Πώς Αντιμετωπίζεται Η Κατάθλιψη;

Πώς Αντιμετωπίζεται Η Κατάθλιψη;

Πώς Αντιμετωπίζεται Η Κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη  επηρεάζει στις μέρες μας εκατομμύρια ανθρώπους και συναντάται περισσότερο στις  σημερινές κοινωνίες με τα πολυποίκιλα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2011 στο Βερολίνο δείχνουν ότι σε ευρωπαϊκή κλίµακα η κατάθλιψη έχει κατακλύσει τους εργασιακούς χώρους, µε τους εργαζοµένους να απουσιάζουν συχνότερα παρά ποτέ ή να είναι φυσικά παρόντες χωρίς να αποδίδουν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη σύντομα θα γίνει το πιο κοινό πρόβλημα υγείας μετά τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Υπολογίζεται ότι το 12%  των ανδρών και το 20% των γυναικών βιώνουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους και ότι το 15 – 39% αυτών που παρουσίασαν κατάθλιψη, παραμένει στην ίδια κατάσταση ένα χρόνο μετά.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από χαμηλή διάθεση. Κατά καιρούς, πολλοί άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα μελαγχολίας, αλλά συνήθως τα συναισθήματα αυτά υποχωρούν μετά από κάποιες μέρες. Σε αντίθεση με αυτή την «κοινή θλίψη», όταν κάποιος υποφέρει από καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζονται όλες οι πλευρές της ζωής του, η λειτουργικότητά του και οι σχέσεις με τους γύρω του.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μελαγχολική ως βαριά διάθεση, συνήθως το πρωί ή και το βράδυ, αίσθημα κούρασης, εσωτερικό βάρος, αίσθημα μοναξιάς (ακόμα και με παρέα) και λύπης (συχνά για τον εαυτό), αυπνία ή έντονη υπνηλία, στιγμές απελπισίας, μικρή ως καθόλου ικανοποίηση από όσα συμβαίνουν γύρω μας, έλλειψη διάθεσης για να κάνουμε όσα παλιότερα μας ευχαριστούσαν, αίσθηση εσωτερικού μπερδέματος, αδυναμία να βρούμε την έξοδο, τη λύση σ’ αυτά που μας βασανίζουν.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη δεν είναι απλή λύπη. Όλοι έχουµε βιώσει περιόδους λύπης ή έντονης θλίψης π.χ. µετά από ένα θάνατο, αποχωρισµό από οικογένεια ή αγαπημένο πρόσωπο, απώλεια δουλειάς ή πρόβληµα υγείας. Όταν όµως παραµένει η διάθεση αυτή για µεγάλο χρονικό διάστηµα και συνοδεύεται και από άλλα συµπτώµατα, τότε είναι πιθανή η διάγνωση του επεισοδίου μείζονος κατάθλιψης, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.

Ποια είναι τα συµπτώµατα του καταθλιπτικού επεισοδίου και πως τίθεται διάγνωση;

Τα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου είναι:
1. Καταθλιπτική διάθεση (έντονη θλίψη, λύπη, απογοήτευση, αίσθηµα κενού) κατά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας, σχεδόν κάθε µέρα
2. Ανηδονία, δηλαδή έντονη ελάττωση της ευχαρίστησης ή του ενδιαφέροντος για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, που παλιότερα προκαλούσαν ευχαρίστηση. Το σύμπτωμα αυτό υπάρχει κατά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας, σχεδόν κάθε µέρα
3. Σηµαντική απώλεια ή αύξηση βάρους
4. Αϋπνία ή υπερυπνία
5. Ψυχοκινητική διέγερση (ανησυχία, ευερεθιστότητα) ή επιβράδυνση (σκέψης, κινήσεων, λόγου)
6. Διαρκές αίσθηµα κόπωσης
7. Αίσθηµα υπερβολικής ενοχής ή αναξιότητας
8. Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη µνήµη και στη λήψη αποφάσεων
9. Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Για να τεθεί διάγνωση επεισοδίου κατάθλιψης πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε από τα παραπάνω εννέα συµπτώµατα για τουλάχιστον δύο εβδοµάδες, καθώς και σηµαντική έκπτωση της λειτουργικότητας (οικογενειακή, επαγγελµατική, κοινωνική).

