Μπέργκερ λαχανικών

Μπέργκερ λαχανικών

Μπέργκερ λαχανικών

Υλικά για 4 άτομα

4 ψωμάκια για χάμπουργκερ(κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελ. σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι κύμινο σκόνη
1 1/2 κουτ. του γλυκού κουρκουμά σκόνη
1 1/2 φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένα μανιτάρια
1 κονσέρβα 400γρ. κόκκινα φασόλια
1-2 κουτ. της σούπας φρέσκο κόλιανδρο
λίγο αλεύρι ολικής χρήσης (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι

Οδηγίες 

  • Ζεσταίνεται το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα μπαχαρικά σε σκόνη και μαγειρεύεται για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζεται το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρεται το σκεύος από τη φωτιά.
  • Στραγγίζετε τα φασόλια από το υγρό τους και τα λιώνετε σε ένα μπολ με πιρούνι ή τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
  • Ρίχνετε τον πολτό των φασολιών στο τηγάνι, εκτός φωτιάς και προσθέτετε το φρέσκο κόλιανδρο, ανακατεύοντας καλά. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι.
  • Με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθετε μπιφτέκια με το μείγμα και τα αλείφετε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Ψήνετε στη σχάρα 8-10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά ή τα τηγανίζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά, μέχρι να ροδίσουν. Κάνετε το ίδιο και με τα ψωμάκια. Σερβίρετε τα χάμπουργκερ χλιαρά, αν θέλετε να γαρνίρετε μία κουταλιά γιαούρτι.