Ροχαλητό : Πώς να το αποφύγετε

Ροχαλητό : Πώς να το αποφύγετε

Ροχαλητό : Πώς να το αποφύγετε

ΓΕΝΙΚΑ

Το ροχαλητό είναι μία από τις πιο κοινές ενοχλήσεις του αντρικού πληθυσμού και είναι πιο συχνό σε άτομα μέσης ηλικίας και κυρίως υπέρβαρα. Μπορεί να είναι μέτριο ή έντονο. Το πρώτο είδος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ιδιαίτερα στην ανάσκελη στάση και χαρακτηρίζεται συνήθως από διακοπές. Το έντονο ροχαλητό εκδηλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου και δεν επηρεάζεται από τη στάση του σώματος.

 Ορισμένες φορές το ροχαλητό συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια, κατά την οποία ο πάσχων σταματά να αναπνέει, φαινόμενο που μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα και κατά συνέπεια την εκδήλωση κόπωσης, η οποία μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ασθενούς.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

•Έντονος, τραχύς θόρυβος που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Το άτομο με το οποίο συζείτε, ροχαλίζει έντονα ή όταν το ροχαλητό του χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής.

•Νιώθετε συχνά υπνηλία ή κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας

•Σας παίρνει ο ύπνος σε στιγμές μη φυσιολογικές, όπως π.χ. όταν τρώτε ή όταν εργάζεστε στο γραφείο.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Το ροχαλητό παρατηρείται όταν ο αέρας που αναπνέουμε δεν διατρέχει φυσιολογικά μέσα από τις αεροφόρες οδούς στη μύτη και το φάρυγγα. Δονούνται οι μαλακοί ιστοί και οι μύες που βρίσκονται στον ουρανίσκο και πίσω από τη γλώσσα και καθώς ο ασθενής περιέρχεται σε έναν βαθύ ύπνο, οι μύες αυτοί χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να κρεμούν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου αναπνέουμε, οι ιστοί της περιοχής γίνονται πιο χαλαροί και στενεύουν τον εναέριο διάδρομο δημιουργώντας τον ήχο του ροχαλητού. Όσο πιο στενός γίνεται ο εναέριος αυτός διάδρομος, τόσο περισσότερο αυξάνεται η δόνηση και ο θόρυβος. Επομένως, το ροχαλητό σχετίζεται με κατασκευαστικούς λόγους της περιοχής του φάρυγγα και της μύτης, καθώς επίσης και με άλλους παράγοντες που ευνοούν τη χαλάρωση των μυών, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα υπνωτικά χάπια, η ανάσκελη στάση του σώματος, το υπερβολικά μαλακό ή μεγάλο μαξιλάρι και η παχυσαρκία. Στα παιδιά το ροχαλητό συνδέεται με τη διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά κρεατάκια ή με τις αμυγδαλές. Τέλος, κάθε κατάσταση που κάνει τους μυς να συσπώνται, όπως π.χ. το άσθμα παρεμποδίζει την αναπνοή και προκαλεί ροχαλητό.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η διάγνωση του ροχαλητού έγκειται σε εξέταση ιατρικού ιστορικού, έτσι ώστε ο γιατρός να γίνει γνώστης των διατροφικών συνηθειών, των αλλεργιών κ.τ.λ. Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση του φάρυγγα και των ρινικών οδών και σε περίπτωση που διαγνωσθεί αποφρακτική υπνική άπνοια, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί η συμμετοχή σας σε κάποια μελέτη καταγραφής του ύπνου σας, η οποία θα δείξει τη διάρκεια και τη συχνότητα των διακοπών του.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τις περισσότερες φορές το ροχαλητό δεν απαιτεί συγκεκριμένη θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Αυτό που χρειάζεται είναι συνήθως δίαιτα και μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ και του καπνίσματος. Τέλος, αρκετά αποτελεσματικές μπορούν να αποδειχθούν οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας ή και η χειρουργική επέμβαση όταν η κατάσταση είναι σοβαρή.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Όταν το ροχαλητό είναι μέτριας έντασης δεν απαιτείται συγκεκριμένη αγωγή. Όταν όμως οφείλεται σε κάποια αλλεργία, χορηγείται συνήθως κάποιο αποσυμφορητικό ή αντιισταμινικό. Σε περίπτωση που υφίσταται αποφρακτική υπνική άνοια, συνιστάται θεραπεία επιθετικής μορφής, ενώ χειρουργική επέμβαση απαιτείται όταν το ροχαλητό οφείλεται σε ρινικές παραμορφώσεις.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση του ροχαλητού. Εάν θέλετε να εφαρμόσετε κάποια από αυτές, θα πρέπει ωστόσο να ανατρέξετε στις εναλλακτικές μεθόδους που συνιστώνται σε περιπτώσεις αλλεργίας, άσθματος, βρογχίτιδας ή εμφυσήματος, στις ασθένειες δηλαδή που ενδέχεται να ευθύνονται για την εκδήλωση του ροχαλητού.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

•Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με σκοπό να χάσετε βάρος (σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι)

•Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

•Αποφύγετε ή μειώστε τη χρήση υπνωτικών χαπιών ή άλλων παρεμφερών ουσιών

•Κόψτε το κάπνισμα

•Αποφεύγετε γενικά να κοιμάστε ανάσκελα και επιλέξτε να κοιμάστε στο πλάι

•Καταργήστε τη χρήση μαξιλαριού

Διαβάστε επίσης...

Μελατονίνη, Η «Ιερή» Ορμόνη Του Ανθρώπινου Σώματος

Μελατονίνη, Η «Ιερή» Ορμόνη Του Ανθρώπινου Σώματος

η μελατονίνη ενεργεί ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό

Περισσότερα
Αλτσχάιμερ : αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Αλτσχάιμερ : αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση του αλτσχάιμερ

Περισσότερα
Προτιμούν το ίντερνετ από το σεξ

Προτιμούν το ίντερνετ από το σεξ

Προτιμούν το ίντερνετ από το σεξ

Περισσότερα