 Πώς γίνεται να νιώσουμε καλύτερα?
Αποδέξου τον εαυτό σου ο,τι κι αν σου συμβαίνει καθώς και την ίδια την εμπειρία σου. Η κατάθλιψη δεν είναι ούτε ντροπή ούτε αδυναμία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη  αντιδρούν απέναντι στη θλίψη  με τρόπο αυστηρό που στρεφεται ενάντια στον εαυτό τους.  Για αυτό το λόγο, δεν έχει νόημα να παλεύουμε με τη θλίψη σα να ήταν ο χειρότερος εχθρός μας. Σταμάτα να σκέφτεσαι «τι δεν πάει καλά με μένα;». να κατηγορείς και να κριτικάρεις  τον εαυτό σου για τα συναιθήματα του. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι απίθανο να σε βοηθήσει να βρείς τη  λύση.
Η κατάθλιψη  συνδέεται άμεσα με αρνητικές σκέψεις και  καταστροφικές ερμηνείες των εμπειριών μας. Δοκίμασε να δείς την κατάσταση που περνάς με τα μάτια ενός τρίτου. Εάν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο περνούσε μια παρόμοια δυσκολία με σένα, θα τους μιλούσες με τον ίδιο τρόπο όπως «μιλάς» εσωτερικά στον εαυτό σου; Σκέψου εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι ανακουφιστικές για σένα. Αντικατέστησε την εσωτερική σου ομιλία με περισσότερη συμπόνια και κατανόηση και όχι με σκληρότητα.

Όλα ή τίποτα : Αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα με απόλυτους όρους, όπως «ποτέ», «τίποτα», «κανένας», «όλοι», «δεν υπάρχει καμμία εναλλακτική»; Π.χ όλα χάθηκαν, δεν κατάφερα τίποτα, κανείς δε με νοιάζεται;
Τείνεις να υποτιμάς το θετικό και υπερτιμάς το αρνητικό; Για παράδειγμα, «Μπορεί να είχα κάποιες επιτυχίες στη ζωή, αλλά ήταν λίγες και θέμα τύχης».

Ετικετοποίηση: Βάζεις ετικέτες και ταμπέλες στον εαυτό σου όπως «είμαι μια αποτυχία»;

Διάβασμα μυαλού: Υποθέτεις ότι ξέρεις τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα (συνήθως κάτι αρνητικό);

Καταστροφοποίηση: Τείνεις να σκέφτεσαι ότι θα συμβεί το χειρότερο;

Άρχισε με απλά, μικρά βήματα, χωρίς να πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου. Ίσως να αισθάνεσαι κούραση και χωρίς ενέργεια, όμως προσπάθησε να μην απομονώνεσαι. Είναι σημαντικό να έχεις γύρω σου ένα υποστηρικτικό δίκτυο από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.
Μην ξεχνάς ότι μπορείς να βρεις ευτυχια και ικανοποίηση σε μικρά γεγονότα της καθημερινης ζωής. Μπορείς να τα δημιουργήσεις.
Η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την ψυχική υγεία, αναφέρει τα ήδη κατάθλιψης και τα συμπτώματα τους.

Ενδογενής Κατάθλιψη: Η ενδογενής κατάθλιψη (μείζονα κατάθλιψη), θεωρείται ότι προκαλείται από κυρίως βιολογικούς παράγοντες χωρίς να υπάρχει κάποια επίδραση από το περιβάλλον του ανθρώπου (ουσιαστικά αναδύεται από μέσα). Το βάθος της κατάθλιψης είναι μεγάλο και κυριαρχούν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως διαταραχές ύπνου και όρεξης.

Μελαγχολία: Ο συγκεκριμένος όρος είναι συγγενής με την ενδογενή κατάθλιψη. Και εδώ το βάθος της κατάθλιψης είναι μεγάλο ενώ γίνεται εντονότερο τις πρωινές ώρες. Ο παθόν έχει άγχος ή ψυχοκινητική επιβράδυνση, έχει πάρα πολλές ενοχές, δεν απολαμβάνει και δεν χαίρεται τίποτα ενώ αδιαφορεί για τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επίσης υποφέρει από διαταραχές του ύπνου, της όρεξης και έχει μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

Ψυχωτική Κατάθλιψη: Περίπου το 10% των ασθενών με κατάθλιψη εμφανίζει παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις. Το περιεχόμενο των ιδεών προσδιορίζεται συνήθως από το καταθλιπτικό συναίσθημα. Δηλαδή ο ασθενής, πιστεύει ότι είναι ένοχος, αμαρτωλός και πρέπει να τιμωρηθεί με ανυπόφορες συνθήκες, εξαθλίωση μέχρι και θάνατο. Επίσης θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για οποιαδήποτε καταστροφή που προβλέπει ότι θα συμβεί στον ίδιο και τον εαυτό του.

