηρείτε στο ψυγείο το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα θαλασσινά.

•Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε τρόφιμα.

•Φροντίστε να τηρείτε μια καλή υγιεινή κάνοντας τακτικά μπάνιο, αποστειρώνοντας τις πληγές που ενδεχομένως έχετε με αντισηπτικό σαπούνι και πλένοντας τα χέρια σας μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα.

Διαβάστε επίσης...

Υγεία γένους Αρσενικού

Υγεία γένους Αρσενικού

Υγεία γένους Αρσενικού

Περισσότερα
Το πώς κοιμόμαστε επηρεάζει την υγεία μας
Πόνος στη μέση: Πώς να τον αντιμετωπίσετε με μερικές απλές ασκήσεις

Πόνος στη μέση: Πώς να τον αντιμετωπίσετε με μερικές απλές ασκήσεις

Η γυμναστική μπορεί να τονώσει τους μυς της μέσης,να βελτιώσει τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και να μας ανακουφίσει.

Περισσότερα