Σκωληκοειδίτιδα : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Σκωληκοειδίτιδα : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Σκωληκοειδίτιδα : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

ΓΕΝΙΚΑ

Πρόκειται για μία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, του τμήματος δηλαδή που προεξέχει του παχέος εντέρου. Η σκωληκοειδής απόφυση περιέχει λεμφικό υγρό και παράγει αντισώματα, γεγονός όμως που δεν την καθιστά τόσο χρήσιμη, ώστε να μη μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά προσβάλλει κυρίως τα άτομα ηλικίας 10 έως 30 ετών.

Η σκωληκοειδίτιδα απαιτεί άμεσα χειρουργική επέμβαση, διότι διαφορετικά η φλεγμονή της θα εξαπλωθεί σε όλη την κοιλιά με αποτέλεσμα την πρόκληση περιτονίτιδας, που συνιστά σοβαρή λοίμωξη του εσωτερικού της κοιλιακής κοιλότητας και που μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρώπινη ζωή.

Ορισμένες φορές δημιουργείται απόστημα με πύον έξω από τη σκωληκοειδή απόφυση, που είναι όμως λιγότερο επικίνδυνο και επείγον περιστατικό, αλλά η διάγνωσή του απαιτεί υποβολή του ασθενούς σε χειρουργική επέμβαση.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

•Στο αρχικό στάδιο:ήπιος πόνος στην περιοχή του στομάχου σε συνδυασμό με εμετό ή διάρροια και γενικότερη ανορεξία και δυσφορία.

•Πόνος που στη συνέχεια κινείται προς τα κάτω προς τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και γίνεται επίμονος και οξύς με παράλληλη επιδείνωση κατά τη διάρκεια κινήσεων ή βήχα.

•Πυρετός από 37 ως 39 C.

 

Στο 50% των περιπτώσεων ενδέχεται τα παραπάνω συμπτώματα να διαφοροποιηθούν και να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

•Πόνο στην περιοχή γύρω από την κοιλιά, την πλάτη ή τον ορθό

•Πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης

•Εμετό λίγο πριν την εκδήλωση του πόνου

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Νιώσετε πόνο που αντιστοιχεί στα παραπάνω συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή αποφύγετε την κατανάλωση τροφής ή ποτού, καθώς επίσης τη λήψη καθαρτικών, αντιόξινων ή παυσίπονων και τη χρησιμοποίηση θερμοφόρας, διότι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσουν την κατάστασή σας και να προκαλέσουν ρήξη της πάσχουσας περιοχής.

•Παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα αν και έχετε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής της. Σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή γαστρεντερίτιδα ή να έχετε προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου, γεγονός που απαιτεί άμεση επίσκεψη γιατρού.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η σκωληκοειδίτιδα οφείλεται συνήθως σε απόφραξη του σωλήνα της απόφυσης, γεγονός που με τη σειρά του οφείλεται σε κόπρανα, ξένο σώμα, λοίμωξη ή καρκίνο.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο συνήθης και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της σκωληκοειδίτιδας είναι η υποβολή του ασθενούς σε χειρουργική επέμβαση.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η συμβατική ιατρική συνιστά χειρουργική επέμβαση, πριν από την οποία χορηγούνται αντιβιοτικά με σκοπό την αντιμετώπιση του ενδεχομένου περιτονίτιδας. Τις περισσότερες φορές οι γιατροί προβαίνουν σε άμεση αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης προκειμένου να προλάβουν τη ρήξη και στην περίπτωση που έχει σχηματιστεί απόστημα με πύον, πραγματοποιείται διπλή εγχείριση. Κατά την πρώτη αφαιρείται το πύον και κατά τη δεύτερη αφαιρείται η απόφυση με γενική αναισθησία.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι δε μπορούν σε καμία περίπτωση να πάρουν τη θέση των συμβατικών μεθόδων. Μπορούν όμως να συμβάλουν θετικά στο στάδιο της ανάρρωσης μετά την εγχείριση. Για το λόγο αυτό μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια από τις ακόλουθες:

• Ομοιοπαθητική:συνίσταται στη χρήση Arnica για μείωση του πόνου, Phosphorus για μείωση της ναυτίας πριν από την αναισθησία της εγχείρισης και Hypericum ή Calendula για ταχύτερη επούλωση της πληγής μετά την επέμβαση.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την σκωληκοειδίτιδα στο σπίτι

• Φροντίστε μετά την εγχείριση να διατηρείτε καθαρή την τομή, έτσι ώστε να επισπευσθεί η επούλωσή της.

• Τοποθετήστε πάνω στην πληγή μια κάψουλα βιταμίνης Ε, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός ουλής στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης...

Πώς μπορώ να κάνω μια σωστή αποτοξίνωση;
Σαλάτα: Ποια υλικά να αποφύγετε;

Σαλάτα: Ποια υλικά να αποφύγετε;

Η προσθήκη συστατικών που περιέχουν επιπλέον θερμίδες,λίπος,νάτριο και ζάχαρη υποβιβάζουν τη διατροφική αξία της σαλάτας

Περισσότερα
ΑΠΙΣΤΙΑ, ΠΟΙΑ Η ΑΙΤΙΑ ΒΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ;

ΑΠΙΣΤΙΑ, ΠΟΙΑ Η ΑΙΤΙΑ ΒΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ;

Όπως απέδειξαν πρόσφατα οι ερευνητές, η απιστία είναι σπάνια μια απλή υπόθεση.

Περισσότερα