Λανθάνουσα Κατάθλιψη: Η συγκεκριμένη κατάθλιψη δεν εκφράζεται με τα κλασσικά συμπτώματα αλλά με ποικιλία άλλων, γεγονός που μπερδεύει. Ακόμα και οι ειδικοί, πρέπει να δείξουν υπομονή και επιμονή για να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.
Η κλινική εικόνα των συγκεκριμένων ασθενών χαρακτηρίζεται κυρίως από διάχυτα και άτυπα σωματικά ενοχλήματα, όπως γα παράδειγμα κεφαλαλγίες ενώ παρατηρούνται και διαταραχές στη μνήμη, την συγκέντρωση, τον ύπνο και την όρεξη.
Οι ασθενείς που πάσχουν από λανθάνουσα κατάθλιψη, πολλές φορές δεν έχουν συναισθήματα λύπης αλλά αντιθέτως μπορεί να είναι και πάρα πολύ χαρούμενοι και χαμογελαστοί (Γελαστή Κατάθλιψη).
Η λανθάνουσα κατάθλιψη αναφέρεται στα βιβλία ως συγκαλυμμένη κατάθλιψη ή κατάθλιψη με προσωπίδα-μάσκα (μασκαρεμένη ή μεταμφιεσμένη κατάθλιψη), καταθλιπτικό ισοδύναμο, περιφερική κατάθλιψη, κατάθλιψη χωρίς κατάθλιψη ή ασυναισθηματική κατάθλιψη.
Όσον αφορά την ασυναισθηματική κατάθλιψη, εμφανίζεται σε άτομα με μεθοριακή διαταραχή της προσωπικότητας, δηλαδή έναν τύπο προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια, συγκρουσιακές διαπροσωπικές σχέσεις, παρορμητική και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που εκδηλώνεται συνήθως με αισθήματα κενού ή ανίας.

Άτυπη Κατάθλιψη: Στο συγκεκριμένο είδος κατάθλιψης, τα συμπτώματα είναι αντεστραμμένα από τα συνήθη της νόσου, όπως για παράδειγμα υπερυπνία αντί αϋπνία ή βουλιμία αντί ανορεξία. Ο ασθενής κουράζεται εύκολα, αισθάνεται αδυναμία, έχει άγχη και φοβίες αλλά η διάθεση του βελτιώνεται όταν συμβαίνουν ευχάριστα γεγονότα.

Υποστροφική Κατάθλιψη: Το συγκεκριμένο είδος κατάθλιψης εμφανίζεται στην ηλικία των 45 με 60 ετών και ο ασθενής εκτός από το έντονο καταθλιπτικό συναίσθημα παρουσιάζει και βασανιστικό άγχος. Επίσης, αδυνατεί να καθίσει, να σταθεί ακίνητος, βηματίζει συνεχώς ενώ αναστενάζει και ταυτόχρονα συστρέφει τις παλάμες του και τραβάει τα μαλλιά του.

Πένθος: Το πένθος είναι μία φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τα όρια όμως είναι πολύ λεπτά ανάμεσα σε πένθος και κατάθλιψη καθώς παρατηρούνται κοινά συμπτώματα(θυμός, άρνηση της απώλειας, ιδέες ενοχής, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης). Η διαφορά είναι ότι στο πένθος, το άτομο κατηγορεί τον εαυτό του και στην κατάθλιψη μειώνεται συνολικά η αυτοεκτίμηση. Επίσης το καταθλιπτικό συναίσθημα διαρκεί λιγότερο στο πένθος (συνήθως κρατάει δύο μήνες) και η συνολική λειτουργικότητα του ατόμου δεν επηρεάζεται όπως στη κατάθλιψη.
Ανησυχητικό είναι όταν το πένθος εκτείνεται και το άτομο δεν μπορεί να το ελέγξει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σε τομείς της ζωής του. Τότε το πένθος γίνεται περιπεπλεγμένο και χρειάζεται αντιμετώπιση σαν την κατάθλιψη.

