Νόσος Πάρκινσον : Αντιμετώπιση στο σπίτι

Νόσος Πάρκινσον : Αντιμετώπιση στο σπίτι

Νόσος Πάρκινσον : Αντιμετώπιση στο σπίτι

ΓΕΝΙΚΑ

Η νόσος του Parkinson προσβάλλει κυρίως άτομα προχωρημένης ηλικίας και πιο συχνά τους άντρες, οφείλεται σε δυσλειτουργία των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου και εκδηλώνεται με δυσχέρεια κινητικότητας, δυσκαμψία και τρέμουλο. Το τρέμουλο αυτό επιδεινώνεται και εξαπλώνεται, ενώ παράλληλα κλονίζεται η ισορροπία και ο συντονισμός των οργάνων.

Αρκετά συχνά παρουσιάζεται κατάθλιψη ή άλλες νοητικές και συναισθηματικές διαταραχές. Τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν με φαρμακευτική αγωγή και δεν απειλούν τη ζωή, καθώς λίγοι είναι οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή και εμφανίζουν μεγάλη αναπηρία δέκα χρόνια μετά την προσβολή τους από τη νόσο.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η εξέλιξη της νόσου είναι αργή και τα πρωταρχικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, αδυναμία και τρέμουλο στα χέρια και το κεφάλι. Ωστόσι, τα συμπτώματα αυτά γίνονται πιο έντονα και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

•Βραδυκινησία

•Συρτά βήματα κατά το βάδισμα

•Κάμψη του σώματος προς τη μπρος

•Αυξημένο μυϊκό τόνο

•Αστάθεια

•Συγκεχυμένη ομιλία

•Δυσκολία στην κατάποση

•Ακαμψία στον κορμό και τα άκρα και καθηλωμένο βλέμμα ( σε σοβαρότερες περιπτώσεις )

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

Έχετε την υποψία ότι πάσχετε από νόσο του Πάρκινσον, διότι σε αρχικό στάδιο η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η αιτιολογία της νόσου στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει άγνωστη. Σε μικρό ποσοστό ασθενών ωστόσο, υπάρχει κληρονομικότητα. Γενικότερα, πρέπει να γίνει γνωστό το ότι οι κινήσεις ρυθμίζονται από το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου στο οποίο υπάρχουν τα βασικά γάγγλια, για τη σωστή λειτουργία των οποίων απαιτείται αναλογία των ουσιών ντοπαμίνη και ακετυλοχολίνη.

Στη νόσο του Parkinson, τα κύτταρα που παράγουν τις ουσίες αυτές σταδιακά εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η απαιτούμενη ισορροπία.

Αυτό υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε γενετικές αιτίες, ενώ σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε κάποια ιογενή λοίμωξη ή σε έκθεση σε τοξίνες του περιβάλλοντος, όπως το μαγγάνιο και τα φυτοφάρμακα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική και βασίζεται σε μία λεπτομερή νευρολογική εξέταση και σε μελέτη του ατομικού ιστορικού του ασθενή. Επίσης, είναι απαραίτητη η διερεύνηση των αιτίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη των βασικών γαγγλίων κυρίως με Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι περισσότερες θεραπείες αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της ντοπαμίνης και της ακετυλοχολίνης, αυξάνοντας τα επίπεδα της πρώτης.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Το φάρμακο που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η λεβοντόπα ( L-dopa ), η οποία μετατρέπεται σε ντοπαμίνη. Επειδή, όμως, η λεβοντόπα μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως π.χ. ναυτία, συνδυάζεται με μια παρεμφερή ουσία τη καρβιντόπα. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες ουσίες που έχουν παρόμοια δράση με την ντοπαμίνη ( π.χ. περγολίδη, ροπινιρόλη, βρομοκριπτίνη κ.ά ), καθώς επίσης και κάποια άλλα φάρμακα ( π.χ. απομορφίνη, αμανταδίνη κ.ά ), τα οποία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει και μια άλλη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, η οποία συνίσταται στη χρησιμοποίηση εμφυτεύσεων εμβρυϊκού ιστού.

Επίσης, υπάρχει και μια άλλη πειραματική μέθοδος, η στερεοτακτική χειρουργική, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει το τρέμουλο σε 80% των περιπτώσεων και να μειώνει τη δυσκαμψία σχεδόν στο 100%.

