Ρευματικός Πυρετός : Αιτίες και συμπτώματα

Ρευματικός Πυρετός : Αιτίες και συμπτώματα

Ρευματικός Πυρετός : Αιτίες και συμπτώματα

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Ρευματικός Πυρετός (ΡΠ) είναι ένα νόσημα που εμφανίζεται μετά από λοίμωξη που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο και αποτελεί επιπλοκή στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Πρόκειται για μία νόσο που είναι συχνότερη το χειμώνα ή την αρχή της άνοιξης, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά και κάνει την εμφάνισή της με παροδική αρθρίτιδα, καρδίτιδα ή με κινητικές διαταραχές που αποκαλούνται χορεία, μαζί με δερματικά εξανθήματα ή δερματικά οζίδια. Σε περίπτωση ήπιας χορείας, ο πάσχων χαρακτηρίζεται από δυσκολία συγκέντρωσης ή γραφής, ενώ όταν η περίπτωση είναι σοβαρότερη ενδέχεται να προκληθούν συσπάσεις των μυών των άνω και κάτω άκρων, καθώς και του προσώπου. Οι αρθρώσεις που εμφανίζουν συχνότερα πρήξιμο σε περίπτωση ρευματικού πυρετού είναι τα γόνατα, οι αστράγαλοι, οι καρποί και οι αγκώνες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που ο πόνος μεταπηδά από τη μία άρθρωση στην άλλη.

Τα συμπτώματά της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις, καθώς επίσης εμφάνιση κόκκινου εξανθήματος, τα οποία γίνονται ορατά περίπου 1-5 βδομάδες μετά την εκδήλωση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Η πιο συχνή εμφάνιση είναι στην ηλικία μεταξύ 5-15 ετών, με αποκορύφωμα τη συχνότητα εμφάνισης περίπου στα οχτώ χρόνια. Σε αναπτυσσόμενες χώρες, παραμένει ακόμα απειλή, καθώς είναι η κυριότερη αιτία αναπηρίας λόγω καρδιακής νόσου σε νεαρά άτομα, με υποτροπιάζουσες προσβολές. Οι προσβολές αυτές είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης, που καλείται ρευματική καρδιοπάθεια, η οποία υπάρχει περίπτωση να καταλήξει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η νόσος αυτή είναι πιο σπάνια, γεγονός που οφείλεται στη λήψη αντιβιοτικών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αρχίσει να παρατηρείται άνθιση της νόσου ιδιαίτερα σε παιδιά που κατοικούν σε φτωχές γειτονιές.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο Ρευματικός Πυρετός εμφανίζεται συνήθως με ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών εκδηλώσεων, που μπορεί να είναι μοναδικός σε κάθε ασθενή και ακολουθεί τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα που δεν θεραπεύθηκε καθόλου ή που δεν θεραπεύθηκε με τον σωστό τρόπο. Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

•Πυρετό

•Κόκκινο εξάνθημα στην κοιλιά, το θώρακα ή την πλάτη που προεξέχει του δέρματος

•Οίδημα και κοκκινίλα στις αρθρώσεις και ιδιαίτερα στα γόνατα και στους αστραγάλους.

•Σωματική κόπωση και αδυναμία, καθώς και δυσκολία στην αναπνοή (ορισμένες φορές).

•Αδυναμία ελέγχου των κινήσεων των άνω και κάτω άκρων ή των μυών του προσώπου.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και ιδιαίτερα όταν θυμάστε να πονούσε πρόσφατα ο λαιμός σας.

•Πονάει ο λαιμός σας κι έχετε πυρετό πάνω από 38 C

•Μετά από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα εμφανίσετε αιφνίδιο πόνο στις αρθρώσεις.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η νόσος είναι η συνέπεια μιας μη φυσιολογικής απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοίμωξη του φάρυγγα από στρεπτόκοκκο σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Στα άτομα αυτά η ανοσιακή απάντηση στρέφεται όχι μόνο κατά του στρεπτόκοκκου, αλλά και κατά ορισμένων συστατικών (ιστών) του ίδιου του οργανισμού του παιδιού. Τα αντισώματα αυτά ξεκινούν από τις αρθρώσεις και η δράση τους επεκτείνεται στην καρδιά και στους ιστούς που την πλαισιώνουν. Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη του φάρυγγα (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα) είναι συνηθισμένη στο γενικό πληθυσμό, μόνο μία μειονότητα των ασθενών όμως θα παρουσιάσει ρευματικό πυρετό.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η προσεκτική ανάλυση του συνόλου των κλινικών ευρημάτων και εξετάσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση ή εύρημα για τη διάγνωση. Ορισμένες εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες για τη διάγνωση και την παρακολούθηση, μεταξύ των οποίων είναι οι ακόλουθες:

•Εξετάσεις αίματος

•Στρεπτοκοκκική καλλιέργεια χρησιμοποιώντας επίχρισμα του φάρυγγα, η αξιολόγηση της οποίας απαιτεί περίπου 24 ώρες.

•Ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση για διαπίστωση βλάβης στην καρδιά, αρθρίτιδας ή μικρών όγκων.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι μέθοδοι που προτείνει η συμβατική ιατρική μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ενδεχόμενο καρδιακής πάθησης εξαιτίας του ρευματικού πυρετού, ενώ οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας μπορούν να δράσουν μόνο συμπληρωματικά των συμβατικών, αποσκοπώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Αυτό που χρειάζεται είναι ανάπαυση στο κρεβάτι και λήψη πενικιλίνης. Επίσης, συχνά χορηγούνται αντιβιοτικά για πρόληψη των υποτροπών και ασπιρίνη ή κάποιο κορτικοστεροειδές για αντιμετώπιση του πυρετού και του πόνου των αρθρώσεων. Τέλος, εάν ο ρευματικός πυρετός έχει προκαλέσει ρευματική καρδιοπάθεια, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της βλάβης.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Όπως προαναφέρθηκε, οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας δρουν συμπληρωματικά των συμβατικών μεθόδων και για το λόγο αυτό μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα με τη λήψη των αντιβιοτικών. Οι κυριότερες εναλλακτικές μέθοδοι είναι οι παρακάτω:

•Ομοιοπαθητική:αποσκοπεί στην πρόληψη των υποτροπών και συνίσταται σε χορήγηση Aconitum, Bryonia, Pulsatilla ή Mercurius vivus.

•Φυτοθεραπεία:τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ρευματικού πυρετού είναι το σκόρδο είτε σε φυσική μορφή, είτε σε μορφή κάψουλας, το ύδραστι σε μορφή ροφήματος, η εχινάκεια, το ευπατόριο επίσης σε μορφή ροφήματος και τέλος το κράταιγο, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του ενδεχομένου καρδιακής βλάβης.

Διαβάστε επίσης...

Βαλεριάνα… Το Φυσικό Ηρεμιστικό

Βαλεριάνα… Το Φυσικό Ηρεμιστικό

Βαλεριάνα, Το Φυσικό Ηρεμιστικό

Περισσότερα
Ποια Λαχανικά Είναι Πιο Ωφέλιμα Μαγειρεμένα;

Ποια Λαχανικά Είναι Πιο Ωφέλιμα Μαγειρεμένα;

Ποια Λαχανικά Είναι Πιο Ωφέλιμα Μαγειρεμένα;

Περισσότερα
Γέμισαν Πίσσα Οι Πετσέτες Θαλάσσης Σας;

Γέμισαν Πίσσα Οι Πετσέτες Θαλάσσης Σας;

Γέμισαν Πίσσα Οι Πετσέτες Θαλάσσης Σας;

Περισσότερα