Προεμμηνορρυσιακή Δυσφορική Διαταραχή: Η διαταραχή εμφανίζεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του κύκλου τους, συνήθως πέντε με επτά ημέρες πριν την έμμυνο ρήση και εξαφανίζονται μία με δύο ημέρες μετά την αρχή της έμμηνου ρήσης.
Το 40% των γυναικών που πάσχει παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ενώ το 2-10% βασανίζεται. Τα σκαμπανευάσματα της διάθεσης, , η ευερεθιστότητα, η ευσυγκινησία, το άγχος, το μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες, η εύκολη κόπωση και η δυσχέρεια στη συγκέντρωση αποτελούν συμπτώματα. Επίσης, η όρεξη αυξάνεται, κυρίως η επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, το στήθος διογκώνεται, πρήζονται τα πόδια και συχνά εμφανίζονται κεφαλαλγίες.

Μανιοκατάθλιψη: Η συγκεκριμένη κατάθλιψη ονομάζεται και συναισθηματική διπολική διαταραχή. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την μείζονα κατάθλιψη με την μόνη διαφορά ότι στην πρώτη επαναλαμβάνονται οι φάσεις, ενώ στη μανιοκατάθλιψη εναλλάσσονται φάσεις με καταθλιπτικά συναισθήματα και φάσεις μανίας.

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια, Σινέντ Ο Κόνορ δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο εξομολογείται τη μάχη της με την κατάθλιψη και φανερά ταλαιπωρημένη και με δάκρυα στα μάτια δηλώνει πως έχει τάσεις αυτοκτονίας, ενώ κάνει έκκληση στην οικογένειά της να επικοινωνήσει μαζί της.
Στο βίντεο η τραγουδίστρια λέει:
«Είμαι τελείως μόνη μου. Δεν υπάρχει κανένας στη ζωή μου εκτός από τον γιατρό μου, τον ψυχίατρό μου - τον πιο γλυκό άνθρωπο στον πλανήτη, ο οποίος μου λέει ότι είμαι η ηρωίδα του, και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που με κρατάει ζωντανή αυτή τη στιγμή...Και είναι κάπως αξιολύπητο. Αν είχε να κάνει μόνο με εμένα, θα είχα "φύγει". Κατευθείαν πίσω στη μητέρα μου γιατί εδώ και δύο χρόνια περπατάω μόνη μου σε αυτή τη γη σαν τιμωρία επειδή είμαι ψυχικά άρρωστη και θυμώνω που κανένας δεν νοιάζεται.»
Με αφορμή την μάχη της Ιρλανδής τραγουδίστριας με την κατάθλιψη, θυμόμαστε ακόμα κάποιες περιπτώσεις διάσημων προσώπων που ομολόγησαν την προσωπική τους μάχη με την νόσο.

Ρόμπιν Γουίλιαμς

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού στις 11 Αυγούστου 2014 σε ηλικία 63 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, έβαλε τέλος στη ζωή του με τη ζώνη του ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν αμυχές στο εσωτερικό του αριστερού χεριού του, στοιχείο που υποδεικνύει ότι προηγουμένως είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του. Ο ηθοποιός βρέθηκε σε καθιστή θέση στο δωμάτιο του με την αυτοσχέδια αγχόνη περασμένη γύρω από το λαιμό του.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πάλευε με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος είχε πει ότι μετά από πολυετή αποχή ξανακύλησε στο ποτό γιατί αισθανόταν «μόνος και φοβισμένος», ενώ όπως παραδέχθηκε, λόγω αλκοόλ έκανε πράγματα «που προκαλούσαν αηδία». Μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί, ένιωσε ευάλωτος και ήθελε να συνεχίσει την ζωή του με πιο αργούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια, ο ηθοποιός μπαινόβγαινε σε κλινικές για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ, ενώ έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη και όπως αποκάλυψε η σύζυγός του μετά τον θάνατό του είχε διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον αλλά και μια μορφή άνοιας που συχνά οδηγεί σε κινητικά προβλήματα, κατάθλιψη και ψευδαισθήσεις.
 