Κάποιες θεραπείες αποσκοπούν στα αποτελέσματα και όχι στα αίτια εμφάνισης της νόσου. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει φυσικοθεραπεία για βελτίωση της ισορροπίας, αποκατάσταση της κινητικότητας και μυϊκή ενδυνάμωση με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ομιλίας και της κατάποσης. Σε περίπτωση που πάσχετε από κατάθλιψη, συνιστάται η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή η ένταξη σε κάποια ομάδα υποστήριξης.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα και χαλαρώνουν τους μυς. Κάποιες μάλιστα, μπορούν να συνδυαστούν με τις μεθόδους της συμβατικής ιατρικής. Οι κυριότερες εναλλακτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson είναι οι ακόλουθες:

 

Ομοιοπαθητική: ανάλογα με τα συμπτώματα και την ιδιοσυγκρασία του ασθενή, ο ομοιοπαθητικός γιατρός επιλέγει και χορηγεί το κατάλληλο φάρμακο.

 

Κινέζικα βότανα: αρκετά βότανα είναι αποτελεσματικά στη μείωση του τρέμουλου και στη χαλάρωση των μυών. Τα σημαντικότερα είναι η γλυκόρριζα, ο φλοιός της μανόλιας, το ρήον και η παιονία. Ωστόσο, πριν τη χρήση τους απαιτείται συμβουλή γιατρού για τη δοσολογία, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές.

 

Φυτοθεραπεία: για καταπολέμηση του τρέμουλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πασιφλόρα είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με λεβοντόπα. Στην περίπτωση, όμως που παίρνετε ήδη λεβοντόπα, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

 

Ψυχοσωματική ιατρική: συνίσταται στην εφαρμογή της μεθόδου Feldenkrais, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση των αυτόνομων κινήσεων και έγκειται στην χρησιμοποίηση μιας σειράς ασκήσεων, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.

 

Σωματικές τέχνες: στις σωματικές τέχνες εντάσσεται το μασάζ, η ρεφλεξολογία, η γιόγκα και το τσι-γι. Πιο συγκεκριμένα, το μασάζ θα χαλαρώσει τους μυς, θα σας απαλλάξει από τις κράμπες και θα βελτιώσει την κίνησή σας. Η ρεφλεξολογία με την άσκηση πίεσης στα κατάλληλα σημεία, θα συμβάλλει θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων. Η γιόγκα είναι ιδιαίτερα  αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson, καθώς συνίσταται στην εφαρμογή αργών κινήσεων που χαλαρώνουν τους μυς και διευκολύνουν την κίνηση. Το τσι-γι τέλος που αποτελεί μια κινέζικη μέθοδο βαθιάς αναπνοής συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

 

Διατροφή: υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Parkinson και που παίρνουν λεβοντόπα. Πρόκειται για τη δίαιτα: <<7:1>>, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνες. Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το αν οι πρωτεΐνες πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή μόνο κατά το βραδινό γεύμα και γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Ωστόσο, μια διατροφή φτωχή σε βιταμίνες ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β.

 

Γενικότερα, καλό είναι να αποφεύγονται οι πικάντικες τροφές και να προτιμώνται τα δαμάσκηνα, τα δημητριακά και τα καθαρτικά με φυτικές ίνες.

 

Αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson στο σπίτι

•Τοποθετήστε μια μπάρα στον διάδρομο ή κατά μήκος ενός τοίχου, έτσι ώστε να στηρίζεστε κατά το βάδισμά σας.

•Προσθέστε ψηλότερα μπράτσα σε καρέκλες και καναπέδες, έτσι ώστε να κάθεστε και να σηκώνεστε ευκολότερα.

•Τοποθετήστε στο πάτωμα του σπιτιού σας παχιά χαλιά, τα οποία προφυλάσσουν από ενδεχόμενες πτώσες.

Διαβάστε επίσης...

Γιατί νιώθετε ότι χρειάζεστε την προσοχή των άλλων;

Γιατί νιώθετε ότι χρειάζεστε την προσοχή των άλλων;

Γιατί νιώθετε ότι χρειάζεστε την προσοχή των άλλων;

Περισσότερα
Πώς Θα Κρατήσετε Σταθερό Το Ζάχαρό Σας; της Ταξιαρχούλας Λαδά
Ξεκλείδωσε της νεανική λάμψη του δέρματος αποφεύγοντας τη γλυκίωση

Ξεκλείδωσε της νεανική λάμψη του δέρματος αποφεύγοντας τη γλυκίωση

Η γλυκίωση διαταράσσει τη φυσιολογική δομή και λειτουργία του δέρματος, με αποτέλεσμα τη γήρανση

Περισσότερα