Είστε Έγκυος; Αυτές Τις Βιταμίνες Και Ιχνοστοιχεία Χρειάζεστε

Είστε Έγκυος; Αυτές Τις Βιταμίνες Και Ιχνοστοιχεία Χρειάζεστε

Είστε Έγκυος; Αυτές Τις Βιταμίνες Και Ιχνοστοιχεία Χρειάζεστε

Εάν βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης οφείλετε να προσέχετε πολύ την διατροφή σας, διότι ο οργανισμός σας σ’ αυτήν την κατάσταση έχει ανάγκη από περισσότερη ενέργεια κι επομένως από περισσότερες βιταμίνες.

Πιο συγκεκριμένα χρειάζεστε:

 Βιταμίνη C, η οποία είναι χρήσιμη για τη δημιουργία κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στον σχηματισμό των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων του εμβρύου. Επειδή η βιταμίνη αυτή δεν αποθηκεύεται, πρέπει να καταναλώνετε περίπου 65mg ημερησίως.

 

Φολικό οξύ, το οποίο θεωρείται αναντικατάστατο. Συγκεκριμένα, το χρειάζεστε επειδή συντελεί στην παραγωγή περισσότερου αίματος που έχει ανάγκη τόσο ο δικός σας οργανισμός όσο και αυτός του εμβρύου και στη λειτουργία των ενζύμων. Καλό είναι το φολικό οξύ να λαμβάνεται κατά τα πρώτα στάδια της κύησης, έτσι ώστε να προληφθούν διάφορες ενδεχόμενες ανωμαλίες, όπως ο ατελής σχηματισμός του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης.

Βιταμίνη Α, η λήψη της οποίας είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα, γερά μάτια και οστά. Επιπλέον, συντελεί στον σχηματισμό των κυττάρων των εσωτερικών οργάνων του εμβρύου και γι’ αυτό σε καθημερινή βάση χρειάζεστε περίπου 800 μg.

Βιταμίνη D, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των οστών, των ιστών και των δοντιών και στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Σε γενικές γραμμές χρειάζεστε 10μg την ημέρα.

 

Εκτός, όμως από βιταμίνες ο οργανισμός σας χρειάζεται και κάποια ιχνοστοιχεία, όπως είναι τα ακόλουθα:

Ασβέστιο, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο, διότι συντελεί στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών του εμβρύου, ενώ είναι εξίσου χρήσιμο για τον δικό σας σκελετό και τα δόντια σας. Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά περίπου 1.200mg ασβεστίου.

Ψευδάργυρος, του οποίου η δράση βοηθά στη γενικότερη ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε γέννηση λιποβαρούς μωρού ή μωρού με προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος έχει, επίσης, την ιδιότητα να σας προφυλάσσει από ενδεχόμενη μόλυνση και γι’ αυτό χρειάζεστε περίπου 20mg την ημέρα.

Σίδηρος, από τον οποίο χρειάζεστε 13mg την ημέρα. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού, διότι η καφεΐνη εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, επειδή ο σίδηρος προκαλεί δυσκοιλιότητα, καλό είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα ακτινίδια, ο αρακάς, τα αχλάδια κ.ά.

Μαγνήσιο, του οποίου ο ρόλος είναι καθοριστικός, αφού συμβάλλει στον σχηματισμό των οστών του εμβρύου, ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων στον δικό σας οργανισμό και συντελεί στη μεταφορά όλων αυτών στα δικά σας κύτταρα κι έπειτα σ’ αυτά του μωρού.