Κερτ Κομπέιν

Ο τραγουδιστής των Νιρβάνα βρέθηκε νεκρός στις 8 Απριλίου του 1994, όταν ήταν μόλις 27 ετών και η αστυνομία δήλωσε ότι αυτοκτόνησε με όπλο αφού πρώτα είχε πάρει υπερβολική δόση ηρωίνης. Λίγες εβδομάδες πριν, η αστυνομία είχε ξαναπάει σπίτι του, μιας και ο τραγουδιστής είχε κλειστεί σε ένα δωμάτιο και απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή του, έχοντας στα χέρια του ένα όπλο.
Δίπλα του βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας που έλεγε, «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο… εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έδινε τη δική του μάχη με τις εξαρτήσεις και την κατάθλιψη και δεν μπορούσε να διαχειριστεί με ευκολία την φήμη και τη δημόσια εικόνα του, αλλά και τις επαγγελματικές και προσωπικές πιέσεις γύρω από τον ίδιο και τη σύζυγό του, τη μουσικό Κόρτνει Λοβ.
Η μάχη του Κερτ Κομπέιν με την κατάθλιψη άρχισε σε μια τρυφερή ηλικία και τα συναισθήματά του για τον θάνατο ήταν σαφή σε οποιονδήποτε έχει διαβάσει τα γραπτά του: «Μισώ τον εαυτό μου και θέλω να πεθάνω» έγραφε ο ταλαντούχος μουσικός δίνοντας ισχυρές ενδείξεις για το τι θα συνέβαινε πριν από τα 28α γενέθλιά του.
Ένα άλλο σημαντικό περιστατικό που μπορεί να σχετίζεται με την ασθένεια του Κομπέιν πηγάζει από μια εμπειρία που αντιμετώπισε στην εφηβεία του όταν περιπλανιόταν στο σχολείο του και βρήκε το πτώμα ενός συμμαθητή του που μόλις είχε κρεμαστεί.  Οι ψυχικές νόσοι είχαν πλήξει και άλλα μέλη της οικογένειας του Κερτ καθώς ο θείος του Μπερλ αυτοπυροβολήθηκε στο στομάχι και ο παππούς του εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική αφού προσπάθησε δύο φορές να αφαιρέσει τη ζωή του.
Το 2014, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του, η υπόθεση της αυτοκτονίας του Κερτ Κομπέιν, πήρε νέες διαστάσεις. Η αστυνομία του Σιάτλ έδωσε στη δημοσιότητα δυο φωτογραφίες από το σημείο όπου αυτοκτόνησε ο τραγουδιστής των Nirvana, Κερτ Κομπέιν. Η πρώτη φωτογραφία δείχνει ένα μικρό κουτί πούρων που περιέχει ένα κουτάλι, ενδεχομένως με υπολείμματα ηρωίνης, βελόνες και έναν αναπτήρα. Δίπλα υπάρχει ένα αποτσίγαρο και ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά ηλίου.

Στη δεύτερη φωτογραφία το κουτί των πούρων είναι κλειστό, ενώ δίπλα υπάρχει το πορτοφόλι του τραγουδιστή ανοιχτό και φαίνεται η ταυτότητά του.

Λέοναρντ Κοέν

Ο Λέοναρντ Κοέν, ο Καναδός  λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής,πέθανε στα 82 του χρόνια στις 12 Νοεμβρίου 2016. Σε ηλικία έξι ετών έχασε τον πατέρα του και αυτό τον σημάδεψε για όλη του την ζωή.
Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο «The Future», και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να γίνει βουδιστής μοναχός προσπαθώντας έτσι να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την κατάθλιψη από την οποία έπασχε για πολλά χρόνια. Τα αποτελέσματα όμως ήταν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά τα οποία ανέμενε. Δοκιμάζοντας μία σειρά από θεραπείες και αντικαταθλιπτικά, τίποτα δεν φέρεται να λειτούργησε και αναγκάστηκε να συμφιλιωθεί με μία ζωή όπου η κατάθλιψη θα ήταν πάντα παρούσα.
Ο μονόλογος του Κοέν πριν την κυκλοφορία ενός δίσκου του, είναι ένα από τα πιο ειλικρινή κείμενα που έγραψε ποτέ.
«Σε όλη μου τη ζωή με δυνάστευε μια αδυσώπητη κατάθλιψη. Ποτέ δεν κατάφερα να καταλάβω από πού προερχόταν, ποτέ δεν κατάφερα να την αποτινάξω. Δοκίμασα να απαλλαγώ από αυτήν μ' ένα καλό κρασί, μια γυναίκα, ένα τραγούδι, μια θρησκεία, ένα φάρμακο, αλλά δεν τα κατάφερα. Όταν άρχισα ν' ασχολούμαι σοβαρά με διάφορες θρησκείες, στόχος μου δεν ήταν να βρω "φώτιση" ή "γαλήνη της ψυχής". Στόχος μου ήταν να διαλύσω το σύννεφο που με σκέπαζε. Όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερα να βρω τον κατάλληλο μηχανισμό. Διάβασα κάπου ότι μεγαλώνοντας αρχίζουν να εξασθενούν τα κύτταρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος. Ίσως αυτό συνέβη. Όπως και να 'χει, με τα χρόνια το σύννεφο άρχισε να διαλύεται. Μέχρι που χάθηκε».

Μπιγιόνσε

Το 2000, όταν το συγκρότητημα Destiny’s Child κυκλοφόρησε το άλμπουμ «The Writing's On The Wall» και κέρδισε το πρώτο του Grammy, η Μπιγιονσέ είχε κατάθλιψη. Η ίδια έχει δηλώσει στο περιοδικό Parade ότι η η LaTivia Roberson και η LeToya Luckett έφυγαν από το συγκρότημα και μήνυσαν τον πατέρα της για κακοδιαχείριση και η ίδια «δεν έτρωγε και έμεινε στο δωμάτιό της “εκείνη την μοναχική περίοδο”».

Λέει ότι αμφισβητούσε ποια ήταν και ποιοι ήταν οι φίλοι της και ένιωσε ότι η ιδιωτική ζωή της παραβιαζόταν. Ενώ μέχρι τότε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έδιναν σημασία στην προσωπική της ζωή, μετά από αυτό το γέγονός ένιωσε ότι δεχόταν «επίθεση».
Την ίδια περίοδο είχε χωρίσει με το αγόρι της που ήταν μαζί από την ηλικία των 13 ετών και όλα αυτά την έκαναν να ασθάνεται μόνη και αβοήθητη. Λίγο αργότερα ωστόσο και με τη βοήθεια της μητέρα της, η διάσημη τραγουδίστρια συνειδητοποίησε ότι είχε μόνο δύο επιλογές: να παραιτηθεί ή να προχωρήσει.

 Κόρτνει Κοξ

Η ηθοποιός Κόρτνει Κοξ, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από την παρουσία της στην αμερικανική σειρά Φιλαράκια, δήλωσε ότι έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη.

«Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές - όχι αμέσως μετά το μωρό, αλλά όταν η Κόκο έγινε έξι μηνών», είχε δηλώσει η Κόρτνει στο USA Today το 2005. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, η καρδιά μου χτυπούσε πολύ γρήγορα. Πήγα στο γιατρό και ανακάλυψα ότι οι ορμόνες μου με χτυπούσαν ανελέητα.» Η ίδια είχε δηλώσει ότι η λήψη προγεστερόνης και η υποστήριξη των φίλων της, Μπρουκ Σιλντς και Τζένιφερ Άνιστον την βοήθησαν εκείνη την εποχή.
Έλεν Ντι Τζενέρις
Η διάσημη κωμικός και παρουσιάστρια Έλεν Ντι Τζενέρις ήρθε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη όταν το 1997 αποκάλυψε ότι είναι λεσβία. Ο απίστευτος πόλεμος που δέχθηκε από τον Τύπο την οδήγησε σε μια σκοτεινή περίοδο, παλεύοντας με την κατάθλιψη για σχεδόν τρία χρόνια. Αυτό την οδήγησε εν μέρει στο να ακυρώσει επαγγελματικά σχέδια και έβαλε τέλος στην σχέση της με την τότε συνεργάτη της Anne Heche.

«Όλα όσα φοβόμουν μου συνέβησαν», είχε δηλώσει στο περιοδικό Los Angeles Times. «Έχω δεχθεί ανηλεή πόλεμο, πέρασα από το να βγάζω πολλά χρήματα παίζοντας σε μια κωμική σειρά στο να μην έχω καθόλου λεφτά. Μετά την αποκάλυψη, βγήκα από το στούντιο στο οποίο δούλεψα επί 5 χρόνια πολύ σκληρά ξέροντας ότι με αντιμετώπιζαν τόσο επιθετικά για κανέναν άλλο λόγο πέραν του ό, τι ήμουν ομοφυλόφιλη και αυτό με οδήγησε σε αυτή τη βαθιά, βαθιά κατάθλιψη».

Πριγκήπισσα Νταϊάνα

Η Νταϊάνα παντρεύτηκε τον Κάρολο, τον Πρίγκηπα της Ουαλίας το 1981. Απέκτησαν δύο γιους, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι και για χρόνια, το κοινό πίστευε ότι ζούσε μια παραμυθένια ζωή.
Ωστόσο αυτό απείχε πολύ από την αλήθεια.
Στο βιβλίο «Diana: The Last Word», που έχει γράψει ο Simone Simmons, αναφέρεται ότι ενώ βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η Diana έπεσε από μια σκάλα προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή πάνω της. Η ίδια έχει πει για το περιστατικό: «Ήθελα ο Κάρολος να βάλει τα χέρια μου γύρω μου και να πω ότι με αγαπάει, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να μου δώσει ένα κτύπημα στην πλάτη»!
Σε μια συνέντευξη που έδωσε  στο BBC το 1995, η Diana αποκάλυψε ότι υπέφερε από κατάθλιψη μετά τον τοκετό, αφού γεννήθηκε ο πρώτος γιος της, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ομολόγησε ότι είχε προσπαθήσει να αυτοτραυματιστεί λόγω της πίεσης που δεχόταν προσπαθώντας να προσαρμοστεί στον ρόλο της ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Lady Gaga

Η εκκεντρική τραγουδίστρια έχει μοιραστεί την εμπειρία της από τις ψυχικές νόσους ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της σεξουαλικής επίθεσης που έχει δεχθεί.
Σε μια συνέντευξη στη Mirror, η Lady Gaga είπε ότι μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Artpop χρειάστηκε να απομονωθεί για λίγο γιατί έπρεπε να βρει την ισορροπία της. Η ίδια λέει ότι δημοσιότητα μπορεί να είναι συντριπτική για κάποιον και ήταν κι αυτός ένας λόγος
«Όταν η καριέρα μου απογειώθηκε είναι σαν να τραυματίστηκα. Δε θυμάμαι τίποτα από αυτή την περίοδο και χρειαζόμουν χρόνο για να επουλώσω τις πληγές μου», δήλωσε η τραγουδίστρια.
Η Gaga έχει παραδεχτεί ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι η φαρμακευτική αγωγή για την ψυχική υγεία είναι ξεχωριστή για τον καθένα «Παραδέχομαι ανοιχτά ότι έχω αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει το ίδιο», δήλωσε η Gaga.

Τζιμ Κάρει

Ο κωμικός Τζιμ Κάρει αναγκάστηκε να ωριμάσει σε πολύ μικρή ηλικία έχοντας έναν πατέρα που έχασε τη δουλειά του και μια άρρωστη μητέρα, και υπό το βάρος όλων αυτών των ευθυνών υπέκυψε στην κατάθλιψη. Ο Τζιμ έχει πει ότι η κωμωδία τον βοήθησε να μετατρέψει την κατάθλιψή του σε κάτι θετικό.

Όουεν Ουίλσον

Ο Όουεν Ουίλσον δίνει την εικόνα ενός αξιαγάπητου τύπου, χαλαρού, αλλά φαίνεται ότι είναι βαθιά περίπλοκος άνθρωπος που σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού People παλεύει με εξαρτήσεις. Το 2007 ο ηθοποιός αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, έχοντας προβλήματα εκείνη την εποχή και με την ηθοποιό Κέιτ Χάντσον με την οποία βρίσκονταν σε διάσταση.
Η απόπειρα αυτοκτονίας του 2007 κατέστρεψε τους φίλους, την οικογένεια και τους οπαδούς του. Αν και η προσωπικότητα της οθόνης του Όουεν Ουίλσον ήταν αυτή ενός αδίστακτου, αξιαγάπητου περιστασιακού μάγκα, ήταν ένας περίπλοκος άνθρωπος που, όπως ανέφεραν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, ασχολήθηκε με ζητήματα εξάρτησης και προβλήματα σχέσεων, κυρίως με τη διάσπαση του με την ηθοποιό Κέιτ Χάντσον. Ο Ουίλσον δεν μίλησε ποτέ για το περιστατικό ή τη θεραπεία του αλλά φαίνεται ότι οι δύο  γιοί του του έφεραν μεγάλη χαρά και τον έκαναν να βγει από το αδιέξοδο.

Γράφει ο Τραβασάρος Τάσος ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής